Fokus

Republikanci pokazali zube, u Senatu blokirana pomoć Ukrajini i Izraelu

Komentari

Autor: Eurronews/Tanjug/CNN

08/02/2024

-

13:12

Republikanci pokazali zube, u Senatu blokirana pomoć Ukrajini i Izraelu
Republikanci pokazali zube, u Senatu blokirana pomoć Ukrajini i Izraelu - Copyright Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su republikanci u Senatu odbacili pažljivo ispregovaran granični sporazum svog kolege senatora Džejmsa Lenkforda, stranka se ponovo nalazi u istoj poziciji u kojoj je bila pre nekoliko meseci. Mnogi žele da pošalju novac u Ukrajinu, ali sporna je najbolja strategije da se to učini, prenosi CNN.

Rezultat toga je da su republikanci u Senatu danas blokirali dvostranački paket zakona koji ima za cilj smanjenje rekordnog broja ilegalnih prelazaka američkih granica i uključuje milijarde dolara hitne pomoći za Ukrajinu, Izrael i partnere SAD u indo-pacifičkom regionu.

Zvaničnici administracije predsednika Džoa Bajdena mesecima su radili sa demokratama i republikancima u Senatu na tom zakonu za koji nije glasalo 60 senatora koliko je bilo potrebno da bi bio usvojen, prenosi AP.

Prethodno je većina republikanaca potvrdila da će glasati protiv tog zakonskog akta.

Prema dvopartijskom zakonu, Izrael bi dobio 14 milijardi dolara, za pomoć Ukrajini je predviđeno 60 milijardi, a 10 milijardi bi otišlo u svrhu humanitarne pomoći civilima u Ukrajini, Gazi i na Zapadnoj obali.

Odustali od kompromisa

Republikanci su prvobitno zahtevali promene granične politike u zamenu za pomoć Ukrajini, ali su odustali od tog kompromisa ove nedelje brzo nakon što je granični sporazum objavljen, smatrajući ga neadekvatnim.

Vođa demokratske većine u Senatu Čak Šamer rekao je da će pokušati da spasu paket ratne pomoći i da će nastaviti pritisak da se održi glasanje o desetinama milijardi dolara pomoći za zvanični Kijev, za Izrael i druge američke saveznike, ali bez dela koji se odnosi na zakon o efikasnijoj kontroli američkih granica.

Za sada nije izvesno da li će dovoljan broj republikanaca glasati za to da se nastavi procedura za izglasavanje zakona o ratnoj pomoći jer je i za usvajanje te procedure potrebna većina od 60 glasova u Senatu.

Paket pomoći za Ukrajinu u iznosu od oko 60 milijardi dolara mesecima je u zastoju u američkom Kongresu zbog sve većeg protivljenja konzervativaca u Predstavničkom domu i Senatu koji kritikuju odluku Bajdenove administracije kao rasipničku i zahtevaju izlaznu strategiju Amerike iz rata u Ukrajni.

Istovremeno, republikanci su vrlo samouvereni kad je reč o predstojećim izborima.

"Osvojićemo Zapadnu Virdžiniju, osvojićemo Ohajo. Pobedićemo u Montani. U svim državama imamo odlične kandidate. Mislim da su Nevada i Arizona u igri. Uveren sam da ćemo ponovo osvojiti Senat. Čoveče, Senat mora radi u korist Amerike", rekao je senator Markvejn Malin, republikanac iz Oklahome, za CNN u sredu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet