Fokus

Lideri Južne Amerike podržali Meksiko posle upada u njihovu ambasadu u Ekvadoru: Čisto kršenje međunarodnih normi

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2024

-

20:47

Lideri Južne Amerike podržali Meksiko posle upada u njihovu ambasadu u Ekvadoru: Čisto kršenje međunarodnih normi
Lideri Južne Amerike podržali Meksiko posle upada u njihovu ambasadu u Ekvadoru: Čisto kršenje međunarodnih normi - Copyright Tanjug AP/Dolores Ochoa

veličina teksta

Aa Aa

Latinoameričke vlade podržale su danas Meksiko nakon što je izvršen upad u meksičku ambasadu u Ekvadoru radi hapšenja bivšeg potpredsednika Ekvadora Horhea Glasa zbog optužbi za korupciju, kome su meksičke vlasti dale azil.

Hapšenje Glasa kasno sinoć izazvalo je prekid odnosa Meksika i Ekvadora, a vlada meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora proglasila neuobičajeni diplomatski upad i hapšenje "autoritarnim" činom i kršenjem međunarodnog prava i suvereniteta Meksika, preneo je Rojters.

Četiri levičarske vlade u Latinskoj Americi, vlade Brazila, Kolumbije, Venecuele i Kube kritikovale su hapšenje Glasa, koji je u decembru potražio utočište u ambasadi Meksika u Ekvadoru.

Brazilska vlada osudila je potez Ekvadora kao "čisto kršenje" međunarodnih normi koje zabranjuju takav napad na stranu ambasadu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Brazila. 

Predsednik Kolumbije Gustavo Petro je na platformi X (Tviter) napisao da Latinska Amerika "mora da održi u životu propise međunarodnog prava u trenutku kada varvarstvo napreduje u svetu".

Glas, koji je dva puta osuđen za korupciju, nalazio se u ambasadi u Kitu od kada je zatražio politički azil u decembru, koji je Meksiko odobrio u petak.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet