Fokus

"Lego" figurice u službi zakona: Policija u SAD koristila glave figurica kako bi sakrila identitet uhapšenih

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP

28/03/2024

-

20:17

"Lego" figurice u službi zakona: Policija u SAD koristila glave figurica kako bi sakrila identitet uhapšenih
Tanjug AP/Murrieta Police Dept. via AP - Copyright Tanjug AP/Murrieta Police Dept. via AP

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od najpoznatijih proizvođača igračaka "Lego" nezadovoljan je zbog poteza policijske uprave iz grada Murijeta iz juže Kalifornije, jer su koristili njihove figurice, tačnije glave figurica poznatog benda kako bi sakrili identit uhapšenih. Ovo je razbesnelo kompaniju, koja je zatražila od policije da prestane da koristi njihove likove kako bi sakrila lica prestupnika.

Ukoliko pogledate zvaničnu Instagram stranicu policije grada Murijeta, možete videti gomilu fotografija na kojima su lica uhapšenih zamenjena glavama "Lego" igračaka.

Fotografije su postale viralne na društvenim mrežama, a policija je iskoristila dobro poznate lego face kako bi "rad organa reda bio u skladu sa zakonom".

Jer, u Kaliforniji je donet zakon koji zabranjuje objavljivanje fotografija optuženih za nenasilne zločine. 

"Kako bismo podelili sa stanovnicima šta se događa u Murijeti, odlučili smo da pokrijemo lica osumnjičenih da zaštitimo njihov identitet, a istovremeno se uskladimo s novim zakonom", objasnili su službenici iz Murijeta na svom Instagramu.

Rupa u zakonu zbog popularnosti na Instagramu

Novi zakon stupio je na snagu 1. januara 2023, a između ostalog zahteva od policijskih odeljenja da s društvenih mreža uklone fotografije hapšenja nakon 14 dana, osim u posebnim okolnostima - ukoliko je osoba u bekstvu i predstavlja direktnu opasnost po javnu bezbednost.

Širom SAD, policijske uprave često postavljaju galerije fotografija sa prestupnicima zakona na društvene medije sa ciljem da podstaknu angažman zajednice. Ali stručnjaci sve više ukazuju na štetne efekte stavljanja takvih slika na internet, prenosi AP.

Agencija navodi da fotografije ljudi koji čekaju suđenje na mrežama mogu da nose pretpostavku krivice, a za svakoga ko želi da izbegne krivičnu presudu, slike kasnije mogu otežati dobijanje posla, ali mogu obeležiti uhapšene do kraja života.

Međutim, kako ne bi došlo do kršenja zakona, ali i pada popularnosti na društvenim mrežama, policija iz Murijeta se odlučila za novu politiku vođenja Instagrama, odlučivši da identitet uhapšenih zameni glavama pozantih "Lego" figurica. 

"Policijska uprava Murijeta se ponosi svojom transparentnošću sa zajednicom, ali takođe poštuje svačija prava u skladu sa zakonom, čak i osumnjičenih", pisalo je u saopštenju policijskog odeljenje tog mesta.

Kompanija saznala godinu dana kasnije

Prošlo je više od godinu dana ove prakse, a zbog viralnosti, fotografije prestupnika sa "lego glavama" stigle su i do same kompanije, koja se 19. marta direktno obratila policijskoj upravi.

"Kompanija Lego nam se obratila i ljubazno nas zamolila da se uzdržimo od korišćenja njihove intelektualne svojine u sadržajima na društvenim mrežama, što naravno razumemo i što ćemo poštovati", navodi se u saopštenju policije", rekao je poručnik Džeremi Durent u izjavi.

"Trenutno istražujemo druge metode da nastavimo sa objavljivanjem našeg sadržaja na način koji je privlačan i zanimljiv našim pratiocima", napisao je Durent, odbijajući dalje komentare.

Za to vreme kompanija "Lego" se nije zvanično oglašavala.

Jedan od zastupnika kalifornijskog zakona, član skupštine Kori Džekson, rekao je da, iako su "lego glave" štitile privatnost ljudi, razmatra opravdanost ovakvih postupaka policije iz ugla građana Murijete.

"Da li građani zaista žele da policicajci koji su plačeni od novca koji se izdvaja iz budžeta države, budu plaćeni i za stavljaju "lego lica" na ljude kako bi to moglo biti prikazano na društvenim mrežama? Za to vreme bi mogli da rade druge stvari koje treba da zaštite iste te građane", izjavio je Džekson za AP. 

"Ako organi koji su zaduženi za sprovođenje zakona žele da im javnost veruje i žele da ih podrži dok su u službi čuvanja reda i zakona, kako onda njihovi potezi kojima pokušavaju i sami da zaobiđu zakon pomažu u svemu tome", poručio je Džekson.

Komentari (0)

Svet