Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Zvaničnik Hamasa: Dogovor o prekidu vatre moguć u narednih 48 sati ako Izrael prihvati uslove

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

03/03/2024

-

08:50

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Zvaničnik Hamasa: Dogovor o prekidu vatre moguć u narednih 48 sati ako Izrael prihvati uslove
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Zvaničnik Hamasa: Dogovor o prekidu vatre moguć u narednih 48 sati ako Izrael prihvati uslove - Copyright Tanjug/AP/Hatem Ali, Mohammed Hajjar, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 149 dana. Izrael je podržao okvir predloženog sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju ranjivih grupa talaca, rekao je juče visoki zvaničnik američke administracije. Još uvek se čeka pristanak Hamasa, naveo je Euronews. U međuvremenu, izraelska vojska je najavila iscrpnu i istinitu istragu o smrti više od 100 Palestinaca koji su ove nedelje čekali humanitarnu pomoć na severu Gaze, nakon što je taj zločin izazvao osude i pozive na međunarodnu istragu.

Ključni događaji:

  • Izrael pristao na okvirni predlog prekida vatre u Gazi
  • Izraelska vojska najavila istragu zbog pokolja na severu Gaze
  • Na antivladinom protestu u Tel Avivu uhapšeno najmanje sedam demonstranata

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

 

21.26 Ganc stigao u Vašington, Netanijahu besan što je otputovao bez odobrenja

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc doputovao je danas u SAD uoči serije sastanaka sa visokim američkim zvaničnicima, javlja Tajms of Izrael, dodajući da je premijer Izraela Benjamin Netanijahu navodno besan zbog toga što je Ganc u Vašington otputovao bez njegovog odobrenja.

Ganc bi trebalo da se sutra sastane sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris, savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom i savetnikom Bele kuće za Bliski istok Bretom Mekgurkom.

U utorak bi trebalo da se sastane sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Nakon putovanja u Vašington, Ganc bi trebalo da odleti u London i sastane se sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Kameronom i drugim britanskim zvaničnicima.

 

20.55 Zdravstveni izvori: Devetoro Palestinaca ubijeno dok su čekali da dobiju pomoć

Najmanje devet osoba je ubijeno, a nekoliko je povređeno kada su izraelske snage danas granatirale Palestince koji su čekali da dobiju humanitarnu pomoć iz kamiona u Deir al Balahu, u centralnom delu Pojasa Gaze, kazali su palestinski medicinski izvori.

"Devet ljudi je ubijeno, a nekoliko je ranjeno u izraelskom bombardovanju kamiona pomoći u gradu Deir al Balah u centralnom Pojasu Gaze", kazao je anonimni medicinski izvor za tursku agenciju Anadoliju, preneo je TRT.

Prema medicinskim izvorima, ovo je drugi napad u poslednjih pet dana na raseljene Palestince u Gazi dok su čekali humanitarnu pomoć.

Zdravstvene vlasti Gaze saopštile su ranije da je 118 Pelsetinaca ubijeno u  četvrtak dok su na severu Gaze čekali u redovima za humanitarnu pomoć, pripisujući odgovornost za masakr izraelskoj vojsci.

Izrael je osporio te cifre i rekao da je većina žrtava "pregažena" u stampedu nastalom dok je masa pokušavala da stigne do kamiona sa humanitarnom pomoći.

15.58 Papa Franja apelovao na prekid sukoba u Gazi

Papa Franja apelovao je danas, obraćajući se vernicima na Trgu svetog Petra, na prekid sukoba u Gazi.

"Svakog dana sa bolom nosim u svom srcu patnju stanovništva Palestine i Izraela zbog tekućih neprijateljstava, hiljade mrtvih, povređenih, raseljenih", rekao je papa Franja tokom nedeljne poruke Angelus, preneo je Rojters.

Tanjug AP/Andrew Medichini

 

Obraćajući se vernicima, papa Franja je istakao posledice sukoba po decu i zatražio oslobađanje svih talaca uzetih u Hamasovom napadu 7. oktobra.

15.43 Huti saopštili da će nastaviti da gađaju britanske bordove u Adenskom zalivu

Jemenski Huti saopštili su danas da će nastaviti da gađaju britanske brodove u Adenskom zalivu nakon potonuća broda "Rubimar" u vlasništvu Velike Britanije.

"Jemen će nastaviti da potapa još britanskih brodova, a za sve posledice ili drugu štetu biće odgovorna Britanija", naveo je zamenik ministra spoljnih poslova u vladi koju predvode HutiHusein al-Ezi na platformi X .

On je istakao da je Velika Britanija "odmetnička država koja napada Jemen i sarađuje sa Amerikom u sponzorisanju zločina nad civilima u Gazi", preneo je Rojters.

12.03 Izraelska istraga pogibija u humanitarnom konvoju u Gazi: Najviše žrtava stampeda

Izraelska vojska je, na osnovu preliminarne istrage pogibije Palestinaca koji su čekali humanitarnu pomoć, utvrdila da izraelske snage nisu napale palestinske civile i da je većina njih poginula u stampedu, saopštio je danas portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari.

Više pročitajte OVDE.

11.40 Moguć prekid vatre u narednih 24 do 48 sati, kaže zvaničnik Hamasa

Visoki zvaničnik Hamasa rekao je za AFP da bi ako bi Izrael ispunio uslove, koji uključuju vojno povlačenje iz Gaze i pojačanu humanitarnu pomoć, to "utrlo put za sporazum o primirju u narednih 24-48 sati". Ranije je saopšteno da su izaslanici SAD, Katara i Hamasa već stigli u Kairo, pošto su se sve strane borile da dogovore primirje pre Ramazana, meseca posta muslimana koji počinje 10. marta, prenosi Gardijan.

11.28 Ministarstvo u Gazi: Najmanje 15 dece umrlo od neuhranjenosti i dehidracije

Najmanje 15 dece umrlo je poslednjih dana od neuhranjenosti i dehidracije u bolnici Kamal Advan u Gazi, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa.

profimedia

 

"Strahujemo za živote šestoro dece koja pate od neuhranjenosti i dijareje na bolničkoj jedinici intenzivne nege, zbog prestanka rada generatora za struju i kiseonika i slabljenja medicinskih sposobnosti", naveo je portparol ministarstva zdravlja u Gazi.

U bolnicama u Gazi nedostaju struja, voda i lekovi zbog sukoba izraelske vojske i palestinske militantne grupe Hamas koji traje od 7. oktobra prošle godine, kada je Hamas napao jug Izraela.

09.55 Delegacija Hamasa stigla u Kairo na pregovore o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Delegacija Hamasa stigla je u Kairo gde će danas biti održani pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze, rekao je zvaničnik za Rojters. Zvaničnik je naveo da delegaciju predvodi zamenik šefa Hamasa u Gazi, Halil Al-Haja. U Kairu se danas očekuje novi sastanak predstavnika SAD, Katara i Egipta, koji posreduju u pregovorima Izraela sa Hamasom o prekidu vatre u Pojasu Gaze, rekli su dobro obavešteni izvori.

08.48 SB UN zabrinut zbog ubistva i ranjavanja Palestinaca koji su čekali pomoć u Gazi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) izrazio je duboku zabrinutost zbog ubistva više od 100 Palestinaca i ranjavanja na stotine drugih dok su čekali u redu za humanitarnu pomoć jugozapadno od grada Gaze. Članice Saveta bezbednosti navele su u subotu da je izraelska istraga o tome incidentu u toku i ponovo ističu potrebu da se preduzmu sve neophodne mere za zaštitu civila i civilne infrastrukture u Pojasu Gaze, objavljeno je na sajtu UN. SB je ponovio da sve strane u sukobu moraju da poštuju svoje obaveze na osnovu međunarodnog prava.

Tanjug/AP/Seth Wenig

 

08.20 Nastavak pregovora o pauzi u sukobima u Gazi očekuje se danas u Kairu

U Kairu se danas očekuje novi sastanak predstavnika SAD, Katara i Egipta, koji posreduju u pregovorima Izraela sa Hamasom o prekidu vatre u Pojasu Gaze, rekli su dobro obavešteni izvori. Ti izvori su za Rojters rekli da Izrael neće poslati delegaciju na pregovore dok ne dobije kompletnu listu talaca koji su još živi. Očekivanja da će uskoro biti postignut dogovor o prvoj pauzi u sukobima u Pojasu Gaze od novembra, povećana su prošle sedmice nakon prethodne runde pregovora, uz posredovanje Katara i Egipta u Dohi, i naznake predsednika SAD Džozefa Bajdena da je dogovor blizu.

08.10 Izrael pristao na okvirni predlog prekida vatre u Gazi

Izrael je u suštini podržao okvir predloženog sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca, rekao je juče visoki zvaničnik američke administracije. Još uvek se čeka pristanak Hamasa, naveo je Euronews.

Izraelsci su "manje-više prihvatili" ovaj predlog, koji uključuje šestonedeljni prekid vatre u Gazi, kao i oslobađanje izraelskih talaca koje je Hamas oteo, odnosno bolesnih, ranjenih, dece, starijih i žena, rekao je zvaničnik.

profimedia

 

"Izraelci su u suštini potpisali elemente sporazuma“, rekao je zvaničnik i nastavio: "Trenutno je lopta u dvorištu Hamasa i mi nastavljamo da vršimo pritisak koliko god možemo".

Zvaničnici su izneli detalje pod uslovom da ostanu anonimni jer nisu ovlašćeni da javno raspravljaju o detaljima tekućih pregovora o prekidu vatre.

07.45 Izraelska vojska najavila istragu zbog pokolja na severu Gaze

Izraelska vojska (IDF) je sinoć najavila iscrpnu i istinitu istragu o smrti više od 100 Palestinaca koji su ove nedelje čekali humanitarnu pomoć na severu Gaze, nakon što je taj zločin izazvao osude i pozive na međunarodnu istragu.

"Istražujemo ovaj incident, imamo svu dokumentaciju koja nam je potrebna da bismo sproveli iscrpnu, istinitu istragu o činjenicama o ovom incidentu i iznećemo naše nalaze. To je bila humanitarna operacija koju smo vodili i tvrdnja da smo namerno napali konvoj i namerno povredili ljude je potpuno neosnovana", rekao je portparol IDF Danijel Hagari novinarima u Tel Avivu.

07.30 Na antivladinom protestu u Tel Avivu uhapšeno najmanje sedam demonstranata

Najmanje sedam osoba je uhapšeno na antivladinom protestu u Tel Avivu zbog pokušaja blokiranja puteva, saopštila je sinoć izraelska policija. Demonstranti su uspeli da zatvore magistralu Begin koja ide ka jugu zemlje i čini se da se kreću ka auto-putu Ajalon u pokušaju da zatvore i njega, preneo je Tajms of Izrael. Ove nedelje nije raspoređena policije da patrolira ulicama. Policija je umesto toga rasporedila desetak terenskih vozila koja su parkirana u centru Tel Aviva na Trgu demokratije.

 

 

Komentari (0)

Svet