Fokus

Pripadnost LGBT+ populaciji u Gani nezakonita, propisana kazna zatvora do tri godine

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2024

-

23:30

Pripadnost LGBT+ populaciji u Gani nezakonita, propisana kazna zatvora do tri godine
Pripadnost LGBT+ populaciji u Gani nezakonita, propisana kazna zatvora do tri godine - Copyright AP Photo/Sunday Alamba

veličina teksta

Aa Aa

Parlament Gane danas je usvojio predlog zakona kojim se smatra nezakonitim da se neko predstavlja kao član LGBTQ+ zajednice, a propisana kazna za to delo ide do tri godine zatvora.

Ovaj zakon takođe podrazumeva zatvorsku kaznu od pet godina za formiranje ili finansiranje LGBT grupa, prenosi BBC.

Zakon, koji su podržale dvi glavne političke stranke Gane, stupiće na snagu samo ako ga predsednik Nana Akufo-Ado potpiše, a on je prethodno saopštio da će to učiniti ako je to želja većine Ganaca.

Predlog zakona predlaže zatvorsku kaznu do 10 godina za sve koji su uključeni u kampanje zagovaranja LGBTQ+ usmerene na decu, a takođe podstiče javnost da prijavi članove LGBTQ+ zajednice vlastima radi "neophodne akcije".

Poslanici su rekli da je nacrt zakona sastavljen kao odgovor na otvaranje prvog LGBTQ+ društvenog centra u Gani u glavnom gradu Akri u januaru 2021.

Policija je zatvorila centar nakon javnih protesta i pritiska verskih tela i tradicionalnih vođa u pretežno hrišćanskoj naciji.

U to vreme, Hrišćanski savet Gane i Pentekostalni i harizmatski savet Gane su u zajedničkoj izjavi rekli da je LGBTQ+ "stran ganskoj kulturi i porodičnom sistemu vrednosti i, kao takav, građani ove nacije to ne mogu da prihvate".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet