Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU IDF predstavio kabinetu plan o evakuaciji civila iz Rafe, palestinski premijer podneo ostavku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/02/2024

-

07:30

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU IDF predstavio kabinetu plan o evakuaciji civila iz Rafe, palestinski premijer podneo ostavku
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU IDF predstavio kabinetu plan o evakuaciji civila iz Rafe, palestinski premijer podneo ostavku - Copyright Tanjug/AP/Adel Hana, Fatima Shbair, Leo Correa, Victor R. Caivano

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 143 dana. Napravljen je korak napred ka postizanju dogovora o prekidu vatre između Izraela i palestinskog Hamasa, kao i o oslobađanju zatočenih talaca u Pojasu Gaze i palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima. Izraelski ratni kabinet održao je telefonsku sednicu kako bi razgovarao o predlogu sporazuma sačinjenog u Parizu, u kojem je učestvovao Izrael sa posrednicima iz SAD, Egipta i Katara. Nekoliko izraelskih medija, citirajući neimenovane izvore, rekli su da je Izrael prećutno odobrio dogovor i da će poslati delegaciju u Katar na dalje razgovore. Izrael, u međuvremenu, razvija planove za širenje kopnene ofanziva na južni grad Rafu, na granici sa Egiptom, u kojem se nalazi više od polovine populacije te enklave od 2,3 miliona stanovnika.  

Ključni događaji:

  • IDF predstavio ratnom kabinetu plan o evakuaciji palestinskih civila iz Rafe
  • U Dohi se nastavljaju razgovori o oslobađanju talaca
  •  Netanijahu: Nejasno da li će se sporazum o taocima materijalizovati
  • Abas ponovio da se protivi izraelskim planovima za operaciju u Rafi
  • Saliven: SAD, Egipat, Katar i Izrael postigli razumevanje o konturama sporazuma
  • IDF potvrdio smrt još jednog svog pripadnika

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

21.20 Hamas: Glad u Gazi je sramota za čovečanstvo koju istorija neće izbrisati

Militantna palestinska grupa Hamas osudila je  administraciju predsednika SAD Džozefa Bajdena jer je omogućila izraelsku opsadu Gaze, koja je stotine hiljada Palestinaca dovela na ivicu gladi.

"Nesposobnost međunarodne (zajednice) i američko pokriće za zločin gladovanja koji okupacija koristi kao oružje za postizanje političkih ciljeva je sramota za čovečanstvo koju istorija neće izbrisati, čak i ako se američka administracija krije iza obmanjujućih izjava o humanitarnoj situaciji u Pojasu Gaze", navodi se u saopštenju Hamasa, prenela je Al Džazira.

15.47 Grčka zvanično pristala da vodi misiju EU u Crvenom moru za zaštitu od Huta

Grčka je danas zvanično pristala da učestvuje i vodi operaciju EU za pomorsku bezbednost u Crvenom moru čiji je cilj zaštita trgovačkih brodova od napada jemenskih pobunjenika Huta.

Komitet za bezbednost, na čelu sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, naložio je učešće grčke fregate u operaciji koja je pokrenuta prošle sedmice, preneo je AP. Misija će se voditi iz vojne baze u Larisi u centralnoj Grčkoj pod komandom grčke mornarice.

13.39 Ove nedelje sastanak Makrona i katarskog Emira o situaciji u Gazi

Francuski predsednik Emanuel Makron ugostiće katarskog emira šeika Tamima bin Hamada Al Tanija kasnije ove nedelje u Parizu sa kojim će razgovarati o humanitarnoj krizi u Gazi, saopšteno je danas iz Makronovog kabineta. Al Tani će u Pariz doputovati u utorak, za šta je francusko predsedništvo saopštilo da će biti prva državna poseta katarske delegacije u poslednjih 15 godina, prenosi Rojters.

13.30 Kina poziva SAD da preduzmu konkretne akcije u postizanju primirja u Gazi

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning pozvao je danas Sjedinjene Američke Države da poslušaju poziv međunarodne zajednice na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze i odigraju konstruktivnu ulogu u postizanju primirja.

"Palestinsko-izraelski sukob nastavlja da eskalira, a humanitarna situacija u Pojasu Gaze je izuzetno ozbiljna, sa skoro 30.000 ubijenih civila i oko 1,9 miliona raseljenih" rekao je Mao na konferenciji za novinare, prenosi Sinhua.

13.05 Najmanje dva člana Hezbolaha poginula u najdubljem napadu Izraela na Liban

Libanska grupa Hezbolah saopštila je danas da su najmanje dva njena člana ubijena nakon vazdušnih napada Izraelskih oružanih snaga (IDF) u blizini grada Balbeka na severoistoku Libana, što je do sada najdublji napad na teritoriju Libana od početka rata Izraela protiv Hamasa.

Zvaničnik Hezbolaha je potvrdio da su u tri vazdušna udara u blizini Balbeka u dolini Beka poginule najmanje dve osobe. Dodao je da je pogođeno i skladište prehrambenih proizvoda koji se u okviru Hezbolahovog projekta prodajupo cenama nižim nego na tržištu, prenosi Tajms of Izrael.

10.18 Palestinski premijer podneo ostavku

Palestinski premijer Mohamed Štajeh rekao je danas da je podneo ostavku i preneo svoju odluku palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu. Štajeh je istakao da je podneo ostavku kako bi se napravio širi konsenzus između Palestinaca o političkim aranžmanima nakon izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

09.47 Izraelske snage ubile 30 Hamasovih boraca u naselju Zejtun u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) ubile su više od 30 naoružanih boraca Hamasa prethodnog dana u operaciji u naselju Zejtun u gradu Gazi, saopštila je danas izraelska vojska. Dodaje se da je u akciji učestvovala 401. Oklopna brigada, a da je u jednom incidentu brigada usmerila avion da napadne zgradu iz koje je pucao Hamasov snajperista, dodao je IDF. U međuvremenu, u centralnom Pojasu Gaze, IDF navodi da je pešadijska brigada Nahal ubila više od 10 Hamasovih operativaca prethodnog dana, preneo je Tajms of Izrael.

08.30 Netanijahu: Ofanziva na Rafu bi mogla da bude donekle odložena

Izraelska vojna ofanziva na južni palestinski grad Rafu mogla bi da bude "donekle odložena" ukoliko se postigne dogovor o višenedeljnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa, rekao je premijer Izraela Benjamin Netanijahu dodajući da bi apsolutna pobeda nad Hamasom mogla da se ostvari nekoliko nedelja nakon što ofanziva počne. Netanijahu je u nedelju potvrdio za CBS da su razgovori o višenedeljnom prekidu vatre i puštanju talaca u toku, ne iznoseći više detalja.

08.10 Galant: Izrael će pojačati udare na Hezbolah i u slučaju primirja

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da će Izrael pojačati svoje udare na libansku militantnu grupu Hezbolah kao odgovor na svakodnevne napade na severni Izrael, čak i u slučaju potencijalnog privremenog prekida vatre u Pojasu Gaze.

profimedia

 

"Planiramo da povećamo vatrenu moć protiv Hezbolaha, koji nije u stanju da pronađe zamene za komandante koje eliminišemo“, rekao je Galant tokom posete severnoj komandi izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u Safedu, prenosi Tajms of Izrael.

08.00 IDF predstavio ratnom kabinetu plan o evakuaciji palestinskih civila iz Rafe

Izraelske odbrambene snage (IDF) predstavile su ratnom kabinetu plan o evakuaciji palestinskih civila iz borbenih zona u južnom palestinskom gradu u Pojasu Gaze, Rafi, kao i operativnu strategiju za naredne korake, saopšteno je iz kancelarije premijera Benjamina Netanjahua. Vojska je "predstavila ratnom kabinetu plan za evakuaciju stanovništva iz zona borbi u Gazi, zajedno sa predstojećim operativnim planom", navodi se u saopštenju od nedelje uveče.

Tanjug AP/Planet Labs PBC via AP

 

Dodaje se da je vlada odobrila isporuku humanitarne pomoći Gazi "na način na koji će se sprečiti pljačkanje koje se dogodilo na severu Pojasa Gaze, ali i u ostalim oblastima", preneo je Tajms of Izrael. Izrael nastavlja sa planovima za pokretanje vojne ofanzive u Rafi, koju smatra poslednjim uporištem Hamasa u Pojasu Gaze, gde se, takođe, nalazi više od 1,2 miliona raseljenih Palestinaca, koji su već pobegli od izraelskih napada na severu palestinske enklave.

Humanitarne grupe upozorile su na potencijalnu novu humanitarnu katastrofu, jer je Rafa glavna ulazna tačka za dostavljanje pomoći, a SAD i ostali saveznici su poručili Izraelu da mora da izbegne nanošenje štete civilima.

Associated Press

07.27 Vojnik SAD se zapalio ispred ambasade Izraela uzvikujući "Sloboda Palestini"

Američki vojnik se zapalio ispred izraelske ambasade u Vašingtonu u znak protesta zbog rata u Pojasu Gaze, a kako prenosi Tajm pozivajući se na nezvanične izvore, on je podlegao povredama. Tajm dodaje da je u pitanju Aron Bušnel (25), a vest o njegovoj smrti prenosi pozivajući se na nezavisnu novinarku Taliju Džejn, koja je na društvenim medijima objavila da je u kontaktu sa Bušnelovom porodicom i prijateljima.

"Više neću biti saučesnik u genocidu", rekao je vojnik pre nego što se zapalio.

On se polio tečnošću i zapalio, uzvikujući "Sloboda Palestini". S povredama opasnim po život prebačen je u obližnju bolnicu.

06.51  Abas ponovio da se protivi izraelskim planovima za operaciju u Rafi

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas izjavio je  u razgovoru sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim u Amanu, da se protivi izraelskim planovima za vojnu operaciju u Rafi, najjužnijem gradu u Pojasu Gaze, gde se nalazi više od milion Palestinaca.

Tanjug/AP/Amr Nabil

 

Većina tih Palestinaca izbegla je u Rafu bežeći od borbi u ostalim delovima enklave, objavili su mediji na arapskom jeziku.

Abas i jordanski kralj su razgovarali o najnovijim dešavanjima u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi, kao i o naporima da se poveća količina humanitarne pomoći za Palestince u enklavi, posebno za njen severni deo.

06.44 Netanijahu: Nejasno da li će se sporazum o taocima materijalizovati

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da još nije jasno da li će se sporazum o taocima materijalizovati na osnovu tekućih pregovora. Netanijahu je, govoreći u intervjuu za CBS njuz, dodao da se sastao sa osobljem kasnije danas kako bi razmotrio dvostruki vojni plan koji uključuje evakuaciju palestinskih civila u Gazi i operaciju uništavanja preostalih bataljona Hamasa, preneo je Rojters.

"Ako postignemo dogovor, stvar će biti malo odložena, ali će se desiti. Ako ne bude dogovora, svejedno ćemo to učiniti", rekao je on za CBS njuz.

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

06.32 IDF potvrdio smrt još jednog svog pripadnika

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su smrt svog pripadnika Oza Danijela, koji je ubijen u napadu Hamasa na jugu Izraela, nakon čega je njegovo telo odneto u Pojas Gaze. Narednik Oz Danijel (19) je služio u 77. bataljonu 7. oklopne brigade, a njegovu smrt je nedavno proglasio glavni rabin na osnovu saznanja i novih obaveštajnih informacija, preneo je Tajms of Izrael.

06.15 Načinjen napredak ka postizanju dogovora o prekidu vatre

Posrednici su napravili korak napred ka postizanju dogovora o prekidu vatre između Izraela i palestinskog Hamasa, kao i o oslobađanju zatočenih talaca u Pojasu Gaze i palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Izraelski ratni kabinet održao je telefonsku sednicu kako bi razgovarao o predlogu sporazuma sačinjenog u Parizu, u kojem je učestvovao Izrael sa posrednicima iz SAD, Egipta i Katara.

Nekoliko izraelskih medija, citirajući neimenovane izvore, rekli su da je Izrael prećutno odobrio dogovor i da će poslati delegaciju u Katar na dalje razgovore.

06.06  Razgovori o situaciji u Gazi nastavljeni u Dohi

Razgovori o situaciji u Gazi, u kojima učestvuju delegacije Egipta, Izraela, Katara i SAD, nastavljeni su u Dohi, javila je televizija Al-Kahira Al-Ihbarija, pozivajući se na egipatske izvore.

Prema navodima neimenovanih izvora, sastanku prisustvuju i pripadnici palestinskog pokreta Hamas. Nakon završetka konsultacija u Kataru, strane će krenuti u Kairo da nastave razgovore u cilju uspostavljanja primirja u Gazi i razmene izraelskih talaca koje drži Hamas za palestinske zatvorenike koje drži Izrael.

Izvori su za televiziju, takođe, rekli da će razgovori u Kairu i Dohi biti deo procesa koji je pokrenut na konsultacijama u Parizu 23. i 24. februara.

Komentari (0)

Svet