Fokus

Bolsonaro: Progone me jer sam "trn u oku levice'', ne plašim se nepristrasnog suđenja

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2024

-

20:45

Bolsonaro: Progone me jer sam "trn u oku levice'', ne plašim se nepristrasnog suđenja
Bolsonaro: Progone me jer sam "trn u oku levice'', ne plašim se nepristrasnog suđenja - Copyright Tanjug/AP/Silvia Izquierdo

veličina teksta

Aa Aa

Bivši brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je danas da se ne plaši da će mu se suditi, dan nakon što je u okviru policijske istrage otkriveno da je sarađivao sa vojnim službenicima u pokušaju državnog udara kojim bi se poništio rezultat predsedničkih izbora 2022.

Bolsonaro nije direktno govorio o navodima dvojice komandanata oružanih snaga da ih je navodno pozvao da razgovaraju o mogućem državnom udaru kako bi sprečio levičarskog predsednika Luiza Inasija Lulu da Silvu da se vrati na vlast, prenosi Rojters.

''Ne plašim se bilo kakve presude, sve dok su sudije nepristrasne'', rekao je Bolsonaro.

On je tokom javnog skupa u znak podrške lokalnom kandidatu Aleksandru Ramagemu za gradonačelnika Rio de Žaneira rekao da ga vlada predsednika Lule proganja jer je ''trn u oku levice''.

Nakon Bolsonarovog poraza na izborima 2022, na hiljade njegovih pristalica upalo je u vladine zgrade u Braziliji, uključujući predsedniču palatu, Vrhovni sud i Kongres, koje su pljačkali i demolirali.

Bolsonaro se u vreme upada u državne institucije nalazio u SAD, a u Brazil se vratio u martu prošle godine, ističući da ''nema čega da se plaši''.

Policija istražuje da li je Bolsonaro podstakao neuspeli državni udar nakon poraza na izborima 2022.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet