Fokus

Prvi turski borbeni avion domaće proizvodnje uspešno završio prvi let

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2024

-

13:22

Prvi turski borbeni avion domaće proizvodnje uspešno završio prvi let
Prvi turski borbeni avion domaće proizvodnje uspešno završio prvi let - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prvi turski borbeni avion domaće proizvodnje, KAAN, danas je uspešno završio početni let, kao deo projekta jačanja avijacije koji je ova zemlja otpočela 2016. godine.

Turska kompanija "Turkish Aerospace Industries Inc." (TUSAS) potpisala je ugovor sa britanskom firmom "BAE Systems plc" vredan 125 miliona dolara 2017. godine radi razvijanja tipa borbenog aviona sledeće generacije.

TUSAS je podelio video na kojem se vidi kako borbeni avion poleće, a zatim vraća u vazdušnu bazu na severu Ankare.

"Uz KAAN, naša zemlja neće imati samo borbene avione pete generacije, već i tehnologiju koje malo koja država u svetu ima", rekao  Haluk Gorgun, šef Direktorata za odbrambenu industriju Turske u objavi na platformi X.

Turska cilja da koristi motore domaće proizvodnje na ovim borbenim avionima, dodao je Gorgun, sa kojom se očekuje da počne 2028, prenosi Rojters.

Novi borbeni avion će za sada pokretati dva motora "General Motors" F-110, koji se takođe koriste na mlaznjacima "Lockheed Martin" F-16 četvrte generacije.

Turska je nedavno obezbedila ugovor o nabavci 40 lovaca F-16 i 79 kompleta za modernizaciju za svoje postojeće avione istog tipa iz SAD, nakon što se taj proces odlagao neko vreme.

SAD su uvele sankcije turskoj odbrambenoj industriji u decembru 2020. zbog kupovine ruskog protivraketnog odbrambenog sistema S-400 i izbacio Ankaru iz programa borbenih aviona F-35. Ankara je takođe zainteresovana za kupovinu 40 mlaznjaka "Eurofighter Typhoon", koje proizvodi konzorcijum Nemačke, Britanije, Italije i Španije.

Komentari (0)

Svet