Fokus

CNN: Obaveštajne službe pretražuju podatake iz laboratorije u Vuhanu u potrazi za poreklom kovida 19

Komentari

Autor: CNN

07/08/2021

-

15:48

CNN: Obaveštajne službe pretražuju podatake iz laboratorije u Vuhanu u potrazi za poreklom kovida 19
CNN: Obaveštajne službe pretražuju podatake iz laboratorije u Vuhanu u potrazi za poreklom kovida 19 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američke obaveštajne agencije istražuju riznicu genetskih podataka koji bi mogli biti ključni za otkrivanje porekla koronavirusa, ali tek onda kada uspeju da ih dešifruju.

Džinovski katalog informacija sadrži genetske nacrte uzete iz uzoraka virusa koji su proučavani u laboratoriji u Vuhanu, a za koju neki zvaničnici veruju da bi mogla biti izvor pandemije kovida 19, kažu za CNN ljudi upoznati sa tom materijom.

Istražitelji unutar i izvan vlade dugo su tražili genetske podatke iz 22.000 uzoraka virusa koji su se proučavali na Institutu za virusologiju u Vuhanu. Kineski zvaničnici su te podatke uklonili sa interneta u septembru 2019, a Kina je od tada odbila da Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i SAD preda ovaj i druge sirove podatke o ranim slučajevima virusa.

Genetski kod virusa je potpis koji omogućava naučnicima da otkriju razliku između, na primer delta i beta varijante koronavirusa. Takođe, može ponuditi tragove o tome kako se virus prilagođavao ili mutirao tokom vremena, uključujući i to da li pokazuje znakove ljudske manipulacije - neku vrstu genetske istorije.

Mnogi naučnici i dalje veruju da je najverovatniji scenario da je virus prirodnim putem prešao sa životinja na ljude. Ali, uprkos testiranju hiljada životinja, istraživači još nisu uspeli da identifikuju posrednog domaćina kroz koji je virus prošao pri prilagođavanju ljudima.

Nije jasno kako su i kada američke obaveštajne agencije dobile pristup ovim informacijama, ali mašine uključene u obradu ove vrste genetskih podataka od virusa obično su povezane sa spoljnim serverima zasnovanim na cloud-u, ostavljajući otvorenom mogućnost da su hakovani, navodi izvor.

Ipak, prevođenje sirovih podataka u upotrebljive informacije, što je samo jedan deo 90-dnevnog nastojanja obaveštajne zajednice da otkrije poreklo pandemije, predstavlja niz izazova, uključujući broj i snagu kompjutera koji će za to biti zaduženi. Da bi to učinile, obaveštajne agencije se oslanjaju na superkompjutere u nacionalnim laboratorijama Ministarstva energetike.

Zvaničnici koji vrše 90-dnevni pregled nadaju se da će ove informacije pomoći u odgovoru na pitanje kako je virus sa životinja prešao na ljude. Rešavanje te misterije ključno je za konačno utvrđivanje da li je kovid 19 izašao iz laboratorije ili je prešao na ljude od životinja, navodi za CNN više izvora.

Komentari (0)

Svet