Fokus

Koliko vredi dečiji život: Otmičari 287 učenika u Nigeriji traže 622.000 dolara da bi oslobodili decu

Komentari

Autor: CNN

14/03/2024

-

15:23

Koliko vredi dečiji život: Otmičari 287 učenika u Nigeriji traže 622.000 dolara da bi oslobodili decu
Koliko vredi dečiji život: Otmičari 287 učenika u Nigeriji traže 622.000 dolara da bi oslobodili decu - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Naoružani ljudi koji su prošlog četvrtka oteli najmanje 287 školske dece u Nigeriji zahtevali su otkupninu od 1 milijarde naira (621.848 dolara) i zapretili da će ubiti sve učenike ako se njihovi zahtevi ne ispune, rekao je član lokalne zajednice za CNN u sredu.

"Pozvali su me sa skrivenog broja u utorak popodne oko 12 sati i 16 minuta i tražili 1 milijardu naira (621.848 dolara) kao otkupninu za učenike. Rekli su da ultimatum traje samo tri nedelje ili 20 dana od datuma kada su oteli decu i ako nema akcije od strane vlade, ubiće ih sve", rekao je Aminu Džibril, stanovnik sela Kuriga, u državi Kaduna, gde se škola nalazi.

Džibril je takođe rekao za CNN da su otmičari rekli da je otmica "način da se osvete vladi i bezbednosnim agencijama zbog ubijanja njihovih članova bande".

 

Tanjug AP/AP Photo

 

Član zajednice Kuriga rekao je da veruje da su otmičari dobili njegov broj od rukovodioca mlađeg srednjoškolskog odeljenja, koji je otet zajedno sa učenicima.

Više od 300 učenika je oteto rano u četvrtak ujutru od naoružanih bandita na motociklima koji su upali u osnovnu i srednju školu LEA u selu Kuriga, u okrugu Chikun u državi Kaduna, rekao je portparol policije Mansur Hassan za CNN u petak.

Neki od učenika su spaseni, ali 287 ih je još uvek sa otmičarima. Oko 100 njih je iz osnovne škole, a ostali iz srednje škole.

Guverner Kadune Uba Sani rekao je u četvrtak u saopštenju da njegova vlada "čini sve što je moguće da obezbedi bezbedan povratak đaka i studenata".

Sani je takođe rekao da je član zajednice koji se suprotstavio otmičarima tokom napada ubijen.

Država Kaduna, koja se graniči sa nigerijskom prestonicom Abudža na jugozapadu, bori se sa čestim incidentima otmica za otkupninu i bila je svedok nekoliko masovnih otmica u poslednjih nekoliko godina, uključujući i okrug gde se nalazi osnovna i srednja škola LEA.

2021. godine najmanje 140 učenika je oteto od strane naoružanih otmičara iz privatne srednje škole. Incident se dogodio samo nekoliko meseci nakon što je 20ak studenata iz privatnog univerziteta u selu Kasarami u okrugu Chikun takođe oteto od strane naoružanih otmičara. Petoro studenata je tada ubijeno nakon što rok za otkupninu nije ispoštovan, rekli su članovi porodice za CNN tada.

Komentari (0)

Svet