Fokus

"Palestinci više nisu samo u riziku od gladi, ona već počinje": Međunarodni sud pravde izdao nove mere Izraelu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, Tanjug

29/03/2024

-

13:01

"Palestinci više nisu samo u riziku od gladi, ona već počinje": Međunarodni sud pravde izdao nove mere Izraelu
"Palestinci više nisu samo u riziku od gladi, ona već počinje": Međunarodni sud pravde izdao nove mere Izraelu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni sud pravde Ujedinjenih nacija (MSP) izdao je nove privremene mere Izraelu, naređujući vlastima te zemlje da povećaju obezbeđenje osnovnih humanitarnh sredstava u Gazi. To uključuje hranu, vodu, gorivo i zaklon od vatre zbog pogoršavajućih životnih uslova Palestinaca. Dodaje se da Palestinci "više nisu u riziku od gladi", već "da ta glad sada počinje".

"Katastrofalni životni uslovi Palestinaca u Gazi su se dodatno pogoršali, naročito u vidu produžene i rasprostranjene uskraćenosti hrane i ostalih osnovnih potrepština", piše u odluci MSP.

MSP je potvrdio prethodne i dodao nove mere, među kojima je i naredba Izraelu da osigura da njegova vojska ne krši Konvenciju o genocidu "uključujući sprečavanje, bilo kojom radnjom, dostavljanje hitno potrebne humanitarne pomoći". Izraelu je takođe naređeno da podnese izveštaj o primeni ovih mera za mesec dana.

Porodice preživljavaju od pšenice, sena i hrane za životinje

Prema poslednjem izveštaju organizacije "Sačuvajmo decu" (Save the children) ukazuje da su deca naugroženija i da sat polako otkucava. Ujedinjene nacije su pre nekoliko dana saopštile da svako treće dete mlađe od dve godine u severnoj Gazi pati od akutne neuhranjenosti zbog posledica rata Izraela i Hamasa i zbog ograničenja u isporuci pomoći.

"Svaki minut je važan, deca u severnoj Gazi umiru od gladi zbog neuhranjenosti", navodi se u izveštaju ove međunarodne nevladine organizacije.

profimedia

 

Kako su naveli, pozivajući se na podatke Integrisane klasifikacije faza bezbednosti hrane (IPC), više od 1,1 milion ljudi širom Gaze, što je jednako polovini stanovništva enklave - suočava sa "katastrofalnom nesigurnošću hrane". Glad će nastupiti bilo kada od sada do maja 2024, procenjuje IPC.

U saopštenju ove organizacije se navodi da porodice u Gazi preživljavaju od pšenice, sena i hrane za životinje. Euronews na engleskom piše da je u severnoj Gazi ostalo zarobljeno oko 300.000 ljudi, koji su u velikoj meri odsečeni od ostatka Pojasa usred izraelskih vojnih operacija.

Izrael bez komentara na odluku MSP

Dok je Izrael više puta tvrdio da dozvoljava pomoć u Gazi, visoki zvaničnici UN, SAD, kao i nevladine organizacije, optužili su tu zemlju da opstruira spasonosnu pomoć stanovništvu Gaze od 2,3 miliona.

Tanjug/AP

 

Izrael kaže i da je neophodno da pregleda svaku pošiljku kako bi se uverio da nijedan teret ne može da bude iskorišćen u korist njegovih neprijatelja iz Hamasa. Čak i kamione koji putuju iz Egipta, koji ima mirovni sporazum sa Izraelom, pregledaju izraelske snage. Izraelski zvaničnici nisu dali direktan odgovor na nalog MSP.

Presuda MSP je usledila nakon upozorenja visokog zvaničnika Ujedinjenih nacija da Izrael možda čini ratni zločin ometanjem pomoći. 

Nove mere je zatražila Južna Afrika u okviru svog slučaja u kojem Izrael optužuje za genocid u Gazi, kao i za podsticanje na genocid u izjavama najviših izraelskih zvaničnika.

Prema međunarodnom pravu, upotreba gladovanja kao ratnog oružja je izričito zabranjena, dok su okupatorske snage takođe zakonski obavezne da obezbede sredstva za život onima u oblastima koje kontrolišu, navodi Guardian.

UN su u sredu saopštile da je glad "sve bliže tome da postane stvarnost u severnoj Gazi" i da se zdravstveni sistem urušava zbog stalnih neprijateljstava i "ograničenja pristupa". 

Teške borbe vođene su u četvrtak oko dve ključne bolnice u Gazi, dok je treća navodno bila pod izraelskom opsadom. Kako navodi Gardijan, čini se da su najintenzivnije borbe ponovo bile usredsređene na kompleks Al Šifa, glavnu bolnicu grada Gaze pre rata, gde je izraelska vojska saopštila da je nastavila da deluje oko tog mesta nakon što  je upala pre više od nedelju dana.

Komentari (0)

Svet