Fokus

SAD nude 15 miliona dolara za informaciju o sajber bandi Lokbit, veruje se da se nalazi u Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2024

-

17:32

SAD nude 15 miliona dolara za informaciju o sajber bandi Lokbit, veruje se da se nalazi u Rusiji
SAD nude 15 miliona dolara za informaciju o sajber bandi Lokbit, veruje se da se nalazi u Rusiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Države nude nagradu od 15 miliona dolara za informaciju koja bi dovela do identifikacije ili lokacije lidera Lokbita, ozloglašene sajber kriminalne grupe koja krade podatke žrtava sajber napada radi otkupa, saopštio je danas Stejt department.

SAD, Velika Britanija i Evropska unija, objavili su ove nedelje da su poremetili tu grupu i jednoj od retkih međunarodnih akcija bezbednosnih službi.

Stejt department je dodao da nudi nagrade za "informaciju koja bi dovela do hapšenja i/ili osuđivanja svake osobe koja učestvuje u ucenama Lokbita, kao i za informaciju koja bi dovela do otkrivanja lokacije i ključnih lidera grupe za ucenjivanje Lokbit", istakli su iz Vašingtona.

"Apolitična grupa, interesuje ih samo novac"

Lokbit je otkriven 2020. kada je njihov zlonamerni softver pronađen na forumima o sajber kriminalu na ruskom jeziku, što je navelo neke bezbednosne analitičare da veruju da je banda bazirana u Rusiji, ali grupa nije izrazila podršku nijednoj vladi, navodeći da je ''potpuno apolitična i da je interesuje samo novac''.

Grupa Lokbit i njene podružnice hakovale su neke od najvećih svetskih organizacija poslednjih meseci.

Američki zvaničnici opisali su Lokbit kao najveću svetsku bandu koja se bavi digitalnim iznudama, navodeći da je ta grupa pogodila više od 1.700 organizacija u SAD u skoro svakoj industriji, od finansijskih usluga i hrane do škola, transporta i vladinih odeljenja.

Pored toga, Lokbit je hakovao podatke britanske Kraljevske pošte početkom prošle godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet