Fokus

Dva kandidata proglasila pobedu: SAD, Britanija i EU pozvale na istragu izbora u Pakistanu, izrazile zabrinutost

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2024

-

22:59

Dva kandidata proglasila pobedu: SAD, Britanija i EU pozvale na istragu izbora u Pakistanu, izrazile zabrinutost
Dva kandidata proglasila pobedu: SAD, Britanija i EU pozvale na istragu izbora u Pakistanu, izrazile zabrinutost - Copyright AP Photo/Fareed Khan

veličina teksta

Aa Aa

SAD, Velika Britanija i Evropska unija izrazile su zabrinutost zbog načina na koji je sproveden izborni proces u Pakistanu nakon opštih izbora koji su u toj zemlji održani u četvrtak, i pozvale na istragu prijavljenih nepravilnosti.

Glavna bitka vodila se između stranke bivšeg premijera Navaza Šarifa i kandidata koje podržava bivši premijer Imran Kan, a obojica su proglasila pobedu.

SAD i EU pominju navode o ometanju izbora, uključujući hapšenja aktivista i ističu da tvrdnje o nepravilnostima, ometanju i prevari treba da budu u potpunosti istražene.

Kan (71) je u zatvoru i njegova stranka je bila zabranjena na glasačkim listićima, prenosi Rojters. On je ranije ove sedmice osuđen na 10 godina zatvora zbog odavanja državne tajne i na 14 godina zajedno sa suprugom zbog korupcije, odnosno ilegalne prodaje državnih poklona. Kan se i dalje suočava sa oko 170 optužbi u različitim slučajevima, kažu njegovi advokati.

Nezavisni kandidati, od kojih je većinu podržavo Kan, osvojili su većinu sedišta,-dok je Šarifova stranka PML osvojila 69 mesta.

Kan veruje da vojska pokušava da se politički obračuna s njegovom partijom, dok analitičari i protivnici kažu da Šarifa podržavaju generali.

U saopštenju EU se govori i o "nedostatku jednakih uslova", pripisujući to "nemogućnosti nekih političkih aktera da učestvuju na izborima" i ograničenju slobode okupljanja, slobode izražavanja i pristupa internetu.

Stejt department je saopštio da je bilo "neopravdanih ograničenja" slobode izražavanja i okupljanja, dok su nasilje i napadi na medijske radnike bili rasprostranjeni u predizbornom periodu.

U izjavi britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona je "izražena ozbiljna zabrinutost zbog nedostatka pravičnosti i inkluzivnosti na izborima".

EU, SAD i Britanija su saopštile da će sarađivati sa sledećom vladom, ali nisu uputile čestitike nijednom kandidatu ili partiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet