Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Pripadnici Hamasa zarobili izraelske vojnike u tunelu u Gazi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/01/2024

-

07:54

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 111 dana, a kriza na Bliskom Istoku nastavlja da se rasplamsava. Napadi izraelske vojske nastavljeni su posle opkoljavanja Кan Junisa, dok je američka vojska izvela još dva udara na položaje jemenskih Huta. Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu danas će odlučiti o merama protiv Izraela zbog rata protiv Hamasa nakon optužbi Južne Afrike da je operacija izraelske vojske u Pojasu Gaze genocid.

Ključni događaji: 

  • Galant: IDF zarobile više od 100 Hamasovih operativaca u poslednja dva dana
  • Mešunarodni sud pravde (MSP) u Hagu odlučuje o hitnim merama protiv Izraela
  • IDF tvrdi da su izraelske snage pogodile nove mete Hezbolaha u Libanu
  • Erdogan podržao optužbe Južne Afrike upućene Izraelu za genocid

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

Novi napad Huta na transportne brodove: Gori naftni tanker u Adenskom zalivu 

Naftni tanker, koji je plovio Adenskim zalivom, zapaljen je nakon večerašnjeg raketnog napada Huta, saopštila je kompanija Trafigura, prenosi BBC.

Iz kompanije Trafigura su za britanski medij rekli da je udar projektila izazvao požar u jednom od brodskih rezervoara za teret, te da su vatrogasnom opremom pokušali da suzbiju širenje vatre. 

Detaljnije možete pročitati OVDE.

20.56 Nemački ARD pozvao Izrael da pusti dva radnika ARD da napuste Gazu

Nemačka državna televizija ARD saopštila je danas da Izrael sprečava dvojicu palestinskih radnika te medijske kuće da napuste Gazu. ARD je saopštio da je više od dva meseca, uz podršku nemačke vlade, ulagao napore da dvoje zaposlenih javnog servisa mogu da napuste Gazu.

„Ovo nema smisla jer oni ne bi ni stupili na izraelsko tlo. Ove kolege ne predstavljaju bezbednosni rizik i zato pozivamo izraelske vlasti, vladu, da puste naše kolege da odu“, rekao je urednik u ARD Kristijan Niče.

20.50 Bar pozvao na formiranje komisije koja bi ispitala Hamasov napad 7. oktobra

Tokom sastanka kabineta za bezbednost, šef Šin Beta Ronen Bar pozvao je na hitno uspostavljanje državne istražne komisije koja bi ispitala Hamasov napad izveden 7. oktobra, javljaju izraelski mediji.

"Javnosti je ovo očajnički potrebno, a i Šin Betu takođe", rekao je Bar, javio je Kanal 12. Prema njegovim rečima, to će staviti tačku na sve laži i zavere, preneo je Tajms of Izrael.

20.36 Slovenija pozdravila odluku Međunarodnog suda pravde o Izraelu

Slovenija je pozdravila odluku Međunarodnog suda pravde (MSP) kojom je Izraelu naloženo da spreči akte genocida u Pojasu Gaze, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarka inostranih poslova Tanja Fajon očekuje da će odluka biti sprovedena bez odlaganja.

„Sud je podvukao značaj međunarodnog prava dozvoljavajući da se nastavi postupak koji je pokrenula Južna Afrika protiv Izraela... i naredio Izraelu da zaštiti civilno stanovništvo u Gazi. Ovo je jasna poruka Izraelu da mora odmah da zaustavi ubijanje civila u Gazi", rekla je ona, navodi se u saopštenju, prenosi agencija STA.

19.22 Palestinski premijer: Presuda MSP kraj ere nekažnjivosti Izraela

Palestinski premijer Mohamed Štajeh izjavio je danas je da presuda Međunarodnog suda pravde (MSP) predstavlja kraj ere nekažnjivosti Izraela. On je naveo da odluka suda obavezuje zemlje koje podržavaju Izrael da se uzdrže od toga.

"To što je MSP odbio zahtev Izraela da odbaci tužbu koju je protiv njega podnela Južna Afrika je od izuzetnog značaja jer stavlja Izrael na optuženičku klupu za ratne zločine, što je prvi put da se toj zemlji sudi", rekao je premijer, prenosi agencija WAFA.

19.18 Pripadnici Hamasa zarobili izraelske vojnike u tunelu u Gazi

Pripadnici Hamasa su danas u blizini izbegličkog kampa u Magazi u centralnom Pojasu Gaze napravili zasedu grupi od sedam izraelskih vojnika. U saopštenju palestinske militantne grupe navodi se da su borci Hamasa zatvorili ulaz u jedan od svojih tunela, zarobivši izraelske vojnike unutra, pre nego što su detonirali protivpešadijski uređaj.

U ovoj akciji nekoliko vojnika je ubijeno, a ostali su povređeni, prenosi Al Džazira. U saopštenju se dodaje da je Hamas gađao dva izraelska tenka granatom Jasin-105 i uređajem "Šavaz".

17.32 Milei najavio posetu Izraelu u narednim nedeljama

Predsednik Argentine Havijer Milei izjavio je danas da će otputovati u Izrael u "narednim nedeljama". To će biti jedno od njegovih prvih putovanja u inostranstvo od kada je preuzeo dužnost prošlog meseca, nakon što je obećao snažnu podršku Izraelu tokom predizborne kampanje, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Gustavo Garello

 

Milei je govorio na događaju upriličenom povodom sećanja na Holokaust u Buenos Ajresu, gde je signalizirao podršku Izraelu u sukobu sa Hamasom u Gazi, dodajući da Argentina "neće ćutati pred Hamasovim terorom".

17.27 SAD tvrde da su oborile balističku raketu lansiranu s teritorije Huta

Američka vojska saopštila je da je oborila protivbrodsku balističku raketu iz oblasti u Jemenu koja je pod kontrolom militantnih Huta, dodavši da nije bilo povređenih i da tom prilikom nije načinjena šteta. Ranije danas, Pomorske trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO) saopštile su danas da su primile izveštaj da su dve rakete eksplodirale u vodama u blizini broda kod jemenske luke u Adenskom zalivu.

Brod i posada su bezbedni, a nije bilo ni štete, navodi se u saopštenju UKMTO i dodaje da su nastavili ka sledećoj luci.

16.56 EU o navodnoj umešanosti UNRWA u napad na Izrael: Hitno preduzeti mere

Evropska unija saopštila je, povodom navodne umešanosti osoblja Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, da očekuje od UNRWA potpunu transparentnost povodom tih optužbi i hitno preduzimanje mera protiv umešanog osoblja.

U saopštenju Evropske komisije i šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, koje je objavila Evropska služba za spoljne poslove, navodi se da je EU "izuzetno zabrinuta" zbog optužbi o umešanosti osoblja UNRWA u terorističke napade na Izrael 7. oktobra i ponavlja da EU najoštrije osuđuje napade Hamasa na Izrael, koji, kako se navodi, nemaju opravdanje.

"U kontaktu smo sa UNRWA, očekujemo od nje potpunu transparentnost u vezi sa optužbama i da odmah preduzme mere protiv umešanog osoblja. Komisija će proceniti dalje korake i izvući pouke na osnovu rezultata potpune i sveobuhvatne istrage", poručuje se u saopštenju.

UNRWA je otvorila istragu povodom navodne umešanosti nekoliko njenih zaposlenih u napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra prošle godine, saopštio je ranije danas generalni komesar UNRWA Filipe Lazarini.

14.26 Kameron: Napravljen pomak ka okončanju borbi u Gazi

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je danas da je napravljen pomak ka okončanju borbi u Gazi, ali i ka povećanju pomoći i oslobađanju talaca koje drži Hamas. U intervjuu u Istanbulu, njegovoj poslednjoj stanici na turneji po Bliskom istoku, Kameron je rekao da Izrael razmatra britanski predlog da otvori svoju luku Ašdod, kako bi primio pomoć usmerenu ka Gazi, ali da to zahteva "dosta truda" da bi se postigao dogovor. "Postizanje pauze, gde ćemo stati sa borbama i početi da razmatramo kako da unesemo pomoć, a izvedemo taoce - mislim da postoji dobra perspektiva", rekao je Kameron za Rojters i turski javni servis.

14.22 UKMTO: Incident sa projektilima jugozapadno od Adena

Pomorski trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) saopštile su danas da su primile izveštaj da su dve rakete eksplodirale u vodama u blizini broda kod jemenske luke u Adenskom zalivu. Brod i posada su bezbedni, a nije bilo ni štete, navodi se u saopštenju UKMTO i dodaje da su nastavili ka sledećoj luci. U odvojenom incidentu, prema dojavi koju je dobio UKMTO, učestvovao je brod koji se nalazio oko 60 nautičkih milja od luke Al Hudejda na Crvenom moru, gde su militanti Huta pokrenuli napade na brodarstvo.

14.00 Međunarodni sud pravde: Izrael mora da preduzme sve mere da speči dela iz okvira konvencije o genocidu

Međunarodni sud pravde saopštio je odluku o zahtevima za privremene mere u tužbi koju je Južnoafrička Republika podnela protiv Izraela. Sud je saopštio da ne može da ispuni zahtev Izraela da se slučaj odbaci, navela je predsedavajuća veća sudija Džoan Donahju. Takođe, Izraelu je naloženo da preduzme sve mere koje su u njegovoj moći da spreči dela iz okvira konvencije o genocidu. Opširnije o tome ovde.

AP Photo/Patrick Post

 

13.23 Izraelska vojska izvela napade na mete Hezbolaha u Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su izvele napade na ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na nedavne napade na severni Izrael. Izraelska vojska saopštila je da je borbeni avion izraelskih vazdušnih snaga gađao zgradu koju navodno koristi ta militantna grupa u Bint Džbeliju, dok je sinoć druga zgrada bila pogođena u Hiamu, prenosi Tajms of Izrael. Ranije danas je nekoliko raketa Hezbolaha, prema tvrdnjama, ispaljeno iz Libana na oblast planine Hermon, sleteći na otvorena područja. IDF kaže da je granatirala mesta lansiranja tih raketa, kao i druga područja u južnom Libanu, kako bi sprečila planirane napade Hezbolaha.

12.33 Erdogan očekuje da će MSP presuditi da je Izrael počinio genocid u Gazi

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da očekuje da će Međunarodni sud pravde presuditi da je Izrael počinio genocid u Gazi, prenosi Rojters.

07.53 Rojters: Kineski zvaničnici traže od Irana da pomogne u obuzdavanju napada Huta

Kineski zvaničnici zatražili su od iranskih kolega da pomognu u obuzdavanju napada jemenskih pobunjenika Huta na trgovačke brodove u Crvenom moru ili da, u suprotnom, rizikuju da naruše poslovne odnose sa Pekingom, rekla su za Rojters četiri iranska izvora i diplomata upoznat sa tim pitanjem.

Izvori su naveli da su razgovori o tome vođeni na nekoliko nedavnih sastanaka u Pekingu i Teheranu, odbijajući da preciziraju tačan datum susreta i ko je prisustvovao.

Neimenovani iranski zvaničnik istakao je da su kineski zvaničnici rekli da će, ukoliko na bilo koji način bude naneta šteta interesima Kine, to uticati na poslovanje Pekinga sa Teheranom.

Izvori su dodalo da kineski zvaničnici nisu precizirali na koji način će u tom slučaju biti narušeni trgovinski odnosi Kine i Irana.

07.45 Najmanje 20 Palestinaca ubijeno, 150 ranjeno u redu za hranu

Najmanje 20 Palestinaca je ubijeno, a 150  ranjeno u izraelskom napadu dok su čekali u redu za hranu u Gazi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze koje vodi Hamas.

Portparol Ministarstva Ašraf al-Kidra rekao je da će se broj mrtvih verovatno povećati pošto su desetine teško ranjenih ljudi dovedene u gradsku bolnicu Al-Šifa, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska je saopštila da ispituje slučaj, ali je ponovila da ne cilja civile.

Associated Press

Od početka sukoba Izraela i palestinske militantne grupe Hamas 7. septembra u operacijama izraelske vojske poginulo je više od 25.700, a povređeno oko 63.000 Palestinaca u Pojasu Gaze.

07.42 MSP odlučuje o hitnim merama u Gazi

Sudije Međunarodnog suda pravde (MSP) danas će odlučiti da li će odobriti hitne mere protiv Izraela nakon optužbi Južne Afrike da je operacija izraelske vojske u Pojasu Gaze genocid koji prevodi Izrael. Vrhovni sud Ujedinjenih nacija je saopštio da će veće od 17 sudija doneti svoju odluku danas u 12 sati po srednjeevropskom vremenu.

Tanjug AP/Patrick Post

 

07.33 SAD i Irak započeće pregovore o budućnosti američkog vojnog prisustva

SAD i Irak će uskoro započeti pregovore o budućnosti američkog vojnog prisustva u toj zemlji, objavio je CNN, pozivajući se na neimenovane izvore. Očekuje se da će razgovori početi usred nedavnih javnih poziva iračke vlade da povuče američke trupe iz zemlje, kao odgovor na američke vazdušne napade unutar Iraka na militante koje podržava Iran i koji su tamo napali američko osoblje.

07.17 Galant: IDF zarobile više od 100 Hamasovih operativaca u poslednja dva dana

Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je da su Izraelske odbrambene snage (IDF) poslednjih dana zarobile više od 100 operativaca palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze.

profimedia

 

"U proteklih dan i po imamo preko 100 zarobljenika, od kojih su se neki predali nakon skrivanja u tunelima u oblasti Kan Junisa i na drugim mestima, jer shvataju da ne mogu da se bore protiv IDF“, rekao je on, prenosi Tajms of Izrael.

07.00 Katar zaprepašćen izjavama Netanjahua o posredničkoj ulozi Dohe

Katar je saopštio da je "zaprepašćen" navodnim primedbama izraelskog premijera Benjamina Netanijahua o posredničkoj ulozi zvanične Dohe u ratu u Gazi. U snimku koji je procurio u javnost izraelski premijer Netanjahu je Katar nazvao "problematičnom zemljom", preneo je Rojters.

"Niste me videli da se zahvaljujem Kataru, jeste li primetili to? Zašto? Jer Katar, za mene, u suštini nije različit od UN, od Crvenog krsta, već je na izvestan način još problematičniji. Međutim, spreman sam da koristim bilo koje posrednike koji mi mogu pomoći da taoce vratim kući", rekao je Netanjahu tokom sastanka sa porodicama talaca.

 

Komentari (0)

Svet