Fokus

Policijski čas na Madagaskaru uoči prvog kruga predsedničkih izbora i šest nedelja protesta opozicije

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2023

-

19:30

Policijski čas na Madagaskaru uoči prvog kruga predsedničkih izbora i šest nedelja protesta opozicije
Madagaskar najavio policijski čas uoči glasanja koje je bojkotovala opozicija - Copyright Tanjug AP/Alexander Joe

veličina teksta

Aa Aa

Madagaskar je danas najavio noćni policijski čas uoči prvog kruga predsedničkih izbora koji su usledili nakon više od šest nedelja nasilno ugušenih protesta.

Ovaj potez dolazi nekoliko dana pošto se deset od 12 opozicionih kandidata povuklo iz trke, zato što smatraju da aktuelni predsednik Andri Radžoelina ne može da se kandiduje, preneo je Rojters.

Opozicija je zbog toga pozvala svoje pristalice na bojkot glasanja u četvrtak u afričkoj državi koja se nalazi na ostrvu u Indijskom okeanu.

Zbog svega toga policija je morala da poveća obezbeđenje izbora, a najavljeno je i da će takođe biti uveden policijski čas u noći nakon objavljivanja rezultata.

Portparol Nezavisne nacionalne izborne komisije očekuje da će privremeni rezultati biti objavljeni 24. novembra.

Tanjug AP/Alexander Joe

 

I bivši predsednik Mark Ravalomanana pridružio se pozivima na bojkot.

"Ako ovi izbori ne budu odloženi, Madagaskar će doživeti veliku krizu, jer građani neće prihvatiti rezultate", rekao je on na sastanku sa drugim opozicionim kandidatima u utorak.

Pozive opozicije da se odlože izbori podržala je i organizacija koja okuplja četiri najveće hrišćanske crkve na Madagaskaru, navodeći kao razlog neodgovarajuće političko okruženje i nedostatak standarda.

Šef ustavnog suda je u ponedeljak apelovao na smirenost i pozvao ljude da svoje nesuglasice rešavaju putem glasačke kutije.

Sud se nije čuo s predsednikom narodne skupštine koji je tražio odlaganje glasanja. 

Nešto više od 11 miliona ljudi od oko 30 miliona stanovnika registrovano je za glasanje na Madagaskaru, koji je, uprkos rezervama nikla, kobalta, zlata, uranijuma i drugih minerala, jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet