Fokus

Napad na manastir u Južnoj Africi, ubijena tri egipatska pravoslavna monaha

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2024

-

21:34

Napad na manastir u Južnoj Africi, ubijena tri egipatska pravoslavna monaha
Napad na manastir u Južnoj Africi, ubijena tri egipatska pravoslavna monaha - Copyright Tanjug AP/Themba Hadebe

veličina teksta

Aa Aa

Tri egipatska monaha koji pripadaju Koptskoj pravoslavnoj crkvi smrtno su izbodena nožem u napadu na manastir u Južnoj Africi, a osumnjičeni 35-godišnji muškarac je uhapšen, saopštila je danas policija.

Monasi su ubijeni u utorak u manastiru Svetog Apostola Marka i Svetog Samuila Ispovednika u Kulinanu, gradu istočno od prestonice Pretorije. Četvrta osoba je pretučena gvozdenom šipkom pre nego što je pobegla i sakrila se u jednoj prostoriji u manastiru, saopštila je policija, prenosi AP.

Policija nije saopštila ime osumnjičenog, ni druge detalje, a on bi trebalo da se pojavi pred sudom sutra. Motiv napada za sada je nejasan, a čini se da iz manastira ništa nije ukradeno, rekao je portparol policije pukovnik Dimakatso Nevhuhulvi u saopštenju i dodao da policija traga za više osumnjičenih.

Tanjug AP/Themba Hadebe

 

Smrtonosni napadi na crkve i druge bogomolje u Južnoj Africi su retki.

Koptska pravoslavna crkva ima sedište u Egiptu i eparhije u nekoliko zemalja. To je jedna od najstarijih hrišćanskih zajednica na svetu i bila je meta smrtonosnih napada islamskih militanata u Egiptu i drugde.

Napadi u Egiptu su nedavno utihnuli usled pojačanog obezbeđenja oko hrišćanskih bogomolja u zemlji sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Koptska pravoslavna crkva Južne Afrike saopštila je da su monasi bili žrtve "zločinačkog napada", koji je rezultirao njihovim "mučeništvom".
 

Komentari (0)

Svet