Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Novi napad SAD i Velike Britanije na položaje Huta, pogođeno 18 meta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/02/2024

-

08:17

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Novi napad SAD i Velike Britanije na položaje Huta, pogođeno 18 meta
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Novi napad SAD i Velike Britanije na položaje Huta, pogođeno 18 meta - Copyright Tanjug/AP/Hatem Ali, Adel Hana, Majdi Mohammed

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 141 dan. Pregovori primirju u Pojasu Gaze počeli su u Parizu pojedinačnim sasatancima između šefa izraelske obaveštajne službe sa predstavnicima Katara, SAD i Egipta. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu predstavio je ratnom kabinetu plan za posleratnu Gazu. Palestinske vlasti ga odbacuju nazvavši to "planom za produženi genocid". Prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja Gaze do sada je ubijeno više od 29.500 Palestinaca, dok je gotovo 70.000 povređeno. 

Ključni događaji:

  • Izvori: U Parizu otpočeli razgovori o primirju u Gazi
  • Predstavnici Hamasa završili pregovore u Egiptu, čekaju reakciju Izraela
  • Netanijahu: Pojasom Gaze posle rata treba da upravljaju lokalni zvaničnici
  • Palestinska uprava odbacila plan Netanijahua za Pojas Gaze nakon rata
  • Bajden: Ogromna većina Palestinaca nije Hamas

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.40 Ostin: Huti će se i dalje suočavati sa akcijama odmazde

Američki ministar odbrane Lojd Ostin poručio je danas da će jemenski pobunjenici Huti nastaviti da se suočavaju sa akcijama odmazde za svoje napade na brodove u Crvenom moru i okolnim vodama.

"Sjedinjene Američke Države neće oklevati da preduzmu mere, po potrebi, za odbranu života i slobodnog protoka trgovine u jednom od najkritičnijih plovnih puteva na svetu. Nastavićemo da jasno stavljamo do znanja Hutima da će snositi posledice ako ne zaustave svoje ilegalne napade, koji štete bliskoistočnim ekonomijama, nanose štetu životnoj sredini i ometaju isporuku humanitarne pomoći Jemenu i drugim zemljama“, naveo je šef Pentagona u saopštenju.

23.28 SAD i Velika Britanija pogodile 18 meta Huta kao odgovor na nedavni porast napada na brodove

SAD i Velika Britanija su danas pogodile više od 10 meta jemenske pobunjeničke grupe Huti, kao odgovor na nedavni porast napada te grupe koju podržava Iran na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, uključujući raketni napad prošle nedelje koji je izazvao požar na teretnom brodu.

Prema navodima američkih zvaničnika, američki i britanski borbeni avioni pogodili su oko 18 meta na više lokacija, gađajući rakete, lansere, bespilotne letelice i bespilotna nadvodna i podvodna vozila, preneo je ABC news. Oni su to izjavili pod uslovom da ne budu imenovani kako bi izneli rane detalje vojne operacije koja je u toku.

Ovo je četvrti put da su američka i britanska vojska sprovele kombinovanu operaciju protiv Huta od 12. januara.

AP/AP Photo

 

23.22 Na antivladinim protestima u Tel Avivu uhapšena 21 osoba

Na antivladinim protestima u Tel Avivu danas je uhapšena 21 osoba zbog "nezakonitog okupljanja" i remećenja javnog reda i mira, saopštila je izraelska policija. "Nažalost, danas smo videli jedan broj demonstranata koji su došli sa ciljem da se suprotstave policiji, a ne zbog legitimnog protesta“, dodaje se u saopštenju. Policijske snage u Tel Avivu upotrebile su vodeni top da rasteraju demonstrante na trotoaru u ulici Kaplan. Na video snimku se vidi kako policajci guraju demonstrante koji su držali baklje i pokušavali da probiju policijsku blokadu, dok su skandirali „Vi ste glavni, vi ste krivi“, obraćajući su o premijeru Benjaminu Netanjahuu, prenosi Tajms of Izrael.

22.03 Antivladin protest u Jerusalimu

Ispred predsedničke rezidencije u Jerusalimu večeras se održava antivladin protest, na kome veliki broj građana traži raspisivanje vanrednih izbora. Pripadnici organizacije "Spasite naš zajednički dom", sa sedištem u Jerusalimu, kritikuju vladu i njeno ponašanje prema interno raseljenim stanovnicima Gaze, a zahtevaju hitan povratak 134 taoca koji su i dalje u zatočeništvu Hamasa, od kojih neki nisu živi, prenosi Klix.

21.59 Izraelski mediji: Napredak u pregovorima

U pregovorima o humanitarnom prekidu vatre u Gazi sa predstavnicima Izraela danas je u Parizu postignut "značajan napredak", objavili su izraelski mediji.

Pregovori napreduju i pošto sve strane pokazuju fleksibilnost, dogovor bi mogao da se postigne pre Ramazana, koji počinje 10. marta, izvestio je Harec, prenosi Politiko. Šef obaveštajne službe Mosada Dejvid Barnea predvodi izraelsku delegaciju u pregovorima sa zvaničnicima SAD, Katara i Egipta.

Predstavnici Katara i Egipta u Parizu su predstavili dogovor postignut sa liderima Hamasa, koji predviđa šestonedeljni prekid vatre i oslobađanje starih i bolesnih talaca, u zamenu za palestinske zatvorenike u Izraelu, preneo je Asošijeted pres.

21.21 Centralna komanda SAD: Oborena raketa lansirana iz Adenskog zaliva

Centralna komanda SAD (CENTCOM) saopštila je da je "USS Mason" (DDG 87) danas oborio jednu protivbrodsku balističku raketu lansiranu u Adenski zaliv iz područja pod kontrolom jemenske pobunjeničke grupe Huti, koja je verovatno pokušavala da pogodi tanker sa gorivom. Ni "USS Mason" ni američki tanker "MV Torm Tor" nisu oštećeni, niti je bilo ko povređen, dodaje CENTCOM u saopštenju, preneo je Rojters.

18.20 Borelj: Izjava Smotriča o izgradnji još 3.300 kuća na Zapadnoj obali zapaljiva i opasna

Najava izraelskog ministra Bezalela Smotriča da će biti izgrađeno 3.300 novih jedinica u ilegalnim naseljima na Zapadnoj obali je zapaljiva i opasna, izjavio je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. "Naselja čine Izraelce i Palestince manje bezbednim, podstiču tenzije, ometaju mirovne napore i predstavljaju teško kršenje međunarodnog prava", napisao je Borelj na platformi X.

Izrael planira da izgradi više od 3.300 novih domova u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali kao odgovor na smrtonosni palestinski napad, rekao je Smotrič u četvrtak kasno uveče, nakon što su tri palestinska naoružana napadača otvorila vatru na automobile u blizini naselja Male Adumim, ubivši jednog Izraelca i ranivši petoricu.

17.03 Da Silva: Ako ovo nije genocid, šta je?

Brazilski predsednik Lula da Silva izjavio je danas da izraelska vojska sprovodi genocid nad palestinskim civilima u Pojasu Gaze. "Ovo što radi Izrael nije rat, to je genocid, jer ubijaju žene i decu", rekao je Da Silva u Rio de Žaneiru, prenosi palestinska agencija VAFA.

"Ovo je genocid. Hiljade mrtve dece, hiljade nestale dece. Ne umiru vojnici, već žene i deca u bolnicama. Ako ovo nije genocid, ja ne znam šta jeste", kazao je Da Silva. On je istakao da je neprihvatljivo da deca i žene u Gazi ostaju bez bilo kakve hrane ili čaše mleka.

16.10 SAD uništile sedam protivbrodskih krstarećih raketa jemenskih Huta

Američke snage uništile su sedam mobilnih protivbrodskih krstarećih raketa jemenskih Huta, koje je ta grupa planirala da lansira na ciljeve u Crvenom moru, saopštila je danas američka Centralna komanda (CENTCOM). U objavi na platformi X CENTCOM dodaje da su te rakete identifikovane u oblastima Jemena koje kontrolišu Huti i da je utvrđeno da predstavljaju neposrednu pretnju za trgovačke brodove i brodove američke mornarice u regionu.

Kako tvrdi CENTCOM, ove akcije će zaštititi slobodu plovidbe i učiniti međunarodne vode sigurnijim za američku mornaricu i trgovačka plovila.

15.45 Eksperti UN pozivaju na uvođenje embarga na oružje Izraelu

Grupa eksperata Ujedinjenih nacija pozvala je na uvođenje embarga na uvoz oružja Izraelu, ocenjujući da bi bilo koji transfer municije u Izrael, koja bi se potom koristila u ratu u Gazi, najverovatnije značila kršenje humanitarnog prava.

U izjavi objavljenoj u petak, eksperti UN navode da sve zemlje imaju odgovornost da ne prodaju oružje "s obzirom na činjenice ili ranije obrasce ponašanja, jer će se koristiti da se krši međunarodnog pravo".

Ističu da zbog toga izvoz oružja Izraelu "mora prestati odmah".

Tajms of Izrael navodi da se u izjavi takođe pozdravlja odluka holandskog suda od 12. februara u kojem se zabranjuje vladi Holandije da isporučuje Izraelu delove aviona F-35, jer ih koristi u Gazi.

15.08 Izraelski mediji: Delegacija se iz Pariza vraća s umerenim optimizmom

Izraelska delegacija se vraća sa razgovora u Parizu o primirju sa umerenim optimizmom da se može postići dogovor da se privremeno obustave borbe sa Hamasom u Pojasu Gaze i da se izraelski i strani taoci oslobode, javljaju izraelski mediji pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.

Zvaničnik, čiju izjavu prenosi više portala, kaže da je sa Hamasom postignut "nacrt sporazuma" o privremenom prekidu vatre u Gazi, preneo je Tajms of Izrael.

"Bilo je dobrih razgovora, postoji značajan napredak. Imamo osnovu na kojoj ćemo izgraditi plan i pregovore", citira Kanal 12 zvaničnika. 

Izvor kaže da će nacrt prvo biti predstavljen ratnoj vladi na odobrenje, a potom i ostatku vlade. List Mariv preneo da će se ratni kabinet sastati večeras kako bi čuo novosti iz Pariza.

Naredna faza razgovora, prema izvoru, biće fokusirana na centralno pitanje koje taoce drže militantne grupe u Gazi i koji palestinski zatvorenici će biti oslobođeni u okviru primirja, kao i specifičnosti trajanja primirja.

Prethodno je Džeruzalem post objavio, pozivajući se na dva izvora upoznata sa sadržajem razgovora o primirju da je tokom sastanka u Parizu između predstavnika SAD, Izraela, Egipta i Katara dogovoren je novi i ažuriran nacrt sporazuma o oslobađanju izraelskih talaca koje palestinski Hamas drži u Pojasu Gaze.

Izvori su objasnili da bi napredak koji je postignut mogao da omogući prelazak na pregovore o detaljima sporazuma, kao što su broj i identitet zatvorenika koji će biti pušteni na slobodu, prenosi Džeruselim post.

Takođe su naveli da izraelski ratni kabinet sada očekuje da dobije informacije od pregovaračkog tima i odluči o daljim koracima, što bi se moglo dogoditi već večeras.

14.55 Izraelski vazdušni napad ubio sedam osoba u Rafi

U izraelskom vazdušnom napadu na grad Rafa, na jugu Pojasa Gaze, ubijeno je sedam osoba, a nekoliko je ranjeno.

Izraelske vazdušne snage pogodile su kvart Al-Džanin u Rafi oko 13 časova po lokalnom vremenu, prenosi Al Džazira.

Izrael najavljuje kopnenu invaziju na Rafu, u kojoj se nalazi više od milion Palestinaca, a međunarodne humanitarne organizacije i pojedini svetski zvaničnici navode da će to dodatno otežati lošu humanitarnu situaciju za palestinske civile.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra, u Gazi ubijeno 29,606 osoba, a ranjeno 69,737.

Tanjug/AP

 

14.42 Kirbi: SAD protiv smanjenja Gaze i prisilnog raseljavanja

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi saopštio je danas da je stav Vašingtona da Palestinci u Gazi treba da imaju glas kroz revitalizovanu Palestinsku upravu.

On je rekao da je Vašington bio "dosledno jasan sa izraelskim kolegama" o tome šta je potrebno u posleratnoj Gazi, dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu predstavio svoj plan ratnom kabinetu i kasnije ga objavio javnosti.

Kirbi je rekao i da SAD ne veruju "u smanjenje veličine Gaze" i da  ne žele da vide bilo kakvo prisilno raseljavanje Palestinaca izvan Gaze, prenosi AP.

Naglasio je i da je stav Vašingtona da ne žele da se Gazom "dominira, vlada ili upravlja preko Hamasa"

13.45 Izraelski list: Dogovoren nacrt sporazuma o oslobađanju talaca

Tokom sastanka u Parizu između predstavnika SAD, Izraela, Egipta i Katara dogovoren je novi i ažuriran nacrt sporazuma o oslobađanju izraelskih talaca koje palestinski Hamas drži u Pojasu Gaze, javlja Džeruzalem post pozivajući se na dva izvora upoznata sa sadržajem razgovora o primirju.

Izvori su naveli da bi napredak koji je postignut mogao da omogući prelazak na pregovore o detaljima sporazuma, kao što su broj i identitet zatvorenika koji će biti pušteni na slobodu, prenosi Džeruselim post.

Dodali su da izraelski ratni kabinet sada očekuje da dobije informacije od pregovaračkog tima i odluči o daljim koracima, što bi se moglo dogoditi već večeras.

Jedan od izvora je naglasio da napredak ka detaljnijim pregovorima zavisi od sposobnosti posrednika da primoraju Hamas da pristane na novi okvir uspostavljen na sastanku u Parizu.

10.56 IFIMES: Eskalacija sukoba u Gazi može da dovede do novog svetskog rata

Nakon što su se jemenski pobunjenici  Huti napadima na brodove u Crvenom moru uključili u izraelsko-palestinski sukob u Gazi na strani Hamasa, stručnjaci primećuju eskalaciju, a neki od njih izražavaju bojazan da se čovečanstvo kreće prema Trećem svetskom ratu, navodi u analizi Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

U tekstu pod naslovom "Izraelsko-palestinski sukob" pravi se paralela trenutne situacije sa onom iz kasnih 1930-ih, uoči Drugog svetskog rata, kada su, kako se navodi, ekonomije bile u recesiji, a ljudi svoje nezadovoljstvo često izražavali štrajkovima. Opširnije u posebnom tekstu

Tanjug/AP

 

08.17 Američka vojska: Uništeno sedam raketa jemenskih Huta

Američka vojska saopštila je da je uništila sedam mobilnih protivbrodskih krstarećih raketa koje su jemenski pobunjenici Huti spremili da lansiraju na ciljeve u Crvenom moru.

Centralna komanda američke vojske u petak je saopštila da je napad Huta na teretni brod Rubimar u nedelju prouzrokovao značajnu štetu na brodu i naftnu mrlju od 29 kilometara, prenosi Rojters.

Teretni brod Rubimar koji je plovio pod zastavom Belizea, oštećen je kada su na njega ispaljene dve rakete iz Jemena, a posada je uspela da se evakuiše, dok plovilu preti opasnost da potone.

Rubimar je prevozio preko 41.000 tona đubriva kada je napadnut.

08.15 UNRWA obustavila rad na severu Pojasa Gaze zbog manjka sredstava

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) obustavila je rad na severu Pojasa Gaze i saopštila da više nije u mogućnosti da pruža pomoć u tom delu palestinske enklave.

UNRWA je navela da na severu Gaze radi samo nekoliko članova njenog osoblja, kao i da je civilni red urušen usred izraelskih napada i organičenog pristupa hrani.

"Verujem da imamo nekoliko nedelja, pet ili šest, manje od toga. Nakon toga, nećemo moći da nastavimo sa pružanjem usluga, ne samo u Gazi, već i na mestima poput Sirije, Jordana, Libana, Zapadne obale i Istočnog Jerusalima", rekao je potparol UNRWA Adnan Abu Hasna za Al Džaziru.

Nekoliko najvećih donatora, uključujući SAD, obustavilo je pomoć Agenciji, nakon tvrdnji Izraela da je određeni broj zaposlenih u UNRWA učestvovao u napadu na jug Izraela 7. oktobra prošle godine.

Tanjug/AP

 

08.02 Blinken: SAD ne podržavaju širenje izraelskih naselja na Zapadnoj obali

Izgradnja i širenje izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali nije u skladu sa međunarodnim pravom, izjavio je  američki državni sekretar Entoni Blinken.

Blinken je na konferenciji za medije tokom posete Buenos Ajresu rekao da su SAD razočarane najavom Izraela o planovima za izgradnju novih stambenih objekata na okupiranoj Zapadnoj obali, rekavši da su oni kontraproduktivni za postizanje trajnog mira, prenosi Rojters.

08.00 Izvori: U Parizu otpočeli razgovori o primirju u Gazi

Pregovori primirju u Pojasu Gaze počeli su  u Parizu pojedinačnim sasatancima šefa izraelske obaveštajne službe Mosad Davida Barnee sa predstavnicima Katara, SAD i Egipta, rekao je neimenovani izvor za Rojters.

Taj izvor je istakao da su pregovarači optimistični da će ovo biti početak ozbiljnih pregovora za prekid vatre u Pojasu Gaze. Zvaničnih Hamasa je rekao da je ta militantna grupa završila pregovore u Kairu i da sada čeka na rezultate razgovora u Parizu.

07.25 Predstavnici Hamasa završili pregovore u Egiptu, čekaju reakciju Izraela

Predstavnici palestinske militantne grupe Hamas završili su poslednju rundu pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze sa egipatskim predstavnicima u Kairu, i sada čekaju ishod pregovora predstavnika Egipta sa Izraelom, koji bi trebalo da se održe tokom vikenda u Parizu, izjavili su neimenovani zvaničnik Hamasa i egipatski bezbednosni izvori.

Lider Hamasa Ismail Hanijeh sastao se sa egipatskim posrednicima u Kairu kako bi razgovarali o prekidu vatre, tokom svoje prve posete Egiptu od decembra, prenosi Rojters.

06.50 Palestinska uprava odbacila plan Netanijahua za Pojas Gaze nakon rata

Palestinska uprava odbacila je plan izraelskog premijera Benjamina Netanijahua za Pojas Gaze nakon rata, nazivajući ga pokušajem da se "produži genocid" nad palestinskim narodom.

Ministarstvo spoljnih poslova Palestinske uprave saopštilo je da plan Netanijahua smatra "zvaničnom ponovnom okupacijom Pojasa Gaze" i "nametanjem izraelske kontrole" nad tim područjem, objavio je Tajms of Izrael. 

Komentari (0)

Svet