Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Ujedinjene nacije upozorile da bi izraelska ofanziva na Rafu mogla da dovede do pokolja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/02/2024

-

08:06

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Ujedinjene nacije upozorile da bi izraelska ofanziva na Rafu mogla da dovede do pokolja
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Ujedinjene nacije upozorile da bi izraelska ofanziva na Rafu mogla da dovede do pokolja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 130 dana. Izraelska vojska oslobodila je dva taoca tokom racije koje su njene specijalne jedinice izvele u Rafi na jugu pojasa Gaze. Palestinske vlasti tvrde da je u vazdušnim napadima na taj grad poginulo najmanje 100 civila. Povodom najavljene izraelske operacije u Rafi reagovale su Ujedinjene nacije, Bela kuća, kao i brojne države Bliskog istoka, upozoravajući na moguće ishode. SAD su poručule da su protiv velike vojne operacije pre nego što se sprovede akcije za zaštitu civila u ovom palestinskom gradu na granici sa Egiptom, dok je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao Vašington da preispita svoju vojnu pomoć Izraelu zbog velikog broja civilnih žrtava u ratu u Gazi.

Ključni događaji

  • Stejt department: SAD ne smatra da su vazdušni udari u Rafi početak ofanzive
  • Borelj pozvao SAD da preispitaju vojnu pomoć Izraelu
  • Izrael tvrdi: U napadima na Gazu ubijeno 12.000 pripadnika Hamasa
  • Portparol: Huti napali američki komercijalni brod u Crvenom moru
  • Ministarstvo iz Gaze: Izraelski snajperisti ubili sedam civila, ranjeno 14 osoba

    Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

              Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu  

23.22 UN upozorile da bi izraelska ofanziva na Rafu mogla da dovede do pokolja

Ujedinjene nacije upozorile su danas na izraelsku kopnenu invaziju na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze, predočivši da bi ofanziva mogla "dovesti do pokolja" na prostoru u kojem se nalazi više od milion ljudi.

Izrael je ranije najavio da namerava da izbaci militante Hamasa iz njihovih skrovišta u Rafi gde ta palestinska militanta organizacija drži izraelske taoce.

Izrael tvrdi da su u izradi planovi za evakuaciju palestinskih civila zarobljenih na području grada Rafe, prenosi Rojters.

"Vojne operacije u Rafi mogle bi dovesti do pokolja u Pojasu Gaze i mogle bi da zakucaju poslednji ekser u kovčeg humanitarne pomoći koja je već na izdisaju. Nedostaju nam bezbednosne garancije, zalihe pomoći i kadrovski kapacitet da bi se ova operacija održala. Vlada Izraela ne može nastaviti da ignoriše ove pozive", rekao je šef UN za humanitarna pitanja Martin Grifits.

22.10 Troje Palestinaca poginulo u snajperskoj vatri na bolnicu u Kan Junisu

Najmanje troje Palestinaca poginulo je danas, a 10 ih je povređeno u izraelskoj snajperskoj vatri na Medicinski kompleks Naser u gradu Kan Junis u Pojasu Gaze, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja, prenosi Rojters.

Minstarstvo je prethodno navelo da su izraelske snage pucale na raseljene civile dok su napuštali objekat, navodi Palestajn kronikl. "Okupacione snage naredile su rukovodstvu bolnice da evakuiše raseljene, a da pacijente i medicinsko osoblje zadrže u bolnici, što ih izlaže ekstremnoj opasnosti", kaže se u saopštenju.

16.51 Lider Hezbolaha: Konflikt s Izraelom će prestati kad se okonča rat u Gazi

Lider militantne grupe Hezbolah u Libanu Sajed Hasan Nasralah poručio je danas da će se prekogranično granatiranje Izraela završiti kada se okonča agresija Tel Aviva na Pojas Gaze.

Nasralah je zapretio da će naterati još stanovnika severa Izraela da se odsele s tog područja, i da će, ako izraelska vojska proširi rat, Hezbolah uzvratiti, prenosi Al Džazira.

Zapadne delegacije koje su posetile Liban imaju jednu svrhu, da dobiju bezbednosne garancije za Izrael kako bi se "100.000 doseljenika" vratilo svojim kućama, rekao je on.

14.45 Lazarini: Pozivi na gašenje UNRWA "kratkovidi"

Filipe Lazarini, direktor Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), saopštio je danas na sastanku u Ženevi da smatra da su pozivi na zatvaranje te organizacije "kratkovidi", jer bi se time smanjila sposobnost da se odgovori na humanitarnu krizu u Pojasu Gaze. Glavni donatori su obustavili finansiranje nakon optužbi da je 12 zaposlenih pri UNRWA osumnjičeno za umešanost u napade Hamasa na Izrael 7. oktobra. Čak i pre ovih optužbi, izraelske vlasti su više puta pozvale da se Agencija ukine, tvrdeći da je osoblje antisemitski nastrojeno, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Bilal Hussein

 

14.37 Južna Afrika traži od MSP da reaguje zbog najave Izraela da će napasti Rafu

Vlada Južne Afrike zatražila je danas od Međunarodnog suda pravde (MSP) da razmotri da li najave Izraela o vojnoj operaciji u Rafi zahtevaju da sud iskoristi svoja ovlašćenja kako bi sprečio kršenje prava Palestinaca.

"Vlada Južne Afrike je podnela hitan zahtev Međunarodnom sudu pravde da razmotri da li odluka koju je Izrael najavio u vezi sa vojnom operacijom u Rafi, koje je poslednje utočište preživelih u Pojasu Gaze, zahteva da sud iskoristi svoja ovlašćenja kako bi sprečio dalje kršenje prava Palestinaca u Pojasu Gaze", navodi se u saopštenju kabineta južnoafričkog predsednika, prenosi Rojters.

14.30 Francuska uvela sankcije izraelskim naseljenicima, zabranila im ulazak u zemlju

Francuske vlasti saopštile su danas da su uvele sankcije protiv 28 izraelskih naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali, optužujući ih za napade na Palestince. Njima će biti zabranjen ulazak u Francusku, navodi se u saopštenju francuskog ministarstva spoljnih poslova.

"Ove mere dolaze pošto se nasilje koje su naseljenici počinili nad palestinskim stanovništvom intenziviralo poslednjih meseci. Francuska ponovo potvrđuje svoju čvrstu osudu ovog neprihvatljivo nasilje", piše u saopštenju, prenosi Rojters.

14.20 UN: Neće učestvovati u evakuaciji stanovnika Rafe

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) saopštila je danas da neće učestvovati u bilo kakvoj prisilnoj evakuaciji stanovnika područja Rafe, u Pojasu Gaze, ako Izrael donese takvu odluku.

"Nismo dobili nikakvo zvanično obaveštenje od izraelskih zvaničnika", rekao je portparol OCHA Jens Lerke Rojtersu na pitanje o planovima za učešće u eventualnoj evakuaciji iz Rafe, gde se iščekuje izraelska ofanziva, prenosi Gardijan.

Portparol OCHA je objasnio da "UN ne učestvuju u prisilnim evakuacijama" i da "ne postoji plan, u ovom trenutku, da se omogući evakuacija civila". 

13.02 Berbokova zabrinuta zbog najavljene izraelske ofanzive u Rafi

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da je veoma zabrinuta zbog najave Izraela da planira veliku vojnu ofanzivu u Rafi.

"Posebno sam zabrinuta zbog saopštenja izraelske Vlade u vezi sa velikom kopnenom vojnom operacijom u Rafi", rekla je Berbokova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa palestinskim ministrom spoljnih poslova Rijadom el Malikijem u Berlinu. Ona je istakla da je potpuno jasno i to da u Rafi postoji, kako je navela, "neverovatno velika mreža terorističke organizacije Hamas" i da Izrael "ima pravo da se brani od terorizma".

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

12.16 Nemačka vojna fregata plovi ka Crvenom moru da se pridruži misiji EU

Nemački vojni brod krenuo je ka Crvenom moru, gde je planirano da učestvuje u misiji Evropske unije za zaštitu pomorske trgovine i kao podrška akcijama protiv jemenskih pobunjenika Huta, koji izvode napade na trgovačke brodove, prema specijalizovanom sajtu za praćenje brodova "Marin Trafik".

Nemačka fregata "Saksen" klase Hesen isplovila je 8. februara sa 240 vojnika iz luke Vilhelmshafen ka Sredozemnom moru, a trebalo bi da stigne na odredište 19. februara, prenosi Al Džazira.

Komandant nemačke mornarice viceadmiral Jan Kristijan Kak izjavio je na konferenciji za novinare u Berlinu da je zadatak broda da učestvuje u misiji Evropske unije za zaštitu pomorske trgovine i da podrži vojne napore protiv napada Huta raketama i dronovima na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

Jemenski pobunjenici izvode napade, kako tvrde, na brodove u toj oblasti povezane sa Izraelom, u znak solidarnosti sa palestinskom militantnom grupom Hamas koji četiri meseca vodi rat sa izraelskom vojskom u Pojasu Gaze.

SAD, Velika Britanija i drugi zapadni saveznici  pokrenuli su, kao odgovor, napade na ciljeve Huta, koji drže pod kontrolom veći deo Jemena.

Mass Communications Spc. 2nd Class Moises Sandoval/U.S. Navy via AP

 

11.15 Amnesti internešenel: Palestinski civili u Rafi u riziku od genocida

Palestinski civili u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze "suočavaju se sa stvarnim i neposrednim rizikom od genocida", saopštila je organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel.

U saopštenju se navodi da palestinski civili nemaju kuda da se evakuišu, u trenutku kada postoje izveštaji o mogućoj kopnenoj invaziji izraelskih snaga na ovaj grad, prenosi agencija Wafa. Amnesti internešenel je naveo da se "populacija Rafe povećala pet puta od početka izraelske ofanzive u oktobru i da se sada izraelske snage spremaju da pokrenu kopnenu operaciju u Rafi".

Dodaje se i da je "većina ljudi u Rafi već pobegla iz drugih oblasti Gaze nakon što su im izraelske vlasti naredile da se evakuišu“.

"Civili nemaju gde da pobegnu od bombardovanja i suočavaju se sa stvarnim i neposrednim rizikom od genocida“, zaključuje se u saopštenju, navodi agencija Wafa.

10.43 Izrael poručio Evropi da pozivi na ograničavanje pomoći Tel Avivu "jačaju Hamas"

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac poručio je danas visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju da njegov poziv da se ograniči vojna pomoć Tel Avivu samo "jača Hamas".

Kac je naglasio da se Izrael pridržava međunarodnog zakona i osigurava bezbedno kretanje civila u Pojasu Gaze, prenosi Tajms of Izrael.

"Hamas sprečava njihovo (ljudsko) bezbedno kretanje. Naša posvećenost životima civila u Gazi je veća od Hamasove. Pozivi na ograničavanje odbrane Izraela samo jačaju Hamas. Budite sigurni, Izrael je odlučan u svojoj misiji da uništi Hamas", dodao je Kac.

Borelj je u utorak pozvao Sjedinjene Američke Države da preispitaju svoju vojnu pomoć Izraelu zbog velikog broja civilnih žrtava u ratu u Gazi.

On je podsetio da je američki predsednik Džozef Bajden prošle nedelje rekao da je odgovor Izraela na napad Hamasa 7. oktobra bio "preteran", a američki zvaničnici su više puta govorili da je previše civila ubijeno u Gazi.

08.08 Kralj Jordana: Izraelski napad na Rafu doveo bi do nove humanitarne katastrofe

Kralj Jordana Abdulah izjavio je da se ne može dopustiti izraelski napad na Rafu, istakavši da bi to dovelo do "još jedne humanitarne katastrofe".

AP Photo/Andrew Harnik

 

"Situacija je već nepodnošljiva za više od milion ljudi koji su pobegli u Rafu od početka rata. Ne možemo da stojimo po strani i da dozvolimo da se ovo nastavi", rekao je Abdulah na zajedničkoj konferenciji sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Beloj kući, prenosi Tajms of Izrael.

Istakao je da je sada potreban trajni prekid vatre i da "ovaj rat mora da se završi".

"Oko 100.000 ljudi je ubijeno, povređeno ili se vodi kao nestalo. Većina su žene i deca", rekao je jordanski kralj.

07.55 Pariz izneo predlog u tri tačke za deeskalaciju spora Libana i Izrela

Francuska je dostavila pisani predlog Bejrutu sa ciljem da se okončaju neprijateljstava sa Izraelom i reše sporna pitanja oko granice između Libana i Izraela, navodi se u dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

"Dali smo predloge. U kontaktu smo sa Amerikancima i važno je da udružimo sve inicijative i izgradimo mir“, rekao je francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne na konferenciji za novinare u ponedeljak.

Tanjug/AP Photo/Michel Euler, Pool

 

Taj dokument, prvi pisani predlog koji je upućen Bejrutu tokom nedelja posredovanja Zapada, francuski ministar spoljnih poslova je prošle nedelje dostavio najvišim libanskim državnim zvaničnicima, uključujući premijera Nadžiba Mikatija, rekla su četiri visoka libanska i tri francuska zvaničnika.

07.45 Šef CIA Vilijam Berns na pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns trebalo bi da danas doputuje u Kairo, na novu rundu pregovora o prekidu vatre između izraelske vojske i pripadnika palestinske militantne grupe Hamas, prenosi Tajms of Izrael. Pregovorima posreduje Katar, a tražiće se prekid vatre u zamenu za oslobađanje talaca koje Hamas drži u pojasu Gaze.

07.20 Američka vojska: Huti gađali grčki brod koji je prevozio teret za Iran

Jemenski pobunjenici Huti gađali su sa dve rakete teretni brod u Crvenom moru koji je plovio za Iran, pri čemu je pričinjena manja šteta na plovilu, a u napadu nije bilo povređenih, saopštili su američki vojni zvaničnici. Američka centralna komanda (CENTCOM) saopštila je da su "militanti Huti, koje podržava Iran" u ponedeljak ispalili dve rakete iz oblasti Jemena, pod njihovom kontrolom, prema moreuzu Bab-el-Mandeb na "MV Star Iris", teretni brod koji je u vlasništvu Grčke i koji je plovio pod zastavom Maršalskih ostrva, prenosi Rojters.

profimedia

 

06.59 Stejt department: SAD ne smatra da su vazdušni udari u Rafi početak ofanzive

Vašington ne smatra da izraelski vazdušni udari u Rafi predstavljaju početak ofanzive u punom obimu u toj oblasti, saopštio je juče američki Stejt department.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao je novinarima da bez kredibilnog plana koji Izrael može da sprovede, Vašington neće podržati vojnu operaciju punog obima u Rafi, preneo je Rojters. On je dodao da ne misli da bi smanjenje američke pomoći Izraelu bio efektniji korak od onoga što je Vašington uradio do sada.

06.51 Borelj pozvao SAD da preispitaju vojnu pomoć Izraelu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je juče Sjedinjene Američke Države da preispitaju svoju vojnu pomoć Izraelu zbog velikog broja civilnih žrtava u ratu u Gazi.

"Pa, ako verujete da je previše ljudi ubijeno, možda bi trebalo da obezbedite manje oružja kako biste sprečili da toliki broj ljudi bude ubijen. Ako međunarodna zajednica veruje da je ovo pokolj, da se ubija previše ljudi, možda treba da razmislimo o nabavci oružja", rekao je Borelj novinarima posle sastanka ministara razvojne pomoći EU u Briselu. On je podsetio da je američki predsednik Džozef Bajden prošle nedelje rekao da je odgovor Izraela na napad Hamasa 7. oktobra bio "preteran", a američki zvaničnici su više puta govorili da je previše civila ubijeno u Gazi.

06.44 Izrael: U napadima na Gazu ubijeno 12.000 pripadnika Hamasa

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi izjavio je juče da je u napadima u Pojasu Gaze ubijeno više od 12.000 pripadnika Hamasa, čime je brojnost snaga tog pokreta smanjena za polovinu. On je dodao da je veliki i broj ranjenih i zarobljenih u ratu u Gazi. "Govorimo o tri četvrtine Hamasovih bataljona koji su razbijeni i više od 12.000 terorista koji su ubijeni", rekao je Levi na brifingu, preneo je Rojters.

On je naveo da, kada se uzme u obzir broj onih koji su ranjeni ili uhapšeni, to znači da je više od polovine Hamasovih borbenih snaga izbačeno iz akcije.

06.30 Huti napali američki komercijalni brod u Crvenom moru

Jemenska pobunjenička grupa Huti napala je komercijalni brod "Star Iris", za koga navodi da pripada SAD, izjavio je juče portparol grupe Jahja Sarija.

"Jemenske pomorske snage su protivbrodskim projektilima gađale američki brod 'Star Iris' u Crvenom moru", rekao je Sarija za televiziju Al Masira, opisujući napade kao direktne i tačne, preneo je TASS. Ranije su Pomorske trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO) javile da je neidentifikovano trgovačko plovilo napadnuto 75 kilometara južno od jemenske luke Al-Moke.

06.00 Ministarstvo iz Gaze: Izraelski snajperisti ubili sedam civila, ranjeno 14 osoba

Portparol ministarstva zdravlja u Pojasu Gaze rekao je juče da su izraelski snajperisti ubili sedam osoba unutar bolnice Naser, u južnom gradu Kan Junis, gde se vode žestoke bitke prethodnih dana, prenela je Al Džazira.

"Niko ne sme da se kreće u dvorištu bolničkog kompleksa Naser u Kan Junisu", naveo je portparol Ašraf al-Kudra na Telegramu. On je dodao da su izraelski snajperisti ubili sedam građana i ranili 14 ljudi, među kojima su članovi bolničkog osoblja i raseljeni, koji su se nalazili u dvorištu bolnice.

 

 

 

Komentari (0)

Svet