Fokus

Vođa sekte i "samozvani prorok" u Zimbabveu optužen za zlostavljanje, sa njegove farme spaseno više od 200 dece

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2024

-

23:04

Vođa sekte i "samozvani prorok" u Zimbabveu optužen za zlostavljanje, sa njegove farme spaseno više od 200 dece
Vođa sekte i "samozvani prorok" u Zimbabveu optužen za zlostavljanje, sa njegove farme spaseno više od 200 dece - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Vođa zimbabveanske sekte i "samozvani prorok" Išmael Čokurongerva pojavio se danas na sudu zbog optužbi za zlostavljanje dece nakon što je policija upala na njegovu farmu i spasila više od 200 dece koja su bila izložena teškom fizičkom radu, saopštila je policija.

Deca su "zlostavljana kao jeftina radna snaga, radeći fizičke poslove u zamenu za podučavanje o životnim veštinama", navodi se u saopštenju policije.

Tanjug AP/AP Photo

 

Policija je na imanju pronašla 251 dete koje nije išlo u školu. Većina njih nije imala izvode iz matične knjige rođenih.

Pronašli su i 16 grobnica, među kojima je bilo sedam za bebe, koje su sve bile neregistrovane, navodi se u saopštenju.

Čokurongerva (56), koga je policija opisala kao samozvanog proroka, uhapšen je ove nedelje zajedno sa sedam pripadnika njegove sekte nakon racije na farmi u Njabiri, oko 30 kilometara zapadno od glavnog grada Hararea.

Tanjug AP/AP Photo

 

"Mogu da potvrdim da su se danas pojavili na sudu. Postoji mnogo optužbi. Još uvek istražujemo, tako da bi moglo biti podignuto još optužbi", rekao je portparol policije Pol Niati za Rojters.

Danas se optuženi nisu izjašnjavali o krivici. 

Državna televizija H-Metro objavila je da je Čokurongervu i njegovim saučesnicima određen pritvor do 19. marta radi određivanja kaucije.

Oni se suočavaju sa dve tačke optužnice - za kršenje Zakona o sahranjivanju i kremaciji i Zakona o deci.

Tanjug AP/AP Photo

 

Na snimku koji prikazuje raciju prikazano je na desetine žena i dece obučenih u belo, koji sedi pod drvetom i pevaju.

Neki su kasnije odvezeni autobusima u pratnji policijskih automobila.

Zimbabve je većinski hrišćanska zemlja u kojoj su apostolske sekte česte.

Čokurongerva, takođe, poznat kao Madzibaba Išmael, identifikovan je u policijskom saopštenju kao vođa u crkvi Johane Masove ili "bele odeće".

Njegovi sledbenici su ranije bili optuženi za zlostavljanje žena i dece i poznati su po tome što praktikuju dečje brakove.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet