Fokus

Haotične scene u Teksasu: Velika grupa ilegalnih imigranata probila ogradu u El Pasu i napala graničare

Komentari

Autor: Fox news

22/03/2024

-

11:36

Haotične scene u Teksasu: Velika grupa ilegalnih imigranata probila ogradu u El Pasu i napala graničare
Haotične scene u Teksasu: Velika grupa ilegalnih imigranata probila ogradu u El Pasu i napala graničare - Copyright Omar Ornelas/El Paso Times via AP

veličina teksta

Aa Aa

Velika grupa ilegalnih imigranata probila je juče bodljikavu žicu i nagrnula prema zidnim barijerama na granici u El Pasu, u saveznoj državi Teksas. U haotičnim scenama imigranti su napali i srušili stražare na tom delu granice, baš dok se zakon Teksasa o ilegalnoj imigraciji zadržava u sudovima, piše Fox News.

Video snimljen od strane "New York Posta" prikazuje desetine odraslih muškaraca kako kidaju bodljikavu žicu koju je postavila država i jure pored pripadnika Nacionalne garde Teksasa. Zatim su trčali prema delu granice gde im je dalji ulazak blokiran.

Izvor iz teksaške policijske službe rekao je "Fox News-u" da grupa broji više od 300 ilegalnih imigranata, a oko 100 odraslih muškaraca je navalilo na vojnike, dok je zasad jedan uhapšen zbog napada na vojnika. Nered je počeo kada je jedna porodica bila puštena da prođe granicu. Izvor je rekao da su verovatno u pripremi još hapšenja zbog uništavanja imovine i napada.

Brandon Judd, predsednik Nacionalnog saveta za graničnu patrolu, rekao je "Fox News-u" da su svi migranti sada uhapšeni i da agenti pregledaju video snimke kako bi utvrdili ko je napao vojnike. Biće procesuirani u postupku deportacije, ali zadržavaju pravo da traže azil. Država Teksas takođe ima mogućnost da podigne optižnicu protiv migranata koji su napali graničare.

Ovo je najnovija tačka sukoba na granici u krizi koja traje tri godine, tokom koje je zabeležen rekordan broj migranata na granici, gde ih je bilo 2,4 miliona samo prošle godine. Brojke su nešto opale, jer ih je u decembru bilo oko 302.000, ali postoji zabrinutost da bi se stanje moglo promeniti na gore kako se bliže letnji meseci.

Teksas je sproveo niz mera za bezbednost granice kako bi se suočio sa protokom ilegalnih imigranata, a većina mera je naišla na otpor od strane Bajdenove administracije. Bodljikava žica je presečena od strane federalnih zvaničnika, što je dovelo do tužbe. U međuvremenu, administracija je podnela tužbu zbog teksaškog postavljanja bova u reci Rio Grande.

Ove nedelje, Vrhovni sud je privremeno dozvolio primenu teksaškog zakona o ilegalnoj imigraciji, koji omogućava policiji da hapsi ilegalne imigrante, uprkos protivljenju Bajdenove administracije. Zakon je potom vraćen na Apelacioni sud, koji ga je ponovo blokirao nekoliko sati kasnije, što dovodi do pravnog vakuuma. Bajdenova administracija tvrdi da zakon narušava federalnu nadležnosti za sprovođenje imigracionih propisa.

Teksas tvrdi da i dalje ima ovlašćenje da zaustavi one koji ilegalno prelaze granicu koristeći zakone o nepropisnom ulasku.

"Današnji incident u El Pasu direktna je posledica neodrživog haosa koji je predsednik Biden izazvao na granici. Teksaški vojni odsek i Odsek za javnu bezbednost Teksasa brzo su preuzeli kontrolu nad situacijom i rade na saniranju štete. Ovi ilegalni imigranti počinili su zločine u Teksasu, a Odsek za javnu bezbednost je upućen da uhapsi svakog ilegalnog imigranta koji je učestvovao u kršenju zakona o nepropisnom ulasku i uništavanju imovine", rekao je portparol guvernera Abota, Endru Mahaleris za "Fox News".

Haotične scene na granici dodatno će podstaći debatu u Vašingtonu o tome kako rešiti krizu. Administracija Bajden tvrdi da joj je potrebno više sredstava, resursa i reformi kako bi preuredila “slomljeni” sistem.

"Slomljeni" sistem je pominjao i Ilon Mask, koji je u objavi na društvenoj mreži X (Iks) direktno optužio demokrate i Bajdenovu administraciju da podstiče ilegalnu imigraciju u političke svrhe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet