Fokus

Direktorka američke Nacionalne obaveštajne službe upozorila na uticaj Kine na predsedničke izbore preko TikToka

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2024

-

22:20

Direktorka američke Nacionalne obaveštajne službe upozorila na uticaj Kine na predsedničke izbore preko TikToka
Direktorka američke Nacionalne obaveštajne službe upozorila na uticaj Kine na predsedničke izbore preko TikToka - Copyright Tanjug/AP/Kiichiro Sato

veličina teksta

Aa Aa

Kina bi mogla da iskoristi aplikaciju TikTok da utiče na američke predsedničke izbore 2024. godine, upozorila je danas direktorka američke Nacionalne obaveštajne službe (NIA) Avril Hejns tokom saslušanja pred odborom za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma Kongresa.

Na pitanje člana ovog odbora iz redova Demokratske stranke Radže Krišnamurtija da li bi kineska vladajuća Komunistička partija (KPK) mogla da koristi TikTok da utiče na predsedničke izbore u SAD, Hejns je odgovorila: "Ne možemo to isključiti. KPK bi to iskoristila", prenosi Rojters.

Krišnamurti je, takođe, član odbora za Kinu Predstavničkog doma Kongresa i on je, zajedno sa predsednikom tog odbora Majkom Galagerom iz Republikanske stranke, prošle nedelje predstavio zakon kojim se vlasnicima TikTok-a, kineskoj kompaniji BiteDance, daje oko šest meseci da se povuku iz vlasništva nad tom aplikacijom koju koristi 170 miliona Amerikanaca.

Tramp veruje da TikTok rizik za nacionalnu bezbednost

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je u ponedeljak da veruje da društvena mreža TikTok predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost, međutim izrazio je protljenje zabrani ove veoma popularne aplikacije jer bi to, kako je rekao "pomoglo rivalskoj mreži Fejsbuk", koju bivši predsednik SAD i dalje optužuje za svoj izborni poraz.

"Ono što mi se ne sviđa je to što će ukidanje TikToka učiniti Fejsbuk većim, a ja smatram da je Fejsbuk, pored mnogih drugih medija, neprijatelj naroda. Mislim da je Fejsbook bio veoma loš za našu zemlju, posebno kada su u pitanju izbori", rekao je Tramp, preneo je ranije AP.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet