Fokus

Glavni grad još jedne provincije u Avganistanu na meti talibana - ušli u prestonicu Džauzdžan

Komentari

Autor: AP / Tanjug

07/08/2021

-

15:53

Glavni grad još jedne provincije u Avganistanu na meti talibana - ušli u prestonicu Džauzdžan
Avganistan talibani - Copyright EPA/JALIL REZAYEE

veličina teksta

Aa Aa

Talibanski borci ušli su danas u glavni grad provincije Džauzdžan na severu Avganistana, izjavio je pokrajinski poslanik Mohamad Karim.


Avganistanska vlada nije negirala tvrdnju poslanika Karima da su talibanski borci ušli u Šebergan, ali je navela da grad nije pao, preneo je AP.

Ako grad padne, to će biti drugi glavni grad jedne provincije koji će biti pod kontrolom talibana.
Još izvesan broj glavnih gradova 34 provincije u Avganistanu su u opasnosti da padnu u ruke talibana. Talibani su juče zauzeli grad Zarandž u avganistanskoj provinciji Nimroz.

To je prvi glavni grad neke avganistanske provincije koji je pripao talibanima. Portparol policije u Nimrozu je rekao da su talibani uspeli da zauzmu grad zbog nedostatka bezbednosnih vladinih snaga.

Američka i britanska ambasada u Kabulu danas su ponovile upozorenje svojim državljanima koji su još tamo da odmah napuste Avganistan zbog pogoršanja bezbednosne situacije.

Američka ambasada u Kabulu takođe je danas izdala saopštenje u kojem osuđuje vojni napad talibana i navodi da je to u suprotnosti sa tvrdnjama te pobunjeničke grupe da podržava iznalaženje mirovnog rešenje putem pregovora.

U saopštenju se traži hitan prekid borbi i početak pregovora o okončanju patnji avganistanskog naroda i otvaranju puta za inkluzivno političko rešenje koje bi bilo od koristi svim Avganistancima i obezbedilo da Avganistan ponovo ne posluži kao utočište terorista.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet