Fokus

Razgovori Kišide i Bajdena fokusirani na Kinu, Ukrajinu i ''US Steel''

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2024

-

08:51

Razgovori Kišide i Bajdena fokusirani na Kinu, Ukrajinu i ''US Steel''
Tanjug/AP/Kyodo News - Copyright Tanjug/AP/Kyodo News

veličina teksta

Aa Aa

Japanski premijer Fumio Kišida započeo je posetu Vašingtonu gde se susreo sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom kako bi razgovarali o kineskim vojnim aktivnostima u Pacifiku, situaciji u Ukrajini, kao i planu japanske kompanije Nipon Stil (Nippon Steel) da otkupi američki Ju-Es Stil (US Steel), čemu je Bajden prethodno izrazio protivljenje.

Kako navodi AP, Bajden je nastojao da stavi veći fokus spoljne politike na Pacifik uprkos posledicama ruske invazije na Ukrajinu i ratu između Izraela i Hamasa, dok je Tokio bio jedan od najvećih donatora Kijeva od ruske invazije u februaru 2022. godine, a Japan je povećao svoje izdatke za odbranu zbog zabrinutosti usled vojne asertivnosti Kine.

''Premijer je uveren da bi Ukrajina sutra mogla da bude Istočna Azija", rekao je japanski ambasador u Vašingtonu Šigeo Jamada.

On je sugerisao da će Kišida naglasiti podršku Japana Ukrajini u američkom Kongresu, kojem će se obratiti u četvrtak, i izložiti zašto je sukob u istočnoj Evropi bitan njegovoj zemlji, dok demokrata Bajden nastoji da promeni republikanski stav u Predstavničkom domu kako bi SAD mogle da pošalju Kijevu dodatnih 60 milijardi dolara pomoći.

Kišida je prethodno upozorio da bi rat u Evropi mogao da dovede do sukoba u istočnoj Aziji, sugerišući da prijateljski stav prema Rusiji ohrabruje Kinu.

Pentagon je u ponedeljak saopštio da SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija razmatraju uključivanje Japana u AUKUS partnerstvo, grupu pokrenutu 2021. godine koja ima za cilj da opremi Australiju podmornicama na nuklearni pogon i konvencionalno naoružanje.

Peking je osudio pakt AUKUS, za koji kaže da promoviše podele i da bi mogao dovesti do vojnog sukoba u regionu, a kinesko Ministarstvo spoljnih poslova u utorak je iznelo prigovor na potencijalnu ulogu Japana u ovoj organizaciji.

Kišida će u Vašingtonu u četvrtak takođe učestvovati na sastanku sa Bajdenom i filipinskim predsednikom Ferdinandom Markosom mlađim. 

Filipinsko-kineski odnosi su više puta testirani sukobima između brodova obalske straže dve zemlje u spornom Južnom kineskom moru, podseća AP.

''Saradnja između naše tri zemlje je izuzetno važna u održavanju mira i stabilnosti u Indo-Pacifiku i u odbrani slobodnog i otvorenog međunarodnog poretka zasnovanog na zakonu“, rekao je Kišida u ponedeljak pre odlaska u Vašington.

Očekuje se da će lideri u Vašingtonu razgovarati o planovima za unapređenje strukture američke vojne komande u Japanu, gde je stacionirano oko 54.000 američkih vojnika.

Poseta japanskog premijera usledila je nakon što je Bajden prošlog meseca objavio da se protivi planiranoj prodaji kompanije ''US Steel'' sa sedištem u Pitsburgu japanskoj kompaniji ''Nippon Steel'', istakavši da SAD treba da ''održe jake američke čeličane" u kojima rade američki radnici. 

Nippon Steel je u decembru objavio da planira da kupi US Steel za 14,1 milijardu dolara u gotovini, što je izazvalo zabrinutost oko toga šta bi transakcija mogla značiti za sindikalne radnike, lance snabdevanja i nacionalnu bezbednost SAD. 

Kišida će u četvrtak prisustovati sednici američkog kongresa, dok su premijer i njegova supruga Juko kratko boravili u Beloj kući u utorak pre zvaničnog početka posete i formalne državne večere kojom će se proslaviti partnerstvo dve zemlje.

Kišida je peti svetski lider za koga će Bajden upriličiti zvaničnu večeru otkako je preuzeo dužnost 2021, a večeri će prisustovati oko 200 zvanica. Iz Bele kuće je saopšteno da je prva dama SAD Džil Bajden za muzički deo večeri odabrala umetnika Sajmona, čiji su poštovaoci i prva dama i japanski premijer.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet