Fokus

Pokrenuta istraga protiv predsednika Meksika zbog otkrivanja broja novinara Njujork tajmsa

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2024

-

23:02

Pokrenuta istraga protiv predsednika Meksika zbog otkrivanja broja novinara Njujork tajmsa
Pokrenuta istraga protiv predsednika Meksika zbog otkrivanja broja novinara Njujork tajmsa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Meksičko telo za slobodu informisanja (INAI) danas je saopštilo da pokreće istragu nakon što je predsednik Andres Manuel Lopes Obrador objavio telefonski broj novinara Njujork tajmsa koji istražuje navodne veze između Obradorovih saveznika i narko kartela.

Obrador je obelodanio broj telefona novinara tokom konferencije za medije, prenosi Rojters.

"Tokom tog događaja, predsednik se osvrnuo na istragu pomenutog međunarodnog lista i pročitao pred svima dopisnikov broj telefona", saopštio je INAI.

Njujork tajms je osudio potez predsednika Meksika, tvrdeći da je to "neprihvatljiva taktika jednog svetskog lidera u vreme kada raste nasilje nad novinarima".

Posle incidenta, Njujork tajms je objavio da su američki službenici za sprovođenje zakona proveli godine istražujući navode da su se Obradorovi saveznici sreli i uzeli milione dolara od narko kartela nakon što je predsednik stupio na dužnost 2018. godine.

U januaru je krađa ličnih podataka stotina novinara u Meksiku, uključujući adrese i kopije identifikacionih biračkih kartica, izazvalo novu zabrinutost za bezbednost novinara u toj zemlji.

Međunarodna organizacija za slobodu govora je dokumentovala 163 ubistva novinara od 2000. u ovoj centralnoameričkoj državi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet