Fokus

Vođa Boko Harama stradao posle sukoba sa suparničkom grupom militanata?

Komentari

Autor: Euronews

20/05/2021

-

19:15

Vođa Boko Harama stradao posle sukoba sa suparničkom grupom militanata?
Vođa Boko Harama stradao posle sukoba sa suparničkom grupom militanata? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Obaveštajna služba u Nigeriji tvrdi da je vođa radikalnih islamista Boko Haram Abubakar Šekau mrtav ili teško ranjen tokom sukoba sa suparničkom ekstremističkom frakcijom. Nema zavanične potvrde za ovu informaciju, a nigerijska vojska je često ranije prijavljivala njegovu smrt, prenosi "Gardijan".

Međutim, kako se navodi, prvi put je saopšteno da je stradao u sukobu sa drugim militantima.
 
Nigerijski obavještajni službenici rekli su novinarima da su Šekau i njegove ljude u sredu opkolili borci iz provincije Zapadne Afrike Islamske države (Isvap), koji su napali na desetine vozila opremljenih teškim naoružanjem. Prema zvaničnicima, nakon ubistva njegovih telohranitelja, borci Isvap-a zahtevali su da položi zakletvu na vernost njihovom lideru Abu Musabu al-Barnavi.

Posle sat vremena pregovora, Šekau je upotrebio pištolj, bombu ili pojas za samoubistvo kako bi izbegao da bude zarobljen, rekli su zvaničnici. 

"Da bi izbegao zarobljavanje, Šekau je pucao sebi u grudi i metak mu je probio rame. Bio je teško ranjen", rekao je jedan obaveštajac. 

Drugi obaveštajni izvor tvrdi da je Šekua u kritčnom stanju nakon što je aktivirao eksploziv u kući gde je bio skriven sa svojim ljudima.
 
Nigerijska vojska i zvaničnici u Abudži nisu odmah odgovorili na zahteve za potvrdu incidenta.

Ofanziva Isvapa započela je početkom ove godine, ali je zaustavljena tokom islamskog praznika Ramazana. 

Novi napadi doneli su dominaciju Isvapa, koji se već nekoliko godina bori u Nigeriji, ali nikada nije pokušao tako ambiciozan napad na rivale.Oni su uspeli da se domognu šume Sambiša, koja je dugo godina bila uporište Boko Harama. 

 Analitičari kažu da Isvap i druge ćelije Islamske države sada kontrolišu značajnu teritoriju i stanovništvo širom regije Sahel. Prelazak u šumu Sambiša daje Isvap-u kontrolu nad značajnim delom severoistočne države Borno i putevima koji vode do regionalne prestonice Maiduguri.

Isvap je sada pod vođstvom Abu Musaba al-Barnavija, sina radikalnog sveštenika čija je smrt 2009. godine bila iskra pobune na severoistoku Nigerije.

 
Početkom ove nedelje, nigerijska vojska je tvrdila da je u granatiranju Konduge u državi Borno ubila 40 članova Boko Harama.  


Šekau reputaciju stekao zbog nasilja

Isvap poslednjih godina pokazao kao sposobniji i disciplinovaniji pokret u odnosu na Boko Haram, izvodeći složene napade na vojsku i pruizimanjem vojnih baza.
 
Šekau je preuzeo Boko Haram, nakon što je njegovog osnivača Muhameda Jusufa ubila policija 2009. godine. Pod njegovim vođstvom, Boko Haram je pretvorio velike delove severoistočne Nigerije u zabranjenu teritoriju za vlasti, proglasivši "kalifat" u Bornovom gradu Gvoza 2014. godine.

Šekau je stekao reputaciju zbog ekstremnog nasilja i nepredvidvosti koje je zabrinulo i mnoge okorele ekstremiste. Zbog neselektivnog ubijanja civila i upotrebe bombaša samoubica žena i dece, suparnička frakcija se odvojila 2016. godine i uz podršku ID osnovala Isvap.

U sukobima na severoistoku Nigerije ubijeno je više od 40.000 ljudi, dva miliona je raseljeno, a borbe su se proširile i na delove susednih država - Čada, Kameruna i Nigera. 

Komentari (0)

Svet