Fokus

Ništa od zabrane pušenja: Novi Zeland povlači zakon o zabrani prodaje duvana

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2024

-

08:20

Ništa od zabrane pušenja: Novi Zeland povlači zakon o zabrani prodaje duvana
Ništa od zabrane pušenja: Novi Zeland povlači zakon o zabrani prodaje duvana - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi Zeland će danas povući zakon koji, prvi u svetu, zabranjuje prodaju duvana za buduće generacije, saopštila je vlada te zemlje. Zakon je trebalo da stupi na snagu od jula, a podrazumevao je zabranu prodaje duvana onima koji su rođeni posle 1. januara 2009, smanjenje sadržaja nikotina u duvanskim proizvodima, kao i broj prodavnica duvana za više od 90 odsto.

Nova koaliciona vlada izabrana u oktobru potvrdila je da će zakon biti povučen danas po hitnom postupku, prenosi Rojters.

Saradnik ministra zdravlja Kejsi Kostelo rekao je da je koaliciona vlada posvećena smanjenju pušenja, ali da preduzima drugačiji regulatorni pristup kako bi obeshrabrila naviku konzumacije duvanskih proizvoda i smanjila štetu koju ona uzrokuje.

Kostelo je saopštio da će uskoro kabinetu predstaviti paket mera koji bi povećao raspoloživa sredstva koja pomažu ljudima da ostave duvan, dodajući da će i propisi o vejpovanju postati stroži kako bi se mladi odvratili od stvaranja ove navike.

Ovakva odluka vlade naišla je na kritike zbog posledica po zdravlje Maora i potomaka doseljenika sa pacifičkih ostrva, čije stanovništvo ima veću stopu pušača. Istraživačica sa Univerziteta Otago, Dženet Hoek, rekla je da će da će ukidanje zakona o zabrani duvana sačuvati nejednakosti u zdravlju među Novozelanđanima.

Ona je takođe istakla da su istraživanja pokazala da bi ovaj zakon uticao na smanjenje konzumacije duvana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet