Fokus

Godine (ni)su bitne u trci za Belu kuću? Jednom kandidatu se zamera loše psihofizčko stanje, za drugog "nema kriptonita"

Komentari

Autor: euronews

10/02/2024

-

08:10

Godine (ni)su bitne u trci za Belu kuću? Jednom kandidatu se zamera loše psihofizčko stanje, za drugog "nema kriptonita"
Godine (ni)su bitne u trci za Belu kuću? Jednom kandidatu se zamera loše psihofizčko stanje, za drugog "nema kriptonita" - Copyright AP/Charles Krupa, Stephanie Scarbrough, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Paradoksalno, ali uoči izbora predsednčkih kandidata demokrata i republikanaca za mesto u Beloj kući, manje se priča o njihovim političkim razlikama, a mnogo više o jednom, ali veoma važnom zajedničkom imenitelju - njihovim poznim godinama. 

Jer, ako se ostvare predviđanja, i u trci ostanu samo Džozef Bajden (81) i Donald Tramp (77), Ameriku će voditi - starac. A ta činjenica ima brojne implikacije, ne samo na Ameriku, već i na čitav svet. 

Pre samo nekoliko dana Bajden je u kolekciju dodao još jedan u nizu svojih čuvenih gafova, koje mnogi smatraju znakom demencije, kada je rekao da je "nedavno razgovarao" sa francuskim predsednikom Miteranom, koji je, inače, preminuo davne 1996. Mislio je verovatno na Makrona, ali teško da se ova omaška može proglasiti običnim lapsusom ako se zna istorija njegovih "faulova" od 2019. 

S druge strane, Trampa je sačekao napad iz sopstvenih redova. Bivša guvernerka Južne Karoline i poslednji protivkandidat bivšeg predsednika u trci za nominaciju republikanaca, Niki Hejli, tvrdi da je  Donald Tramp "suviše star, zbunjen, haotičan i previše sklon besu da bi bio predsednik".

Ona je pre nekoliko dana u intervjuu s Džejkom Taperom za CNN iznela "studiju" karaktera bivšeg predsednika.

Stavljajući Trampa u isti koš s predsednikom Džoom Bajdenom, ona je rekla da je "apsurdno" da se zemlja zaglavi sa dva 80-godišnja kandidata. Upozorila je da je Tramp poslednjih dana imao "zbunjenih trenutaka" i zamerila je bivšem predsedniku zbog "narava" u noći kada je pobedio na preliminarnim izborima u Nju Hempširu kada je pokušao da je izbaci iz trke. U nedavnim događajima u kampanji, Hejli je takođe dovela u pitanje Trampov moral i sposobnost da razlikuje dobro od lošeg.

Da li je Hejli pronašla "svoj glas", zgodnu tačku na kojoj može da cilja bivšeg predsednika ili odlučila da se posveti novoj tvrdolinijaškoj strategiji za koju misli da bi mogla da sruši ogromnog favorita za njegovu treću uzastopnu nominaciju? Ili se jednostavno pridružila dugoj i neslavnoj tradiciji republikanskih kandidata koji se obrušavaju na Trampa tek kada ih je on već efektno slomio, uključujući i DeSantisa.

Profimedia

 

Ali, to je već drugi par rukava. Ono što je pogodilo najveći broj glasača u Americi upravo je činjenica da su oba kandodata u godinama kada je veliko pitanje da li mogu da izguraju mandat do kraja, iako u ovom momentu Tramp deluje mnogo poletnije i zdravije od Bajdena, 

Da su godine Bajdena i Trampa istinski "problematične" saglasni su i naši politički analitičari.

"Mnogi smatraju da je Bajden zbog psihofozčkog stanja nedovoljno sposoban"

"Ono što bi moglo da predstavlja iznenađenje na predstojećim stranačkim izborima je upravo zdravstveni faktor", smatra docent doktor Milan Krstić sa FPN i dodaje: 

Tanjug/AP/Matt Rourke

 

"To bi posebno moglo da se odnosi na Bajdena, jer ako on bude onemogućen da se kandiduje, moraće da se dogodi neka radikalna promena. Kod demokrata bi prava zamena mogao da bude neko sasvim nov, ko do sada nije bio u trci za kandidata. Na primer Pit Butidžidž, trenutni ministar saobraćaja, možda Gavin Njusom, guverner Kalifornije, ili senatorka Elizabet Voren. A to novo mešanje karata bilo bi možda i dobro za demokrate, jer mnogi mladi glasači smatraju da je Bajden zbog psihofizčkog stanja nedovoljno sposoban za obavljanje dužnosti predsednika", rekao je Krstić za K1, i dodao da je i Tramp u godinama kada bi zdravstveno stanje moglo temeljno da promeni situaciju.

"Tramp ipak deluje mnogo sposobnije"

Njegov kolega s fakulteta, docent doktor Stevan Nedeljković smatra da Tramp ipak u ovom momentu deluje mnogo sposobnije od svog eventualnog protivkandidata u trci za Belu kuću.

Tanjug/AP/Matt Rourke

 

"Nema kriptonita protiv Trampa. On je sušta suprotnost svima koji su ikada bili u Beloj kući. Mislim da je on najbolji politički komunikator koji hoda planetom, savršeni prodavac svog narativa. U fokus kampanje je stavio ekonomiju, na koju su Amerikanci posebno osetljivi i sada ima veću podršku nego što je imao 2016. Uz to, on sistematski hrani teorije zavere protiv sebe, kao što je sada aktuelna priča o Tejlor Svift kao "faktoru odluke", jer zna da će na taj način pridobiti nove glasače". 

Činjenica je da je u Americi izbor mlađih perspektivnih političara generalno veoma sužen i da ključna mesta u administraciji drže "stari vukovi". Istina, ima i drugačijih primera, kao što su već pomenuti Pit Butidžidž ili Gavin Njusom, ali  svi se oni suočavaju sa "problemom neiskustva" u odnosu na oponente. Začarani krug iz koga Amerika, čini se, ni ovog puta neće izaći.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet