Fokus

Drama oko rezultata izbora u Pakistanu: Lideri dve najuticajnije partije proglasili pobedu, Kan se oglasio iz zatvora

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2024

-

13:50

Drama oko rezultata izbora u Pakistanu: Lideri dve najuticajnije partije proglasili pobedu, Kan se oglasio iz zatvora
Drama oko rezultata izbora u Pakistanu: Lideri dve najuticajnije partije proglasili pobedu, Kan se oglasio iz zatvora - Copyright AP Photo/K.M. Chaudary

veličina teksta

Aa Aa

Kandidati koje podržava partija Tehrik-e-Insaf (PTI) bivšeg pakistanskog premijera Imrana Kana, planiraju da oforme vladu, saopštio je danas predsednik te stranke Gohar Kan, pozivajući pristalice na mirne proteste ako konačni rezultati izbora ne budu objavljeni do večeras.

On je na konferenciji za medije pozvao sve institucije u zemlji da poštuju mandate partije PTI i najavio da će, ukoliko se rezultati izbora ne objave do večeras, ta stranka u nedelju organizovati mirne proteste ispred vladinih kancelarija, prenosi Rojters.

S druge strane, lider Pakistanske muslimanske lige (PMLN) Navaz Šarif, ranije je najavio da će njegova partija razgovarati sa drugim grupama za formiranje koalicione vlade.

I Kan i Šarif, lideri dve najuticajne stranke u zemlji, proglasili su pobedu na parlamentarnim izborima održanim 8. februara.

Podaci izborne komisije pokazuju da su nezavisni kandidati koje podržava Kan osvojili 93 poslanička mandata, Šarifova Pakistanska muslimanska liga (PMLN) 71 mandat, a Pakistanska narodna partija (PPP) 53 mandata, prenosi Al Džazira.

AP Photo/K.M. Chaudary

Navaz Šarif

Za parlamentarnu većinu potrebno je 169 mandata, pa je izvesno da nijedna stranka neće moći samostalno da formira vlast.

Kan iz zatvora proglasio pobedu

Imran Kan je juče iz zatvora, gde se nalazi zbog odavanja državne tajne i korupcije, proglasio izbornu pobedu kroz audio-vizuelnu poruku napravljenu uz pomoć veštačke inteligencije (AI) i odbacio tvrdnju svog rivala, takođe bivšeg premijera Šarifa da je pobedila njegova stranka PMLN, prenosi Rojters.

AP Photo/K.M. Chaudary

Imran Kan

Šarif je saopštio da je njegova stranka pobedila, ali nije naveo koliko je mandata osvojila. Rukovodstvo Kanove PTI odgovorilo je da Šarif nema pravo da proglašava pobedu ili formira vladu, ukazavši na široko rasprostranjene optužbe o nameštanju izbora u korist kandidata PMLN, piše Gardijan.

List navodi da su u provincijama Hajber Paštunva i Beludžistan dve osobe poginule kada su izbili protesti protiv navodnog nameštanja lokalnih izbora i dodaje da su pristalice Kanove PTI izašle na ulice u Lahoru, a da je širom zemlje planirano još protesta zbog navodnih izbornih nepravilnosti.

Načelnik generalštaba pakistanske vojske general Asim Munir čestitao je građanima na "uspešno sprovedenim" opštim izborima, rekavši da je naciji potrebna stabilnost i izlazak iz politike "anarhije i polarizacija", prenosi Rojters.

Munir je izrazio nadu da će "ovi izbori doneti političku i ekonomsku stabilnost i uspostavljanje mira i blagostanja" u Pakistanu.

Nakon što su juče Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Evropska unija izrazile zabrinutost zbog izbornog procesa u Pakistanu, pozivajući na istragu izbornih nepravilnosti, Ministarstvo inostranih poslova Pakistana saopštilo je da su "komentari nekih zemalja i organizacija ignorisali nepobitnu činjenicu da Pakistan održava izbore mirno i uspešno, dok se suočava sa bezbednosnim pretnjama".

"Iznenađeni smo negativnim tonom u nekim izjavama koje ne uzimaju u obzir složenost izbornog procesa niti priznaju slobodno i entuzijastično korišćenje prava glasa od strane desetina miliona Pakistanaca", navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Pakistana.

U Pakstanu su u četvrtak održani parlamentarni izbori, u jeku nastojanja da se zemlja oporavi od ekonomske krize i oslobodi nasilja militantnih grupa koje deluju u duboko polarizovanom društvu, navodi Rojters.

Komentari (0)

Svet