Fokus

Konačni rezultati izbora u Pakisanu: Nezavisnim kandidatima najviše glasova

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2024

-

12:28

Konačni rezultati izbora u Pakisanu: Nezavisnim kandidatima najviše glasova
Konačni rezultati izbora u Pakisanu: Nezavisnim kandidatima najviše glasova - Copyright Tanjug/AP Photo/Anjum Naveed

veličina teksta

Aa Aa

U Pakistanu su objavljeni konačni rezultati opštih izbora održanih u četvrtak koji pokazuju da su nezavisni kandidati koje iz zatvora podržava bivši premijer Imran Kan, osvojili 101 od 264 mesta u parlamentu te zemlje.

Konačni rezultat je objavljen više od 60 sati nakon glasanja što je pokrenulo pitanja o regularnosti samog procesa, navodi Rojters.

Nezavisni kandidati su izbili na vodeću poziciju, ali Pakistanska muslimanska liga (PMLN), stranka drugog bivšeg pakistanskog premijera Navaza Šarifa, osvojila je 75 mesta u Parlamentu i tako postala najveća pojedinačna stranka u parlamentu.

Šarif je potvrdio da njegova stranka pregovara sa drugim partijama o formiranju koalicione vlade jer nije uspela samostalno da osvoji jasnu većinu.

Kanova stranka Pakistan Tehrik-e-Insaf (PTI) je ranije zapretila da će danas širom zemlje organizovati mirne proteste ako se ne objave konačni rezultati izbora i broj glasova, međutim još tokom protekle noći su na nekim lokacijama ipak održani manji protesti.

Sekretar Kanove stranke PTI je zvanično otkazao opšte proteste, ali je rekao da je trebalo održati proteste na pojedinim biračkim mestima za koje postoji sumnja da su rezultati "falsifikovani".

Oko 93 nezavisna kandidata koji su osvojili mesta u Parlamentu povezani su sa Kanovom partijom PTI.

Oni su se kandidovali kao "nezavisni" jer je bilo zabranjeno učešće na izborima kandidatima iz Kanove PTI zbog navodnog nepoštovanja izbornih propisa. Uprkos zatvorskoj kazni koju Kan izdržava zbog niza navodnih krivičnih dela - od odavanja državnih tajni do korupcije i nezakonitog braka, milioni Pakistanaca glasali su za političku opciju bivšeg premijera i nekadašnjeg igrača kriketa.

Privremena vlada Pakistana saopštila je da je odlaganje objavljivanja konačnih rezultata posledica problema u komunikaciji i prekida mobilnog interneta tokom izbornog dana, navodeći bezbednosne razloge za to. Međutim, odlaganje je izazvalo zabrinutost grupa za ljudska prava i stranih vlada, uključujući Sjedinjene Američke Države.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet