Fokus

Bajden nizao lapsuse: Ponovo pričao o svojim sastancima sa mrtvim evropskim liderima

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2024

-

09:46

Bajden nizao lapsuse: Ponovo pričao o svojim sastancima sa mrtvim evropskim liderima
Bajden nizao lapsuse: Ponovo pričao o svojim sastancima sa mrtvim evropskim liderima - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden je drugi put ove nedelje pomešao imena evropskih lidera, pomenuvšu dva puta pokojnog nemačkog kancelara Helmuta Kola umesto bivše kancelarke Angele Merkel.

Govoreći na događaju u Njujorku na kome je prikupljao sredstava za svoju predizbornu kampanju, Bajden je, kako renosi "NBC Njuz", nizao lapsuse, opisujući razgovore koje je vodio sa evropskim liderima na sastanku Grupe sedam (G7) u Velikoj Britaniji 2021. godine.

Bajden je na oba događaja rekao da ga je Helmut Kol, koji je umro 2017. godine, pitao kako bi reagovao da pročita da su neki ljudi upali u britanski parlament i ubili policajce "da bi zaustavili izbor premijera". 

Samitu G7 2021. godine prisustvovala je tadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel.

Bela kuća nije dala nikakav komentar na poslednje Bajdenove lapsuse.

Odlazeći američki predsednik je prethodno u utorak, na predizbornom događaju u Las Vegasu, pomešao francuskog predsednika Emanuaela Makrona sa nekadašnjim predsednikom Francuske Fransoa Miteranom, koji je umro 1996. godine.

Bajden je napravio lapsus dok je prepričavao događaje sa sastanka G7 održanog 2020. godine, neposredno, nakon što je pobedio na izborima.

Bez grešaka nije bio ni nekadašnji predsednik SAD, Donald Tramp, podseća "NBC Njuz", koji je na predizbornom skupu prošlog meseca opširno kritikovao rivalku za predsedničku nominaciju Republikanske stranke Niki Hejli, dok je kako se činilo zapravo mislio na nekadašnju predsednicu Predstavničkog doma i kandidatkinju za predsedničku nominaciju Demokratske partije, Nensi Pelosi.

Hejli je u reklamnoj kampanji prošle nedelje, kritikovala Trampa (77) i Bajdena (81) zbog njihovih godina, nazivajući ih "prgavim starcima".

Anketa "NBC Njuza" sprovedena prošlog meseca pokazala je da je 76 odsto glasača, uključujući polovinu demokrata, zabrinuto za Bajdenovo mentalno i fizičko zdravlje, dok je broj zabrinutih glasača za Trampovo zdravlje nešto manji od 50 odsto.

 

Komentari (0)

Svet