Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Bajden upozorio Netanijahua: Izrael bez podrške ako ne ublaži stav o Gazi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

27/02/2024

-

08:36

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Bajden upozorio Netanijahua: Izrael bez podrške ako ne ublaži stav o Gazi
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Bajden upozorio Netanijahua: Izrael bez podrške ako ne ublaži stav o Gazi - Copyright Tanjug AP/Mahmoud Essa, Fatima Shbair, Ariel Schalit

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 144 dana. Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je tokom posete Njujorku da bi Izrael bio spreman na prekid vatre u Gazi tokom predstojećeg meseca, u toku muslimanskog praznika Ramazana, ako se postigne dogovor o oslobađanju nekih od talaca koje drži palestinska militantna grupa. U međuvremenu, izraelske odbrambene snage saopštile su da su otkrile veliku mrežu tunela Hamasa u centralnom i severnom delu Pojasa Gaze, a veći deo podzemnih prolaza nalazi se ispod bolnice i univerziteta u gradu Gazi.

Ključni događaji:

  • Bajden: Izrael spreman na prekid vatre tokom Ramazana
  • IDF: Otkrili smo mrežu tunela u centralnoj i severnoj Gazi
  • Preminuo američki vojnik koji se zapalio ispred izraelske ambasade u Vašingtonu
  • Netanjahu: Civili u Rafi će imati šansu da odu pre napada na Hamas
  • Palestinski premijer Mohamed Štejah podneo ostavku

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.21 Dižarik: Nijedan humanitarni UN konvoj nije stigao do severa Gaze od 23. januara

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik ukazao je danas na tešku humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze, rekavši da nijedan od UN konvoja humanitarne pomoći nije stigao do severnih delova Pojasa Gaze od 23. januara.

"Kolege iz UNRWA nas podsećaju da nijedan naš humanitarni konvoj nije uspeo da dođe do severnog dela Pojasa Gaze od 23. januara. Kao što ste juče čuli od generalnog komesara Filpea Lazarinija, došlo je do naglog smanjenja isporuke pomoći u Pojasu Gaze", rekao je Dižarik, prenela je Anadolija.

20.18 Hezbolah ispalio desetine raketa na sever Izraela

Libanski militantni pokret Hezbolah saopštio je da je ispalio desetine raketa na vojni štab na severu Izraela.

"Borci Hezbolaha danas u 16.45 ispalili su desetine raketa Katjuša na štab komande 146. divizije u Džatunu na severu Izraela i ostvarili precizan pogodak", navodi se u saopštenju Hezbolaha. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je jutros ispaljeno na desetine raketa na vojnu lokaciju u Galileji, što je izazvalo odmazde IDF-a širom južnog Libana, prenosi Tajms of Izrael.

19.06 Galant: Hamas planira da iskoristi Ramazan za drugu fazu napada od 7. oktobra

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da Hamas, Iran i Hezbolah imaju za cilj da iskoriste muslimanski praznik Ramazan, da ga pretvore u "drugu fazu 7. oktobra i zapale zemlju".

"Glavni cilj Hamasa je da iskoristi Ramazan i pretvori ga u drugu dazu svog plana koji je počeo 7. oktobra. To je glavni cilj Hamasa koji podržavaju Iran i Hezbolah", rekao je Galant novinarima, prenosi Tajms of Izrael.

15.52 Bajden: Izrael će izgubiti međunarodnu podršku ako ne ublaži stav o Gazi

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je danas da će izraelska vlada izgubiti međunarodnu podršku ukoliko ne ublaži stav o ratu u Gazi.

"Izrael je imao ogromnu podršku velike većine država. Ako nastavi sa ovom neverovatno konzervativnom vladom koju imaju, izgubiće podršku iz celog sveta, a to nije u interesu Izraela", rekao je Bajden u gostovanju na američkoj televiziji NBC.

Bajden je prethodno rekao da se nada da će prekid vatre između Izraela i Hamasa biti postignut do sledećeg ponedeljka.

"Moj savetnik za nacionalnu bezbednost mi kaže da smo blizu, ali pregovori još nisu završeni. Nadam se da ćemo sledećeg ponedeljka imati primirje", rekao je Bajden tokom posete Njujorku.

U sukobu Izraela i Hamasa koji je počeo 7. oktobra prošle godine, dosad je stradalo više od 29.000 Palestinaca i oko 1.300 Izraelaca.

AP Photo/Evan Vucci

 

14.09 Libanski Hezbolah saopštio da je ispalio više raketa na izraelsku vojnu bazu

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da je i danas ispalila više raketa na izraelsku vazdušno-osmatračku bazu na Golanskoj visoravni kao odgovor na napad izraelske vojske u dubini libanske teritorije u ponedeljak.
Hezbolah nije naveo da li ima žrtava u raketnim napadima koje je izveo, preneo je Rojters.

Izraelski ratni avioni napali su u ponedeljak dolinu Beka u Libanu. Hezbolah je i u ponedeljak odgovorio raketnim napadima na izraelske položaje. Izraelska baza na Golanskoj visoravni koju je Hezbolah danas napao bila je meta i prethodnih napada te libanske grupe.

AP/Hussein Malla

 

13.08 Portparol: Huti će obustaviti napade kada Izrael prekine napade i opsadu Gaze

Portparol jemenskih pobunjenika Huta, Mohamed Abdulsalam izjavio je danas da će operacije te grupe protiv trgovačkih brodova u Crvenom moru biti obustavljene tek kada Izrael prekine napade i ukine opsadu Pojasa Gaze. Abdulsalam je rekao za Rojters da će Huti preispitati napade kada Izrael prekine opsadu i omogući slobodan ulazak humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

11.35 Katar: Nije došlo do pomaka u pregovorima, ali smo optimistični

U drugom brifingu o tekućim pregovorima u pokušaju da se postigne mir u Gazi, portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da nije došlo do pomaka, ali da je zemlja i dalje "optimistična" u pogledu izgeda za posredovanje.

Rekli su da Izrael i Hamas nisu uspeli da postignu dogovor ni o jednom od glavnih pitanja.
Rojters prenosi da je portparol rekao da Katar ne može da komentariše procenu američkog predsednika Bajdena da se očekuje da će prekid vatre biti dogovoren sledećeg ponedeljka.

Ranije je visoki izraelski zvaničnik rekao da "ne znaju odakle Bajdenu optimizam", dok je zvaničnik Hamasa rekao za Rojters da su komentari američkog predsednika "preuranjeni" i da ne odražavaju situaciju na terenu.

09.35 Huti pogodili podmorske kablove, ugrožena komunikacija između Evrope i Azije

Jemenski Huti pogodili su četiri podmorska komunikaciona kabla u Crvenom moru između Džede u Saudijskoj Arabiji i Džibutija, koji su tom prilikom oštećeni, čime je ugrožena komunikacija između Evrope i Azije. Kako navodi Gloubs, u pitanju su kablovi kompanija AAE-1, Seacom, EIG i TGN, i ovaj napad izazivao je ozbiljan poremećaj internet komunikacije između Evrope i Azije, pri čemu se najveća šteta oseća u zemljama Zaliva i Indiji. Procene su da je šteta po komunikacijske aktivnosti značajna, ali ne i kritična, jer kroz isti region prolaze i drugi kablovi koji povezuju Aziju, Afriku i Evropu, a koji nisu pogođeni.

Popravka podvodnih kablova može potrajati najmanje osam nedelja, prema procenama, a uz to postoji rizik od novog napada Huta.

08.33 Bajden: Izrael spreman na prekid vatre tokom Ramazana

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je tokom posete Njujorku da bi Izrael bio spreman na prekid vatre u Gazi tokom predstojećeg meseca, u toku muslimanskog praznika Ramazana, ako se postigne dogovor o oslobađanju nekih od talaca koje drži palestinska militantna grupa.

"Bliži se Ramazan i došlo je do dogovora Izraelaca da se neće uključivati u aktivnosti tokom praznika, kako bi nam dali vremena da izvučemo sve taoce", rekao je Bajden na američkoj televiziji NBC.

Ramazan počinje 10. marta i smatra se nezvaničnim rokom za postizanje sporazuma o prekidu vatre.

Tanjug/AP/Patrick Semansky, File

 

08.15 Izvor: Hamas dobio nacrt predloga za primirje u Gazi

Palestinska militantna grupa Hamas dobila je nacrt predloga za primirje u Pojasu Gaze, koji uključuje 40-dnevnu pauzu svih vojnih operacija i razmenu palestinskih zatvorenika za izraelske taoce u odnosu 10 prema jedan, rekao je danas Rojtersu neimenovani izvor upućen u pregovore.

Prema predlogu, proisteklom iz pregovora u Parizu, bolnice i pekare u Gazi bile bi popravljene, 500 kamiona pomoći bi ulazilo u tu enklavu svakog dana i na hiljade šatora i karavana bi bilo dostavljeno za smeštaj raseljenih lica, rekao je izvor. Izvor je dodao da je u nacrtu navedeno da bi Hamas trebalo da oslobodi 40 izraelskih talaca, uključujući žene, mlađe od 19 godina, bolesne i starije od 50, dok bi Izraelci pustili oko 400 palestinskih zatvorenika koje ne bi ponovo hapsili.

06.49 IDF: Otkrili smo mrežu tunela u centralnoj i severnoj Gazi

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su otkrile veliku mrežu tunela Hamasa u centralnom i severnom delu Pojasa Gaze, a veći deo podzemnih prolaza nalazi se ispod bolnice i univerziteta u gradu Gazi. Mreža tunela je, kako su saopštili iz IDF-a, dugačka oko 10 kilometara i završava se nedaleko od grada Gaze.

Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

 

06.40 Netanjahu: Civili u Rafi će imati šansu da odu pre napada na Hamas

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je za Foks njuz da planira evakuaciju palestinskih civila iz Rafe pre najavljene operacije protiv, kako je rekao, boraca Hamas koji se kriju u tom području. "Civili će imati šansu da odu", rekao je Netanjahu. U Rafi je smešteno više od milion Palestinskih civila koji su izbegli sa severa Pojasa Gaze.

06.25 Dva člana Hezbolaha ubijena u izraelskim napadima

Hezbolah je saopštio da su najmanje dva njegova člana ubijena u vazdušnim napadima izraelske vojske u blizini grada Balbeka na severoistoku Libana. Kako se navodi, ovo je najdublji napad na teritoriju Libana od početka izraelskog rata protiv Hamasa.

06.20 IDF predstavio ratnom kabinetu plan o evakuaciji palestinskih civila iz Rafe

Izraelske odbrambene snage (IDF) predstavile su ratnom kabinetu plan o evakuaciji palestinskih civila iz borbenih zona u južnom palestinskom gradu u Pojasu Gaze, Rafi, kao i operativnu strategiju za naredne korake, saopšteno je iz kancelarije premijera Benjamina Netanjahua. Vojska je "predstavila ratnom kabinetu plan za evakuaciju stanovništva iz zona borbi u Gazi, zajedno sa predstojećim operativnim planom", navodi se u saopštenju.

Associated Press

06.13 Gaza: Od 7. oktobra ubijeno 29.782 Palestinca, ranjeno 70.043

Najmanje 29.782 Palestinca je ubijeno, a 70.043 povređeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi. U protekla 24 sata 90 Palestinaca je ubijeno, a 164 ranjeno u izraelskim udarima, dodalo je ministarstvo. 

 

Komentari (0)

Svet