Fokus

Argentinski predsednik Havijer Milej optužen da je, usred mera stroge štednje, podigao sebi platu za 48 odsto

Komentari

Autor: CNBC

13/03/2024

-

14:15

Argentinski predsednik Havijer Milej optužen da je, usred mera stroge štednje, podigao sebi platu za 48 odsto
Tanjug/AP/Jose Luis Magana - Copyright Tanjug/AP/Jose Luis Magana

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je ceo svet upoznao sa svojim "planom" ekonomske reforme Argentine koji se vrti oko svođenja državnog aparata, birokratije i troškova na javni sektor ispod minimuma, argentinski predsednik Havijer Milej podigao je sebi platu za 48 posto.

Opozicioni poslanici udarili su na Mileja tokom vikenda, podelivši detalje na društvenim mrežama koji pokazuju da je njegova bruto mesečna plata porasla na nešto više od 6 miliona argentinskih pezosa prošlog meseca. To je 7.073 dolara po zvaničnom kursu Argentine prošlog meseca. To odražava povećanje predsedničkih plata za 48 odsto od januara.

Milej je tokom televizijskog intervjua u ponedeljak rekao da je naredio smenu sekretara za rad Omara Jasina zbog skandala, navodno rekavši da je povećanje plata za njega i najviše vladine zvaničnike "greška koju nije trebalo napraviti".

Nisam ja, nego Krisitna

Libertarijanski ekonomista, koga su često poredili sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom, pokušao je da odbrani povećanje plata tvrdeći da je ono automatski pokrenuto dekretom koji je potpisala bivša predsednica Kristina Fernandes de Kiršner pre 14 godina.

Opozicioni poslanici su, međutim, rekli da je predsednikov potpis korišćen na februarskom dekretu koji je omogućio povećanje plata.

"Upravo sam obavešten da je dekretom koji je 2010. godine potpisala bivša predsednica Kristina Kiršner, a kojim je utvrđeno da politički funkcioneri uvek treba da zarađuju više od zaposlenih u javnoj upravi, političkom osoblju ove vlade odobreno automatsko povećanje", saoptio je Milej u objavi na platformi X, piše CNBC.

Politička šala je gotova

"U vremenu krize poput ove u kojoj argentinsko društvo čini herojski napor, političari moraju biti prvi koji će pružiti ruku pomoći"“, dodao je on. "Politička šala je gotova".

Skandal dolazi ubrzo nakon velikog zastoja u Milejevom zakonu o ekonomskim reformama, iako je predsednik od tada ponovo potvrdio svoju odlučnost da nastavi sa merama štednje koje izazivaju podele.

Milej, koji je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora krajem prošle godine, rekao je da nema alternative njegovoj predloženoj "šok terapiji" ako vlada želi da se uhvati u koštac sa dubokom ekonomskom krizom u Argentini.

Kupovnu moć Argentinaca poharala je godišnja stopa inflacije od više od 250%, što je najviši nivo u više od tri decenije, dok dva od pet građana sada živi u siromaštvu nakon decenija finansijskog lošeg upravljanja.

Među nekim od njegovih predloženih politika, Milej se obavezao da će dolarizovati ekonomiju, ukinuti centralnu banku zemlje i privatizovati penzioni sistem.

Potpisali ste i uhvaćeni ste

Viktorija Tolosa Paz, argentinska poslanica koja je ranije bila u kabinetu levičarskog predsednika Alberta Fernandesa, optužila je Mileija za dvostruke standarde.

- Pod zastavom štednje, Milej nas laže“, rekala je Tolosa Paz u subotu putem društvenih mreža.

Tanjug/AP Photo/Rodrigo Abd, File

 

Fernandez De Kiršner takođe je kritikovala Mileja, rekavši da dekret koji je potpisala 2010. nema "nikakve veze" sa skandalom o platama aktuelne vlade.

"O, predsedniče... hoćete da se borite sa mnom da ne pričamo o dekretu koji ste potpisali da vam i vašim zvaničnicima date povećanje od 48 odsto uz uništavanje penzija i plata Argentincima... i Argentinkama takođe", napisala je Fernandez de Kiršner u subotu na mreži X.

"Priznajte da ste potpisali, da ste plaćeni i da ste uhvaćeni", dodala je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet