Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu predstavio plan za Gazu; Izvori tvrde da su u Parizu počeli razgovori o primirju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/02/2024

-

07:30

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu predstavio plan za Gazu; Izvori tvrde da su u Parizu počeli razgovori o primirju
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu predstavio plan za Gazu; Izvori tvrde da su u Parizu počeli razgovori o primirju - Copyright Tanjug/AP/Mohammed Zaatari, Ariel Schalit, Mohammed Hajjar

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 140 dana. Najmanje 23 Palestinca ubijena su u izraelskom bombardovanju kuća u centralnoj Gazi, a protekla 24 sata ubijeno je 97 osoba. Izraelske snage ponovo su da ušle u medicinski kompleks Naser u Kan Junisu, nakon što su se prethodno povukle iz te najveće funkcionalne bolnice. Istovremeno, ratni kabinet Izraela saopštio je da će poslati delegaciju u Pariz na pregovore o sporazumu o oslobađanju talaca i prekidu vatre. Za to vreme, dve rakete jemenskih Huta pogodile su britanski teretni brod u Crvenom moru, što je uzrokovalo štetu i jedna osoba je lakše povređena.

Ključni događaji: 

  • Izrael šalje delegaciju u Pariz na pregovore o prekidu vatre i razmeni talaca
  • Izraelske snage ušle u bolnicu Naser u Kan Junisu
  • Kirbi: Izaslanik SAD za Bliski istok održao konstruktivne sastanke o Gazi
  • Huti: Izraelskim, američkim i britanskim brodovima zabranjen ulazak u Crveno more
  • SAD: Huti pogodili britanski teretni brod, ima manjih povreda
  • Britanija će obustaviti izvoz oružja Izraelu ako krene u kopnenu ofanzivu u Rafi

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

18.58 Izvori: U Parizu otpočeli razgovori o primirju u Gazi

Pregovori primirju u Pojasu Gaze počeli su u Parizu pojedinačnim sasatancima šefa izraelske obaveštajne službe Mosad Davida Barnee sa predstavnicima Katara, SAD i Egipta, rekao je neimenovani izvor za Rojters.

Taj izvor je istakao da su pregovarači optimistični da će ovo biti početak ozbiljnih pregovora za prekid vatre u Pojasu Gaze.

Zvaničnih Hamasa je rekao da je ta militantna grupa završila pregovore u Kairu i da sada čeka na rezultate razgovora u Parizu. Dva egipatska bezbednosna izvora su potvrdila da je šef obaveštajne službe te zemlje Abas Kamel otišao u Pariz na razgovore sa izraelskim zvaničnicima. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u četvrtak izneo plan o prekidu vatre u kom je navedeno da ta zemlja želi da zadrži kontrolu nad Pojasom Gaze nakon okončanja sukoba.

Iz Hamasa je saopšteno da će pustiti taoce tek nakon što se izraelske vojne snage povuku iz palestinske enklave, dok je Vašington predložio rešenje po kome bi Palestinska samouprava bila na vlasti u Gazi nakon kraja rata.

14.26 Predstavnici Hamasa završili pregovore u Egiptu, čekaju reakciju Izraela

Predstavnici palestinske militantne grupe Hamas završili su danas poslednju rundu pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze sa egipatskim predstavnicima u Kairu, i sada čekaju ishod pregovora predstavnika Egipta sa Izraelom, koji bi trebalo da se održe tokom vikenda u Parizu, izjavili su neimenovani zvaničnik Hamasa i egipatski bezbednosni izvori. Lider Hamasa Ismail Hanijeh sastao se sa egipatskim posrednicima u Kairu kako bi razgovarali o prekidu vatre, tokom svoje prve posete Egiptu od decembra, prenosi Rojters.

10.44 Hezbolah tvrdi da je gađao sedište Regionalnog saveta Gornje Galileje

Libanski pokret Hezbolah tvrdi da je danas sa dva drona gađao sedište Regionalnog saveta Gornje Galileje u Kirijat Šmoni. Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su presrele jednu vazdušnu metu iznad severnog dela Izraela i za sada nema izveštaja da je pogođen štab Saveta, preneo je Tajms of Izrael. Hezbolah je naveo da je napad odgovor na nedavne izraelske napade na "južna sela i domove civila", uključujući jučerašnji napad na, kako je naveo, centar civilne odbrane u Blidi.

Associated Press

 

09.22 Bajden: Ogromna većina Palestinaca nije Hamas

Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da "ogromna većina Palestinaca nije Hamas" i da "Hamas ne predstavlja palestinski narod".

"U stvari, oni takođe stradaju od Hamasovog terorizma. Moramo da budemo jasni u vezi sa tom realnošću", napisao je Bajden na društvenoj mreži X.

Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta

 

Palestinska militantna grupa Hamas koji ima vlast u Gazi izvršila je 7. oktobra napad na južni Izrael, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, a oko 240 uzeto za taoce.

09.07 Lider Hamasa napustio Egipat posle sastanka o prekidu vatre 

Palestinski militantni pokret Hamas saopštio je da je njegov politički lider Ismail Hanije napustio Egipat nakon razgovora sa egipatskim zvaničnicima o mogućem prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju izraelskih talaca, prenosi AP.

U saopštenju koje je objavio Hamas ne navodi se da li su Hanijevi razgovori sa šefom egipatske obaveštajne službe Abasom Kamelom o načinima okončanja rata, dogovoru o taocima i isporuci pomoći u Gazu bili uspešni.

Pregovori u Kairu održani su uoči sastanka na visokom nivou koji se očekuje tokom vikenda u Parizu, na kojem će međunarodni posrednici predstaviti novi predlog za sporazum o taocima, navodi AP.

08.58. Netanjahu predstavio plan za Gazu: Umesto Hamasa instalirati "lokalne zvaničnike" 

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu predstavio je članovima ratnog kabineta plan za Pojas Gaze, prema kojem je cilj da se umesto palestinske militantne grupe Hamas instaliraju "lokalni zvaničnici" koji nisu povezani sa terorizmom da upravljaju službama u enklavi, objavila je Netanijahuova kancelarija.

To je prvi put da su planovi za Pojas Gaze nakon rata zvanično predstavljeni kabinetu na odobrenje, piše Tajms of Izrael.

U dokumentu koji je Netanijahu predstavio na sastanku u četvrtak ne pominje se konkretno Palestinska uprava, niti se isključuje njeno učešće u posleratnom upravljanju Pojasom Gaze.

Umesto toga navodi se da će civilne poslove u Gazi voditi "lokalni zvaničnici" koji imaju "administrativno iskustvo" i koji nisu povezani sa, kako je navedeno, "zemljama ili entitetima koji podržavaju terorizam".

07.41 Lazarini: Ugrožen rad UNRWA, došli smo do prelomne tačke

Šef Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filipe Lazarini saopštio je da je ta organizacija došla do "prelomne tačke" i da je njena sposobnost za rad ugrožena.

Tanjug/AP/Bilal Hussein

 

"Za nešto više od četiri meseca u Gazi je tokom sukoba ubijeno više dece, novinara, medicinskog osoblja i osoblja UN nego bilo gde u svetu", rekao je Lazarini i dodao da se Agencija našla u teškoj situaciji nakon poziva Izraela da se ona bude rasformirana i da budu zamrznuta finansiranja od strane donatora, prenosi Al Džazira.

07.00 Izrael tvrdi da je ubio operativca u Dženinu koji je spremao teroristički napad

Izraelska vojska (IDF) i bezbednosna agencija Šin Bet potvrdili su da su izveli napad dronom u gradu Dženin na Zapadnoj obali, navodeći da je u napadu ubijen operativac palestinskog Islamskog džihada koji se spremao da izvrši teroristički napad. IDF i Šin Bet identifikovali su metu kao Jasera ​​Hanuna, stanovnika Dženina, koji je prethodno bio zatvaran od strane Izraela zbog učešća u aktivnostima Islamskog džihada, prenosi Tajms of Izrael.

06.47 Izrael šalje delegaciju u Pariz na pregovore o prekidu vatre i razmeni talaca

Ratni kabinet Izraela poslaće delegaciju u Pariz na pregovore o sporazumu o oslobađanju talaca i prekidu vatre u ratu sa palestinskom militantnom grupom Hamas, preneo je danas Tajms of Izrael.

U kabinetu su se odlučili na takav korak nakon što je utvrđeno da su pripadnici Hamasa pokazali određenu fleksibilnost u vezi sa uslovima okvirnog sporazuma i zbog toga što SAD traže da do njega dođe. 

06.34 Kirbi: Izaslanik SAD za Bliski istok održao konstruktivne sastanke o Gazi

Izaslanik SAD za Bliski istok Bret Mekgurk održao je konstruktivne sastanke u Egiptu i Izraelu, rekao je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi. On je dodao da Vašington ostaje u potpunosti posvećen postizanju dogovora o taocima u zamenu za produženu pauzu u sukobu Izraela i Hamasa.

Tanjug AP/Susan Walsh

 

06.15 Izraelske snage ušle u bolnicu Naser u Kan Junisu

Izraelske snage ponovo su ušle u medicinski kompleks Naser u Kan Junisu, nakon što su se prethodno povukle iz te najveće funkcionalne bolnice u Pojasu Gaze i opkolile je, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske enklave.U saopštenju se navodi da su u kompleks bolnice ušla četiri izraelska transportera, prenosi Al Džazira.

06.00 Najmanje 23 Palestinca ubijena u izraelskim napadima na Gazu

Najmanje 23 Palestinca ubijena su danas u izraelskom bombardovanju kuća u centralnoj Gazi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te enklave.

profimedia

 

Ministarstvo je ranije danas saopštilo da je u poslednja 24 sata ubijeno 97 osoba, a da se 132 povređene u izraelskim napadima na Pojas Gaze.

 

Komentari (0)

Svet