Fokus

Bajden se protivi planovima japanskog Nipona da preuzme čeličane Ju-Es stil

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2024

-

15:57

Bajden se protivi planovima japanskog Nipona da preuzme čeličane Ju-Es stil
Tanjug/AP/Evan Vucci - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je da čeličana Ju-Es stil treba da ostane u američkom vlasništvu i time istupio protiv planova japanske korporacije Nipon stil da preuzme američku kompaniju.

"Važno je da održimo snažne američke čeličane koje pokreću američki radnici. Rekao sam našim radnicimi da im čuvam leđa i to sam ozbiljno mislio", naveo je Bajden u saopštenju.

Nipon planira da kupi Ju-Es stil za više od 14 milijardi dolara, a Bajdenovi komentari bi mogli da ovu transakciju pretvore u političko pitanje, prenosi Kjodo.

Ju-Es stil je kultna američka čeličana više od sto godina i za nju je od vitalnog značaja da ostane u američkim rukama, naveo je predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp koji želi da se vrati u Belu kuću na novembarskim predsedničkim izborima se takođe ranije izjasnio protiv preuzimanja i naglasio da će "blokirati" plan kompanije Nipon.

Nasuprot tome, američka i japanska kompanije veruju da je spajanje Nipon stila i Ju-Es stila,  korisno za obe strane, pošto bi se time, između ostalog, stvorio treći najveći svetski proizvođač čelika po obimu proizvodnje.

Nipon je obećao da će njegova napredna tehnologija proizvodnje poboljšati poslovanje Ju-Es stila, kao i da će sačuvati ime i brend američke kompanije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet