Fokus

Većina birača misli da je prestar za novi mandat, ali bez njega demokratama preti haos: Ko "čuva" Bajdenovu nominaciju?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Telegraph.co.uk

18/02/2024

-

16:00

Većina birača misli da je prestar za novi mandat, ali bez njega demokratama preti haos: Ko "čuva" Bajdenovu nominaciju?
Tanjug/AP/Susan Walsh - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Nova anketa, objavljena u nedelju, pokazala je da 86 odsto američkih glasača veruje da je 81-godišnji Džo Bajden prestar da bi služio još jedan mandat u Beloj kući, prenosi britanski Telegraph.

U izveštaju objavljenom u četvrtak, specijalni savetnik Robert Hur opisao je američkog predsednika kao "dobronamernog, starijeg čoveka sa lošim pamćenjem" i stoga je presudio da ne bi trebalo da se suočava sa daljim ispitivanjem navoda da je pogrešno rukovao poverljivim dokumentima.

Uprkos rastućim dokazima koji sugerišu da je Bajden "izborna obaveza", stručnjaci upozoravaju da bi odbacivanje njega kao kandidata demokrata za novembarske predsedničke izbore bilo prilično problematično.

Bajdenove pristalice imaju "gvozdeni stisak" u Demokratskom nacionalnom komitetu, koji je čak promenio i primarni kalendar kampanje, određujući da Nju Hempšir – gde je Bajden loše prošao 2020. – više ne bi trebalo da bude prvi, a umesto njega prva u kalendaru biće Južna Karolina – koja je njegovu kampanju vratila iz mrtvih pre četiri godine.

Ako Bajden odustane, nastaće haos

Ako bi demokrate sada želele da uvedu novog kandidata koji će izaći na crtu Bajdenu u trci za nominaciju, pitanje je koliko je to realno, s obzirom na to da je 80 odsto predstojećih primarnih takmičenja zatvoreno za nove prijave.

Bilo kakve promene pravila, kako bi se omogućio da se novi kandidat pojavi na glasačkom listiću u tim državama, morale bi da budu usvojene od strane partijskog odbora za pravila i akte, koji - podržava Bajdena.

U teoriji, delegati koji su već obećali podršku Bajdenu, ali su sada zabrinuti zbog njegovog mentalnog stanja, mogli bi da odstupe kada dođe do glasanja. Ali to se smatra malo verovatnim.

"Ne postoji mehanizam koji bi bilo koga primorao da glasa. To može da se dogodi samo dobrovoljno", objasnio je Kristofer Galdieri, profesor politike na koledžu Sent Anselm u Nju Hempširu.

"Mnogo bi zavisilo od tajminga. Da se ​glasanje održi posle predizbora, kada se izaberu svi delegati, oni bi odluku doneli na konvenciji. A onda bismo imali povratak u 19. vek".

Profesor Galdieri kaže da bi, ako Bajden odustane dok su predizbori u punom jeku "bilo apsolutnog haosa. jer Bajdenovo ime bi bilo na većini glasačkih listića".

"U drugim državama takođe bi došlo do trzavica“, dodao je on.

"U svakom slučaju, to bi bilo najgore što može da se desi. Kandidati koji nisu prošli kroz izborino sito bi se pojavili na konvenciji i doslovno rastrgli jedni druge.

Da se ugleda na Džeksona ili Regana?

Bajden javno ostaje odlučan da se bori na predsedničkim izborima. Međutim ako odluči da odustane, krenuo bi istim stopama kao Lindon Džonson koji je, zbog narušenog zdravlja i uznemiren ulaskom Bobija Kenedija u predsedničku trku, kao i njegovom tesnom pobedom u Nju Hempširu nad Judžinom Makartijem, najavio da neće tražiti reizbor.

"Neću tražiti i neću prihvatiti nominaciju moje stranke za još jedan mandat za vašeg predsednika", rekao je on u obraćanju naciji 1968. godine.

Neki od Bajdenovih savetnika sugerisali su da bi on trebalo da sledi primer odgovora Ronalda Regana u predsedničkoj debati, kada su kritičari sugerisali da je sa 73 godine prestar da bi se kandidovao za drugi mandat.

"Želim da znate da takođe neću postavljati pitanje godina tokom ove kampanje. Neću da iskorišćavam, u političke svrhe, mladost i neiskustvo svog protivnika".

Čak se i njegov tadašnji protivnik, Volter Mondejl, nasmejao.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet