Fokus

Bivša pomoćnica predsednika Madagaskara kriva za traženje mita za iskopavanje dragog kamenja

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2024

-

23:50

Bivša pomoćnica predsednika Madagaskara kriva za traženje mita za iskopavanje dragog kamenja
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivša šefica kabineta predsednika Madagaskara Andrija Radžoeline danas je na londonskom sudu proglašena krivom zbog nuđenja pomoći rudarskoj kompaniji "Džemfilds" (Gemfields), za dobijanje unosnih prava za iskopavanje dragog kamenja, u zamenu za veliki mito.

Ona je osuđena na kaznu zatvora, čije će trajanje biti kasnije saopšteno. Romi Andrijanarisoa (47) osuđena je jer je, između 2021. i 2023. godine, tražila znatne isplate novca od "Džemfildsa", vlasnika brenda nakita "Faberže", preneo je Rojters.

Britanska agencija navodi da je ona stupila u kontakt sa generalnim direktorom "Džemfildsa" Šonom Gilbertsonom 2021. godine i tada ponudila pomoć kompaniji da proširi svoje poslovanje na Madagaskar.

Ljudi iz Džemfildsa postali zbog toga sumnjičavi i obratili su se britanskoj Nacionalnoj agenciji za kriminal (NCA).

Agenciija je potom angažovala lažnog službenika, a on se predstavljao kao konsultant koji pregovara u ime kompanije.

Tokom razgovora sa navodnim konsultantom, poznatim kao Čarls, Andrijanarisoa i njen saradnik Filip Tabuto tražili su 270.000 švajcarskih franaka (oko 285.000 evra). Par je takođe želeo pet odsto udela u kompaniji Džemfilds za rudarenje na Madagaskaru, koje je trebalo da vredi oko četiri miliona dolara.

Oni su uhapšeni u jednom londonskom hotelu prošle godine i optuženi za mito, a odmah nakon toga je predsednik Radžoelina otpustio Andrijanarisou.

Tabuto je priznao krivično delo prošle godine, ali se Andrijanarisoa izjasnila da nije kriva i suđeno joj je ovog meseca pred londonskih sudom, gde je danas osuđena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet