Fokus

Direktor IAEA: Ispuštanje prečišćene vode iz Fukušime ispunilo bezbednosne standarde

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2024

-

10:56

Direktor IAEA: Ispuštanje prečišćene vode iz Fukušime ispunilo bezbednosne standarde
Tanjug/AP/Masahide Endo/Kyodo News - Copyright Tanjug/AP/Masahide Endo/Kyodo News

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je danas lokalnim japanskim predstavnicima na sastanku u Fukušimi da je ispuštanje prečišćene radioaktivne otpadne vode iz oštećene nuklearne elektrane obavljeno u skladu sa bezbednosnim standardima.

Grosi se pridružio lokalnim zvaničnicima i predstavnicima ribarskih i poslovnih grupa i uverio ih da se ispuštanja vrše bez uticaja na životnu sredinu, vodu, ribu i mulj, preneo je AP.

Generalni direktor IAEA, koji je doputovao juče u Japan, posetio je Fukušimu prvi put od početka ispuštanja prečišćene vode u avgustu.

Grosi je danas pregledao postrojenje za ispuštanje i selektovanje u pratnji Tomoakija Kobajakave, predsednika operatera elektrane, Tokio elektrik pauer kompani holdings.

"Ne postoji naučni razlog za nametanje bilo kakvog ograničenja na proizvode koji dolaze odavde", rekao je Grosi na sastanku u Ivakiju, južno od fabrike Fukušima Daiči.

Prema njegovim rečima, to je posebno važno da se kaže na forumu ovde u Fukušimi.

On je istakao "političku dimenziju ove aktivnosti jer ... neke susedne zemlje, takođe, izražavaju zabrinutost".

Uprkos ranijim strahovima da će ispuštanje vode dodatno naštetiti teško pogođenoj ribarskoj industriji Fukušime, to nije narušilo njenu reputaciju u zemlji.

Tanjug/AP/Eugene Hoshiko

 

Kineska zabrana japanskih morskih plodova uglavnom je pogodila izvoznike morskih češljeva na Hokaidu.

Snažan zemljotres i cunami 2011. godine oštetili su napajanje i funkcije hlađenja reaktora u elektrani Fukušima, izazivajući trostruko topljenje i akumuliranje velikih količina radioaktivne otpadne vode.

Posle više od decenije rada na čišćenju, neklerana elektrana je 24. avgusta počela da ispušta vodu nakon što ju je tretirala i razblažila velikim količinama morske vode, čime je započeo proces za koji se očekuje da će trajati decenijama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet