Fokus

Šta je Super utorak i zašto je toliko važan: Poslednja šansa za Niki Hejli da ugrozi Trampa, Bajden bezbrižan

Komentari

Autor: Radio slobodna Evropa, BBC

04/03/2024

-

12:32

Šta je Super utorak i zašto je toliko važan: Poslednja šansa za Niki Hejli da ugrozi Trampa, Bajden bezbrižan
Šta je Super utorak i zašto je toliko važan: Poslednja šansa za Niki Hejli da ugrozi Trampa, Bajden bezbrižan - Copyright AP Photo/Paul Sancya

veličina teksta

Aa Aa

Super utorak možda je poslednja šansa bivše američke ambasadorke u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli da spreči bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da dobije republikansku predsedničku nominaciju za izbore 2024, piše Radio Slobodna Evropa. 

Petnaest država i jedna američka teritorija održavaju partijske glasanja za nominaciju u utorak, 5. marta, najvažnijeg dana na stranačkim izborima, kada će više od trećine delegata biti određeno za Republikansku nacionalnu konvenciju u julu u Milvokiju gde će ti delegati formalno odlučiti ko će biti njihov predsednički kandidat.

Predsednik Džo Bajden će skoro izvesno dobiti nominaciju demokrata kada partijski lojalisti budu glasali za delegate za avgustovsku Demokratsku nacionalnu konvenciju u Čikagu, pošto je u trci kod demokrata ostao samo rival s vrlo tankim šansama.

Šta je to super utorak?

Super utorak opisuje dan u ciklusu stranačkih izbora za predsedničku nominaciju u SAD kada se glasa u najvećem broju saveznih država.

U nadmetanju kod republikanaca, na taj dan može da se osvojiti 874 od 2.429 delegata za završnu konvenciju, uključujući i one u dve najmnogoljudnije države - Kaliforniji i Teksasu.

Najmanje 1.215 delegata je potrebno da bi se dobila nominacija na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u julu.

Na Super utorak republikanci će glasati u Alabami (50 delegata), Aljasci (29), Američkoj Samoi (devet), Arkanzasu (40), Kaliforniji (169), Koloradu (37), Masačusetsu (40), Mejnu (20), Minesoti (39), Oklahomi (43), Severnoj Karolini (74), Teksasu (161), Tenesiju (58), Juti (40), Vermontu (17) i Virdžiniji (48).

AP Photo/Paul Sancya

 

Kod demokrata će 5. marta biti određeno oko trećine delegata, a glasanja će se održati u 14 od tih 15 država, plus u Američkoj Samoi. Na Aljasci, demokrate glasaju 6. aprila.

Taj dan je takođe poslednji rok da demokrate u Ajovi pošalju svoje glasove u toj državi i tada će biti objavljeni rezultati.

Super utorak traje duže od 24 sata

Budući da toliko mnogo država i teritorija glasaju u različitim vremenskim zonama, moglo bi da prođe neko vreme dok ne budu poznati potpuni rezultati.

U Kaliforniji glasački listići za glasanje poštom važe sve dok imaju poštanski žig na dan izbora ili pre i ako stignu do 12. marta.

Pored toga, neke države imaju 2otvorene stranačke izbore" koji omogućavaju registrovanim biračima da biraju da li će glasati na demokratskim ili republikanskim izborima, što doprinosi nepredvidljivosti.

Zašto je Super utorak toliko važan?

Uprkos očekivanoj pobedi u Vašingtonu, Niki Hejli nema jasnu strategiju da pobedi Trampa. Super utorak bi mogao da bude njena poslednja šansa da bar uspori put bivšeg predsednika ka nominaciji.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Tramp veliki favorit u Kaliforniji i Teksasu, kao i u državama kao što su Alabama, Mejn i Minesota. Njegov izborni štab predviđa da će osvojiti najmanje 773 delegata na Super utorak i izboriti nominaciju nedelju ili dve kasnije.

Tramp je lako pobedio na šest dosadašnjih glasanja za republikansku nominacija u Ajovi, Nju Hempširu, Nevadi, Američkim Devičanskim ostrvima, Južnoj Karolini i Mičigenu. 

AP Photo/Carlos Osorio

 

Niki Hejli pobedila je u nedelju na stranačkim predizborima u Vašingtonu, zabeleživši svoju prvu pobedu u kampanji za predsedničke izbore ove godine. 

Tramp je više puta pozivao Hejli da odustane kako bi se spremio za revanš protiv Bajdena koji ga je pobedio 2020. godine. Ankete, međutim, pokazuju da mnogi Amerikanci ne žele taj duel.

Hejli, bivša guvernerka Južne Karoline koja je bila ambasadorka u UN pod Trampom, obećala je da će ostati u trci.

Hejli ostaje u trci

Ona će proputovati zemlju s agresivnim rasporedom obilazaka država pred Super utorak. Njen izborni štab je predstavio liderski tim u Džordžiji, gde birači izlaze na glasanje 12. marta, nedelju dana posle Super utorka.

Birači, rekla je ona posle poraza u Južnoj Karolini 24. februara, "imaju pravo na pravi izbor, a ne na izbore u sovjetskom stilu sa samo jednim kandidatom".

- Dužna sam da im dam taj izbor - dodala je ona.

Rezultati Super utorka u Severnoj Karolini biće pažljivo praćeni u potrazi za znacima koliko svaki kandidat ima snažnu podršku u toj državi koja bi mogla biti među onima koji će odlučiti predsedničke izbore u novembru.

AP Photo/Mike Stewart

 

Tramp je pobedio u toj državi 2020. za nešto više od jednog procentnog poena.

Severna Karolina će u Super utorak dati 74 delegata. Ta država dozvoljava biračima koji nisu povezani sa strankom da učestvuju na bilo kojim stranačkim izborima koje odaberu, što bi moglo da poboljša učinak Hejli s obzirom na njenu relativnu snagu kod nezavisnih biračima u poređenju s Trampom.

Šta se dešavalo 2016. i 2020. 

Da podsetimo, 2016, Super utorak je bio trenutak kada je Tramp zaista preuzeo kontrolu nad republikanskim predizborima. Tramp je tog dana pobedio u sedam od 11 država, iako je izgubio najveću nagradu - Teksas. 

2020. godine, Bajden je pobedio u 10 od 14 država u Super utorku. Ove godine se nije suočio sa ozbiljnom konkurencijom demokrata i očekuje se da će, kao što je tradicionalno za sadašnje predsednike, pobediti na svim izborima u utorak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet