Fokus

Gutereš kritikovao Pjongjang zbog testiranja balističkih raketa: Severna Koreja da se pridržava rezolucija SB UN

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2024

-

08:57

Gutereš kritikovao Pjongjang zbog testiranja balističkih raketa: Severna Koreja da se pridržava rezolucija SB UN
Gutereš kritikovao Pjongjang zbog testiranja balističkih raketa: Severna Koreja da se pridržava rezolucija SB UN - Copyright Tanjug/AP/Khalil Senosi

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš kritikovao je Severnu Koreju zbog nastavka testiranja balističkih raketa, suprotno rezolucijama koje je usvojio Savet bezbednosti, i što nije pružila dovoljno informacija o otetim japanskim državljanima.

"Snažno osuđujem sve pokušaje Severne Koreje da lansira rakete ili da razvije nuklearno oružje", rekao je Gutereš na konferenciji za novinare u četvrtak, prenosi Kjodo.

Generalni sekretar je rekao da je "apsolutno neophodno" da se Severna Koreja pridržava rezolucija Saveta bezbednosti koje zabranjuju bilo kakve aktivnosti koje koriste tehnologiju balističkih raketa. Gutereš je takođe kritikovao Pjongjang zbog otmice japanskih državljana 1970-ih i 1980-ih i zbog toga što nije odgovorio na pozive Tokija da pruži informacije o njima.

"Neprihvatljivo je držati otete decenijama bez odgovarajućih informacija njihovim porodicama o tome da li su živi ili mrtvi", rekao je Gutereš.

Japan zvanično navodi da je 17 osoba odvedeno u Severnu Koreju. Pet osoba se vratilo 2002. godine, a Severna Koreja tvrdi da je osam osoba umrlo i da četiri osobe od prijavljenih nikada nisu ušle u zemlju. Tokio nije prihvatio tu tvrdnju i pozvao je Pjongjang da otkrije detaljnije informacije, navodi Kjodo.

Severna Koreja je poslednjih godina testirala mnoge balističke rakete, a prošle godine je poslala špijunski satelit u Zemljinu orbitu koristeći raketu koja je deo svemirskog programa koji takođe predstavlja kršenje rezolucije jer koristi zabranjenu tehnologiju balističkih raketa.

Savet bezbednosti je u više navrata sazivao sastanke nakon lansiranja severnokorejskih raketa, ali konsenzus o tome nije postignut u ovom telu zbog podele između stalnih članica koje imaju pravo veta kao što su Sjedinjene Države, Rusija i Kina, navodi Kjodo.

Komentari (0)

Svet