Fokus

150 DANA RATA IZRAELA I HAMASA Huti gađali brod u Arabijskom moru, direktor SZO: Deca u Gazi umiru od gladi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/03/2024

-

08:07

150 DANA RATA IZRAELA I HAMASA Huti gađali brod u Arabijskom moru, direktor SZO: Deca u Gazi umiru od gladi
150 DANA RATA IZRAELA I HAMASA Huti gađali brod u Arabijskom moru, direktor SZO: Deca u Gazi umiru od gladi - Copyright Tanjug AP/Hatem Ali, Ohad Zwigenberg, Fatima Shbair

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 150 dana. Delegacija Hamasa boravila je u nedelju u Kairu na razgovorima o prekidu vatre u Gazi nakon indicija da je Izrael privremeno prihvatio šestonedeljni sporazum o taocima i primirju pre početka svetog muslimanskog meseca Ramazana. U egipatsku prestonicu stigli su i katarski i američki posrednici. Pregovori u kojima su učestvovali izraelski pregovarači održani su u subotu u katarskom gradu Dohi, a očekuje se da će Hamas odgovoriti u nedelju ili ponedeljak pošto vreme ističe pre nezvaničnog roka 10. ili 11. marta, kada počinje Ramazan. Pritisak za postizanje dogovora pojačao se nakon incidenta u četvrtak u blizini grada Gaze na severu teritorije gde je poginulo najmanje 112 ljudi dok je masa jurila na konvoj pomoći.

Ključni događaji:

  • Delegacija Hamasa pridružila se posrednicima u pregovorima o prekidu vatre u Gazi
  • Ganc stigao u Vašington, Netanjahu ljut što je otputovao bez odobrenja
  • IDF: Završen dvonedeljni napad, ubijeno više od 100 pripadnika Hamasa
  • Papa Franja apelovao na prekid sukoba u Gazi
  • Gardijan: Sporazum o primirju predviđa povlačenje Izraela iz nekih područja Gaze

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.00 Brodovi koji plove Crvenim morem moraće da dobju dozvolu od grupe Huti

Teretni brodovi koji nameravaju da prođu kroz vode Jemena moraće prethodno da dobiju dozvolu od jemenske Uprave za pomorske poslove koju kontroliše jemenska pobunjenička grupa Huti, preneo je danas Rojters.

''Mi smo spremni da pomognemo u zahtevima za dozvole i identifikujemo brodove u saradnji sa jemenskom mornaricom, i potvrđujemo da ovo činimo zbog brige za njihovu bezbednost'', navodi se u saopštenju jemenskog ministra za telekomunikacije pod upravom Hutija Misfer Al Numair.

22.59 Izrael tvrdi da su preko 450 radnika UNRWA "vojni operativci"

Izraelska vojska (IDF) optužila je danas humanitarnu agenciju UN za palestinske izbeglice (UNRWA) u Gazi da zapošljava preko 450 "vojnih operativaca" Hamasa i drugih naoružanih grupa.

"Preko 450 zaposlenih UNRWA su vojni operativci u terorističkim grupama u Gazi. Ovo nije puka slučajnost. Ovo je sistematično. Ne postoji tvrdnja 'nismo znali'. Ove informacije i obaveštajne podatke, poslali smo našim međunarodnim partnerima, uključujući UN", rekao je portparol IDF-a Daniel Hagari na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

22.39 Direktor SZO: Deca u Gazi umiru od gladi

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejezus upozorio je danas da na severu Pojasa Gaze sve više dece umire od gladi.

On je naveo da su zaposleni u SZO ovog vikenda prvi put od oktobra prošle godine mogli da posete bolnice Al Avda i Kamal Avdan u Gazi i istakao da je ono što su tamo videli bilo "mračno".

Nedostatak hrane prouzrokovao je protekle nedelje smrt desetoro 10 dece i doveo do teških nivoa pothranjenosti, a bolničke zgrade su uništene, kazao je Gebrejezus, prenosi BBC.

18.41 Huti gađali izraelski brod u Arabijskom moru

Portparol jemenske pobunjeničke grupe Huti Jahja Sarea izjavio je danas da je ta grupa gađala izraelski brod u Arabijskom moru.

''Pomorske snage Oružanih snaga Jemena izvele su operaciju gađanja izraelskog broda MSC SKI u Arabijskom moru sa više pomorskih projektila, a pogodak je bio precizan i direktan'', rekao je Sarea, prenosi Rojters.

15.40 Borelj: Pridružujem se pozivu Kamale Haris za hitnim prekidom vatre u Gazi

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je danas da je saglasan sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris koja je pozvala na prekid vatre u Gazi, dodavši da je vreme da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija reaguje.

profimedia

 

"Pridružujem se pozivu američke potpredsednice Kamale Haris za hitnim prekidom vatre u Gazi. Tada ne bi trebalo da postoji bilo kakva prepreka za usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti", napisao je Borelj na društvenoj mreži X.

15.35 SAD: Primirje u Gazi neće nužno uticati na sukobe duž granice sa Libanom

Specijalni izaslanik SAD za Bliski istok Amos Hohštajn rekao je danas u Bejrutu danas da primirje u Pojasu Gaze neće nužno dovesti do automatskog okončanja neprijateljstava duž granice Izraela i Libana.

On je, međutim, izrazio nadu da je moguće diplomatsko rešavanje izraelsko-libanskog pograničnog sukoba. Hohštajn, koji boravi u poseti Bejrutu u okviru diplomatskih napora da se okonča četvoromesečna razmena vatre između Hezbolaha i izraelskih snaga koja se odvija uporedo sa ratom u Pojasu Gaze, upozorio je na rizike od eskalacija sukoba, prenosi Rojters.

Tanjug/Dalati Nohra via AP

 

"Eskalacija nasilja nikome nije u interesu i ograničeni rat nije održiva opcija", rekao je Hohštajn novinarima posle sastanka sa predsednikom libanskog parlamenta Nabihom Berijem, koji je blizak Hezbolahu.

Hohštajn je upozorio da su se poslednjih nedelja sukobi na izraelsko-libanskoj granici intenzivirali. Hezbolah je najavio da će obustaviti napade na Izrael kada bude prekinuta izraelska ofanziva u Pojasu Gaze, osim u slučaju da Izrael ne obustavi granatiranje Libana.

15.10 Pogledajte kako danas izgleda Pojas Gaze i grad Rafa

13.11 KPZ: Izrael tokom noći uhapsio 55 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Izraelske vlasti uhapsile su tokom noći 55 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštio je Klub palestinskih zatvorenika (KPZ).

Najviše hapšenja dogodilo se u gradu Hebron, gde su uhapšena 22 Palestinca, navedeno je u saopštenju, prenosi Al Džazira. Ostala hapšenja izvršena su u gradovima Tubas, Vitlejem, Kalkilja, Jerusalim i Ramala.

Od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra prošle godine, na Zapadnoj obali je uhapšeno oko 7.400 ljudi, navode iz ove palestinske organizacije.

11.30 Egipatski mediji: Postignut značajan napredak ka primirju u Gazi

Drugog dana razgovora o primirju u Pojasu Gaze koji se vode u Kairu, posrednici u pregovorima i delegacija palestinske militantne grupe Hamas postigli su "značajan napredak" ka obustavi neprijateljstava, javila je egipatska državna televizija.

Egipat, Katar i Sjedinjene Američke Države su se založili za prekid vatre nakon skoro petomesečnih borbi u Pojasu Gaze nakon napada na Izrael koji su 7. oktobra prošle godine izveli pripadnici Hamasa, prenosi Tajms of Izrael.

Egipatska državna televizija prenela je da se diskutuje o najnovijem predlogu kojim se poziva na šestonedeljni prekid oružanih borbi i oslobađanje talaca. Izrael nije poslao svoj pregovarački tim u Kairo nakon što je od Hamasa dobio nezadovoljavajući odgovor o najnovijem pregovaračkom okviru formulisanom prošlog vikenda u Parizu.

Kako prenosi izraelski dnevnik, neimenovani izraelski zvaničnik je potvrdio da je Hamas odbio da odgovori na zahtev izraelskih vlasti da dostavi spisak živih talaca i da precizno odredi koliko palestinskih zatvorenika Izrael mora da oslobodi za svakog oslobođenog taoca.

11.27 Zapadna Obala: U napadu izraelskih snaga na Ramalu ubijen 16-godišnji dečak

Izraelske snage upale su protekle noći u Ramalu, okupirani administrativni centar autonomne palestinske teritorije Zapadna obala i u tom napadu su ubile 16-godišnjeg dečaka iz izbegličkog kampa.

Noćašnji izraelski upad u Ramalu bio je najveći napad na ovaj grad poslednjih godina, saopštili su danas palestinski izvori, prenosi Rojters. Očevici izraelskog napada na Ramalu potvrdili su da su izraelske snage dovezle desetine vojnih vozila u grad u kome je sedište palestinske autonomne uprave na čijem je čelu predsednik Mahmud Abas.

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopštilo je da su izraelske snage pucale i ubile 16-godišnjeg Mustafu Abu Šalbaka tokom upada u izbeglički kamp Am'arija, a palestinska novinska agencija VAFA prenela je da su izraelske snage upale u kamp "ispaljujući bojevu municiju na palestinsku omladinu" pogodivši Abu Šalbaka u vrat i u grudi.

Paralelno sa ratom u Pojasu Gaze, nasilje je u porastu širom Zapadne obale sa najmanje 400 Palestinaca koji su ubijeni u sukobima sa izraelskim vojnicima i doseljenicima. Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahtev Rojtersa za komentar.

10.01 Dendijas: Nakon misije na Crvenom moru, Grčka traži ključnu ulogu u odbrani EU

Grčka, koja predvodi misiju EU za zaštitu brodova od jemenskih pobunjenika Huta u Crvenom moru, nada se da će imati značajniju ulogu u obezbeđivanju bezbednosti Unije, izjavio je grčki ministar odbrane Nikos Dendijas.

On je za Rojters rekao da Evropa mora biti u stanju da se odbrani, navodeći da bi EU to mogla da postigne u saradnji sa NATO-om i drugim saveznicima. Dendijas je istakao da je cilj da Grčka i evropske zemlje imaju domaću odbrambenu industriju koja može da podmiri sve potrebe EU.

profimedia

 

Prema njegovim rečima, napadi Huta u Crvenom moru predstavljaju veliku pretnju za Grčku, direktno i indirektno.

08.06 Haris pozvala na prekid vatre u Gazi kako bi se ublažila humanitarna katastrofa

Potpredsednica SAD Kamala Haris povazala je na momenatalni prekid vatre u Pojasu Gaze i zahtevala od Izraela da poveća priliv humanitarne pomoći usled "nehumanih uslova" i "humanitarne katastrofe" koja je pogodila palestinski narod. Rojters navodi da su komentari Haris jedni od najoštrijih koje je dao visoki zvaničnik SAD kada je reč o pozivima Izraelu da ublaži situaciju u Gazi.

Potpredsednica, koja je govorila na događaju u Selmi, u saveznoj državi Alabami na obeležavanju "krvave nedelje", kada su državni truperi prebili mirne demonstrante, apelovala je na Hamas da prihvati dogovor o oslobađanju talaca, čime bi počeo šestonedeljni prekid vatre i ušla veća količina humanitarne pomoći. "Ljudi u Gazi gladuju.

Uslovi su nehumani, a naša zajednička humanost nas tera da delujemo. Izraelska vlada mora da uradi mnogo više kako bi se povećao protok humanitarne pomoći. Tu nema izgovora", rekla je ona. Izrael je bojkotovao današnjie razgovore u Kairu o prekidu vatre u Gazi, nakon što je Hamas odbacio zahtev da objavi listu talaca koji su još živi, preneli su izraelski mediji.

"Hamas tvrdi da želi prekid vatre. Pa, evo ima ponudu na stolu. Kao što smo rekli, Hamas mora da pristane na taj dogovor. Hajde da dođemo do prekida vatre, da vratimo taoce svojim porodicama. I da pružimo hitnu, neophodnu humanitarnu pomoć ljudima u Gazi", istakla je Haris.

Tanjug/AP/Alicia Devine/Tallahassee Democrat

 

06.44 IDF: Završen dvonedeljni napad, ubijeno više od 100 pripadnika Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su završili dvonedeljni napad u naselju Zeitoun u gradu Gazi, tokom kojeg su uništile lokacije Hamasa i ubile više od 100 operativaca.

Oko 35 lokacija je locirano i uništeno tokom operacije, uključujući skladišta oružja i proizvodne lokacije, tunelsku infrastrukturu, lokacije za lansiranje raketa sa stotinama lansera i lokaciju koja pripada komandantu gradske brigade Gaze, navodi IDF.

06.31 Papa Franja apelovao na prekid sukoba u Gazi

Papa Franja, obraćajući se vernicima na Trgu svetog Petra, apelovao je na prekid sukoba u Gazi.

"Svakog dana sa bolom nosim u svom srcu patnju stanovništva Palestine i Izraela zbog tekućih neprijateljstava, hiljade mrtvih, povređenih, raseljenih", rekao je papa Franja tokom nedeljne poruke, preneo je Rojters.

Papa Franja je istakao posledice sukoba po decu i zatražio oslobađanje svih talaca u Hamasovom napadu 7. oktobra.

06.26 Gardijan: Sporazum o primirju predviđa povlačenje Izraela iz nekih područja Gaze

Na osnovu predloga sporazuma o primirju u ratu u Gazi, izraelska vojska bi trebalo da se povuče iz nekih područja Pojasa Gaze i omogućiti Palestincima da se vrate u mesta iz kojih su pobegli od sukoba, objavio je britanski list Gardijan. Uz to bi, kako je ranije najavljeno, više desetina talaca koje drži palestinski Hamas bilo oslobođeno, u zamenu za stotine palestinskih zatvorenika. Pomoć Gazi bi se povećala kako bi se pomoglo Palestincima koji su zbog rata gurnuti na ivicu gladi. Borbe bi prestale kako bi se sprečio planiran veliki izraelski napad na Rafu, na jugu Pojasa, gde se od rata sklonilo više od polovine od 2,3 miliona stanovnika cele Gaze.

06.10 Svi očekuju odgovor Hamasa 

Delegacija Hamasa boravila je u nedelju u Kairu na razgovorima o prekidu vatre u Gazi nakon indicija da je Izrael privremeno prihvatio šestonedeljni sporazum o taocima i primirju pre početka svetog muslimanskog meseca Ramazana. U egipatsku prestonicu stigli su i katarski i američki posrednici. Pregovori u kojima su učestvovali izraelski pregovarači održani su u subotu u katarskom gradu Dohi, a očekuje se da će Hamas odgovoriti u nedelju ili ponedeljak pošto vreme ističe pre nezvaničnog roka 10. ili 11. marta, kada počinje Ramazan. 

Komentari (0)

Svet