Fokus

Komisija Kongresa SAD preporučila 17,6 milijardi dolara vojne pomoći za Izrael

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2024

-

23:13

Komisija Kongresa SAD preporučila 17,6 milijardi dolara vojne pomoći za Izrael
Komisija Kongresa SAD preporučila 17,6 milijardi dolara vojne pomoći za Izrael - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zakon o 17,6 milijardi dolara nove vojne pomoći Izraelu u ratu protiv Hamasa predstavljen je danas u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Predlog zakona o finansiranju, koji je ponudila Komisija za aproprijacije Predstavničkog doma, mogao bi doći na glasanje u punom Domu sledeće nedelje, rekao je predsedavajući Predstavničkog doma Majkl Džonson u pismu poslanicima.

Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca ranije je odobrio 14,3 milijardi dolara nove vojne pomoći Izraelu, ali sa zahtevom da se ona plati vraćanjem dela novca koji je već bio namenjen američkoj poreskoj službi, piše Džeruzalem post.

Senat pod kontrolom demokrata odbio je taj predlog i očekuje se da će predstaviti zakonodavni paket koji bi pomogao Izraelu, kao i da će pružiti veću vojnu pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Očekuje se da će taj isti zakon Senata sadržati i predloge za jačanje bezbednosti duž južne granice SAD sa Meksikom, budući da republikanci zahtevaju strožu kontrolu tog dela granice radi smanjenja ilegalne imigracije.

Lider većine u Senatu Čak Šumer preduzeo je korake da se započne debata o tom višestrukom zakonu sledeće nedelje, sa prvim proceduralnim glasanjem očekivanim najkasnije u sredu, navodi Džeruzalem post.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet