Fokus

Novi incident u Omanskom zalivu: Moguća otmica još jednog tankera blizu obale UAE

Komentari

Autor: Skaj njuz

03/08/2021

-

20:21

Novi incident u Omanskom zalivu: Moguća otmica još jednog tankera blizu obale UAE
Novi incident u Omanskom zalivu: Moguća otmica još jednog tankera blizu obale UAE - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija izvestila je o "potencijalnoj otmici" teretnog broda blizu obale Ujedinjenih Arapskih Emirata, preneo je Skaj njuz.

Incident se, kako se navodi, dogodio oko 100 kilometrar istočno od Fudžaire u Omanskom zalivu.

Veruje se da se grupa od osam ili devet naoružanih ljudi ukrcala na brod po imenu Asfaltna princeza, rekao je bezbednosni izvor za Skaj njuz.

"Hitno istražujemo incident na brodu blizu obale UAE", portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova.

Tanjug AP/Graphic

 

Tanker za naftu "Golden Brikujant" i teretnjak koji je prevozio asfalt prijavili su putem svojih automatizovanih sistema za praćenje plovidbe da "nemaju kontrolu" nad plovilima, što obično znači da je brodom više ne može da se upravlja.

Britanska vojna služba za nadzor pomorskih operacija upozorila je sve brodove koji se nalaze na toj ruti da je "u toku incident", a izviđački avion omanskih oružanih snaga nadletao je područje na klojem su locirani brodovi, prenosi AP.

Američka Peta flota koja patrolira na području Bliskog istoka, britansko ministarstvo odbrane i8 vlada UAE nisu odmah bili spremni da prokomentarišu ovu situaciju u Omanskom zalivu.

Ovaj incident je prijavljen samo nekoliko dana nakon što je nadomak obale Omana izvršen napad bespilotnom letelicom na naftni tanker koji se dovodi u vezu sa jednim izraelskim milijarderom, u kojem su život izgubila dva člana posade.

Za ovaj smrtonosni napad zapadne zemlje su okrivile Iran, koji negira bilo kakvu ulogu u tom incidentu, iako su Teheran i militantne pro-iranske frakcije ranije izvodili slične napade bespilotnim loetelicama.

Izrael, SAD i Veklika Britanija su najavili "kolektivni odgovor" na navodni napad Irana.

Iran negira umešanost u incident u Omanskom zalivu
 

Iranska revolucionarna garda (IRG) negira da su iranske snage ili saveznici danas bili uključeni u neku akciju protiv nekog broda u blizini obale UAE i uzvraća da je ovaj incident izgovor za "neprijateljske akcije" protiv Teherana, objavila je iranska državna televizija na svojoj veb stranici.

"Prema informacijama iz bezbednosnih izvora, ni iranske oružane snage, ni ogranci islamskog otpora na Bliskom istoku, nemaju nikakve veze sa incidentom u Omanskom zalivu", navodi se u saopštenju IRG koje prenosi Rojters.

U odgovoru Revolucionarne garde Irana se ocenjuje i da je ovaj incident zapravo akcija zapadnih zemalja i Izraela osmišljena s ciljem "da se međunarodna javnost pripremi za neprijateljsko delovanje protiv časne nacije Irana".
 

Komentari (0)

Svet