Fokus

"Stariji sam čovek, ali znam šta radim":Bajden zadovoljan što neće biti optužen, kritike tužiocu zbog tvrdnji o pamćenju

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2024

-

08:41

"Stariji sam čovek, ali znam šta radim":Bajden zadovoljan što neće biti optužen, kritike tužiocu zbog tvrdnji o pamćenju
Tanjug/AP/Alex Brandon - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je zadovoljan zbog toga što je specijalni tužilac Robert Hur doneo zaključak da protiv njega ne treba podnositi optužnicu u slučaju neadekvatnog rukovanja poverljivim dokumentima kada je 2017. napustio položaj potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država.

"Specijalni tužilac saopštio je da sam u potpunosti sarađivao. Nisam blokirao istragu, niti tražio odlaganja”, rekao je Bajden u vanrednom obraćanju povodom objavljivanja zaključaka istrage.

"Tvrdnje da sam namerno zadržao poverljiva dokumenta su pogrešne. Nisam prekršio zakon i za mene je ovaj slučaj zaključen”, rekao je Bajden, prenosi Glas Amerike.

Kao primer saradnje sa istragom Bajden je naveo petosatni intervju raspoređen u dva dana tokom oktobra, u momentu sukoba Izraela i ekstremista Hamasa. Bajden je kritikovao navode specijalnog tužioca Hura da se američki predsednik ne seća kada je njegov sin Bo preminuo, pominjući njegove probleme u pamćenju.

"Kako se usudio da učini tako nešto? Kada mi je postavljeno to pitanje u sebi sam pomislio da ih se ne tiče tako nešto", rekao je Bajden tokom obraćanja u Beloj kući.

"Moje pamćenje je sasvim dobro. Stariji sam čovek i znam šta radim", istakao je američki predsednik.

Tužilac Robert Hur rekao je da je odlučio da ne podiže optužnicu zato što je Bajden sarađivao u istrazi i zato što bi verovatno izazvao simpatije kao optuženi tokom suđenja.

"Razmatrali smo i to da bi se, na suđenju, gospodin Bajden poroti verovatno predstavio - kao što je to bio slučaj kad smo mi razgovarali sa njim - kao simpatični, dobronamerni stariji čovek sa lošim pamćenjem", napisao je Hur.

Njegov zaključak osiguraće da Bajden, za razliku od svog očekivanog rivala na izborima u novembru Donalda Trampa, nije u opasnosti da završi u zatvoru zbog pogrešnog rukovanja osetljivim vladinim dokumentima, navodi agencija Rojters.

Hur: Bajdenovo pamćenje ograničeno

Međutim, mogao bi da izazove dodatne probleme za 81-godišnjeg Bajdena koji pokušava da ubedi birače da nije previše star da dobije još jedan četvorogodišnji mandat.

Hur je napisao da je Bajdenovo pamćenje bilo "značajno ograničeno" kad je s njim razgovarao tužilački tim. Bajdenov advokat branio je predsednikovo rukovanje dokumentima.

"Kao što se navodi u izveštaju specijalnog tužioca, predsednik je u potpunosti sarađivao od prvog dana. Njegov tim je odmah prijavio pronađena poverljiva dokumenta da bi osigurao da su odmah vraćena vladi zato što predsednik zna gde im je mesto", naveo je u saopštenju Bajdenov pravni savetnik Ričard Sauber.

Takođe je naveo da nije saglasan sa "netačnim i neadekvatnim komentarima u izveštaju specijalnog tužioca".

Tanjug/AP/Matt Rourke

 

"Uprkos tome, najvažnije odluka koju je specijalni tužilac doneo - da nije potrebna optužnica - je čvrsto zasnovanja na činjenicama i dokazima", naveo je Sauber.

Grupa povezana sa Trampovom kampanjom odmah je iskoristila Hurove komentare o Badenovom pamćenju.

"Ako ste previše senilni za suđenje, onda ste i previše senilni da budete predsednik. Džo Bajden nije sposoban da vodi ovu naciju", naveo je Aleks Fajfer, direktor za komunikacije organizacije "Učiniti Ameriku ponovo velikom".

Predsednik Bajden uzeo je poverljiva dokumenta o američkom ratu u Avganstanu i drugim bezbednosnim pitanjima kada je 2017. godine napustio položaj potpredsednika Sjedinjenih Država, navodi se u izveštaju.

Među dokumentima je bio ručno ispisani dopis tadašnjem predsedniku Baraku Obami 2009. godine, u kojem se protivio povećanju broja američkih vojnika u Avganistanu, kao i beleške povezane sa obaveštajnim brifinzima i sastancima o nacionalnoj bezbednosti, utvrđeno je tokom istrage.

Bajden je rekao piscu koji je radio na njegovim memoarima u februaru 2017. godine, tokom razgovora u kući koju je iznajmljivao u Virdžiniji, da je "upravo pronašao sva poverljiva dokumenta na donjem spratu", navodi se u izveštaju.

Ogroman rizik

Hur je napisao da Bajdenovi potezi "predstavljaju ozbiljan rizik po nacionalnu bezbednost imajući u vidu mogućnost da veoma osetljive informacije budu izgubljene ili da ih iskoriste američki protivnici".

Dodao je, međutim, da su dokumenta možda prebačena u Bajdenovu kuću dok je on još bio potpredsednik, kada je imao ovlašćenja da ih poseduje.

Članovi Bajdenovog pravnog tima su poverljiva dokumenta pronašli u kancelariji njegove nevladine organizacije u Vašingtonu, kao i u kući u Vilmongtonu, u Delaveru.

Protiv Bajdenovog verovatnog rivala na izborima, bivšeg predsednika Donalda Trampa, podignuta je federalna optužnica od 40 tačaka zbog zadržavanja veoma poverljivih dokumenata o nacionalnoj bezbednosti na svom imanju na Floridi, nakon što je napustio položaj 2021. godine.

Protiv Trampa je podignuta optužnica nakon što su tužioci naveli da je on mesecima odbijao da preda kutije sa poverljivim dokumentima koje je držao u Mar-a-Lagu i da je preduzeo korake da ih sakrije od američke vlade koja je zahtevala da se spisi vrate.

Tramp se izjasnio da nije kriv i tužioce optužio da su politički pristrasni. Suđenje je zakazano za maj.


 

Komentari (0)

Svet