Fokus

Presuda koja je (ponovo) podelila Ameriku: Kakve su posledice odluke suda da su zamrznuti embrioni ustvari deca

Komentari

Autor: BBC/Euronews Srbija

22/02/2024

-

13:15

Presuda koja je (ponovo) podelila Ameriku: Kakve su posledice odluke suda da su zamrznuti embrioni ustvari deca
Presuda koja je (ponovo) podelila Ameriku: Kakve su posledice odluke suda da su zamrznuti embrioni ustvari deca - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Presuda Vrhovnog suda Alabame da se smrznuti embrioni smatraju decom i da osoba može biti odgovorna za njihovo slučajno uništenje, otvorila je novo polje u američkoj borbi oko reproduktivne medicine.

Najveća bolnica južne američke države je obustavila svoje usluge in vitro oplodnje (IVF) posle  ove odluke, zbog straha od krivičnog gonjenja.

Sistem zdravstvene zaštite Univerziteta u Alabami u Birmingemu saopštio je da će nastaviti sa vađenjem jajnih ćelija iz jajnika žena. Međutim, prekinuće sledeći korak IVF procesa, u kojem se jaja oplođuju spermom pre nego što se implantiraju u matericu.

"Tužni smo što će ovo uticati na pokušaje naših pacijenata da dobiju bebu putem IVF-a", navodi najveći medicinski pružalac usluga u državi.

"Ali moramo proceniti mogućnost da pacijenti i lekari budu krivično gonjeni ili suočeni sa kaznenim odštetama zbog praćenja standarda nege tokom IVF tretmana".

Medicinski stručnjaci i grupacije koje se zalažu za reproduktivna prava upozorili su da bi ta presuda mogla da ima negativne posledice po tretmane plodnosti ne samo u Alabami već i šire.

Konzervativne grupe su pozdravile ovu presudu tvrdeći da čak i najmanji embrion zaslužuje pravnu zaštitu.

Zašto se dogodila ova tužba?

Ovaj slučaj proizlazi iz tužbe za neosnovani smrtni slučaj koju su podnela tri para čiji su embrioni izgubljeni u klinici za plodnost 2020. godine.

Pacijent je zalutao u prostoriju gde su embrioni bili smešteni, dirao ih i slučajno ispustio. Kao rezultat toga, embrioni su uništeni.

Parovi su želeli da tuže Centar za reproduktivnu medicinu i Udruženje mobilne bolnice prema zakonu države o neosnovanom smrtnom slučaju maloletnog lica. Taj zakon pokriva fetus, ali nije posebno obuhvatao embrione koji nastaju IVF postupkom.

Profimedia

 

Niži sud je presudio da embrioni nisu kvalifikovani kao osoba ili dete i da tužba za neosnovanu smrt ne može biti pokrenuta.

Međutim, Vrhovni sud Alabame se saglasio sa parovima i presudio je da se zamrznuti embrioni smatraju "decom".

Presuda je utvrdila da zakon o neosnovanoj smrti važi za "svu nerođenu decu bez obzira na njihovo mesto boravka".

Suglasan sa većinskim mišljenjem, glavni sudija Tom Parker je napisao: "Čak i pre rođenja, sva ljudski bića nose sliku Boga i njihovi životi ne mogu biti uništeni a da to istovremeno ne zatre slavu Božiju".

Kako ovo ima veze sa debatom o abortusu u SAD?

Kada je Vrhovni sud SAD-a ukinuo nacionalno pravo na abortus 2022. godine, otvorio je vrata državama da donose sopstvene zakone o tom pitanju.

Od donošenja te odluke, države koje su pod kontrolom Demokrata proširile su pristup abortusu, dok su države koje su pod kontrolom Republikanaca ograničile pristup. Alabama već ima potpunu zabranu abortusa u svim fazama trudnoće.

Bela kuća nazvala je ovu odluku Alabame "upravo onakvom vrstom haosa koji smo očekivali kada je Vrhovni sud poništio presudu Ru protiv Wejda i otvorio put političarima da diktiraju neke od najličnijih odluka koje porodice mogu doneti".

Protivnici abortusa takođe pažljivo prate ovu presudu. Pitanje kada se embrion ili fetus legalno smatra osobom, faktor je mnogih ograničenja abortusa u mnogim saveznim državama.

Alijansa za odbranu slobode, konzervativna hrišćanska pravna grupa, opisala je ovu presudu Alabame kao "veliku pobedu za život".

"Bez obzira na okolnosti, svaki ljudski život ima vrednost od trenutka začeća", izjavila je portparolka Denis Burke BBC i dodala:

"Zahvalni smo što je Sud ispravno utvrdio da zakon Alabame to prepoznaje kao osnovnu istinu".

Profimedia

 

Drugi aktivisti protiv abortusa tvrde da postupak in vitro fertilizacije nije tako jednostavan etički problem kao prekid trudnoće.

Erik Džonson, advokat koji je pomogao u sastavljanju ustavnog teksta Alabame o abortusu 2018. godine, rekao je za BBC: "Uglavnom bi pro-life zajednica rekla da oplođena jaja treba zaštititi."

Međutim, on priznaje da postoje parovi sa stavovima protiv abortusa koji koriste postupak in vitro fertilizacije kako bi imali decu i kaže da ih nikada ne bi osudio.

"To je dilema i dilema predstavlja situaciju gde nemate zadovoljavajući odgovor", dodao je.

Kako bi ova odluka mogla da utiče na politiku SAD?

Pravo na abortus je bila dobitna tema za Demokrate od kada je Vrhovni sud SAD poništio presudu Ru protiv Wejda, koja je garantovala ustavno pravo na abortus do tačke fetalne sposobnosti, oko 23-25 nedelje.

Nakon odluke u Alabami, demokratski kandidati bi mogli da se zalažu za zaštitu pristupa lečenju neplodnosti širom Sjedinjenih Američkih Država.

S druge strane, republikanski političari često podržavaju verske konzervativce koji žele da zabrane ili ograniče abortus u SAD.

Republikanska predsednička kandidatkinja Niki Hejli, jedini značajan takmac koji je ostao u trci protiv Donalda Trampa za nominaciju stranke, podržala je odluku Vrhovnog suda Alabame u četvrtak.

"Embrioni za mene predstavljaju bebe", rekla je i dodala:

"Kada govorite o embrionima, govorite mi o životu i razumem odakle dolazi taj stav".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet