Fokus

Četiri jermenska vojnika ubijena na granici s Azerbejdžanom

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2024

-

12:22

Četiri jermenska vojnika ubijena na granici s Azerbejdžanom
Četiri jermenska vojnika ubijena na granici s Azerbejdžanom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Četiri jermenska vojnika ubijena su od strane azerbejdžanskih trupa na militarizovanoj granici između dve zemlje, što predstavlja prvi fatalni incident od kada su dve strane počele pregovore o okončanju više od 30 godina rata s prekidima prošle godine.

Ministarstvo odbrane Jermenije navodi u saopštenju objavljenom na platformi Telegram da su ubijena četiri vojnika i da je još nekoliko ranjenih kod južnog jermenskog sela Nerkin Hand.

Azerbejdžanska granična služba je u saopštenju navela da je izvela "operaciju odmazde" kao odgovor na "provokaciju" koju su navodno u četvrtak počinile jermenske snage.

Azerbejdžan je dodao da će dalje provokacije biti dočekane sa "ozbiljnijim i odlučnijim merama nego do sad", kao i da je jermensko političko i vojno vođstvo u potpunosti odgovorno za napad, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane u Bakuu tvrdi je da su jermenske snage u ponedeljak uveče pucale na azerbejdžanske položaje duž severozapadnog dela granice, oko 300 kilometara od Nerkin Handa, što ministarstvo odbrane Jermenije poriče. Kremlj je danas pozvao obe strane na uzdržanost, a uprkos tome što je Moskva formalni saveznik Jerevana, održava bliske odnose i sa Azerbejdžanom.

Rusija ima kontingent vojnika mirovne misije raspoređenog u regionu koji patroliraju duž jermenske granice.

Jermenija i Azerbejdžan su tri decenije u sukobu oko regije Nagorno-Karabah.

Azerbejdžan je u septembru kroz ofanzivu povratio Karabah, što je izazvalo egzodus skoro svih etničkih Jermena sa te teritorije, a obnovio se pritisak na obe strane strane da sklope sporazum sporazum kojim bi se konflikt formalno okončao.

Iako su kobne razmene vatre između Jermenije i Azerbejdžana decenijama bile uobičajene, granica je postala mirnija od početka pregovora u septembru 2023. Mirovni pregovori poslednjih meseci stagniraju, dok obe strane optužuju drugu za sabotiranje diplomatskog procesa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet