Fokus

Kišida: Izgradnja plodnih odnosa između Japana i Severne Koreje koristiće obema zemljama

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2024

-

16:40

Kišida: Izgradnja plodnih odnosa između Japana i Severne Koreje koristiće obema zemljama
Tanjug/AP/Kiyoshi Ota - Copyright Tanjug/AP/Kiyoshi Ota

veličina teksta

Aa Aa

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas da će izgradnja "plodnih" odnosa sa Severnom Korejom biti od koristi obema zemljama, kao i pomoći regionalnoj stabilnosti, nekoliko dana nakon što je Pjongjang odbio svaki dalji kontakt ili pregovore sa Tokijem.

"Nastavićemo da se bavimo pitanjima vezanim za Severnu Koreju", uključujući dugogodišnje pitanje japanskih državljana koje je Pjongjang oteo 1970-tih i 1980-tih, dok pokušavamo da uspostavimo dijalog na visokom nivou, rekao je Kišida na konferenciji za novinare, preneo je Kjodo.

Od početka 2023. Kišida je izrazio želju da održi samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom kako bi se realizovao povratak japanskih državljana koje je Pjongjang oteo u prošlosti.

Dve azijske nacije nemaju diplomatske odnose.

U utorak, Kimova mlađa sestra Kim Jo-džong kritikovala je Japan, u izjavi koju je prenela državna agencija, zbog "pokretanja nedostižnih pitanja koja se nikada ne mogu rešiti", misleći na pitanje otmica.

Ona je kazala da Kišidina nastojanja da se sastane sa njenim bratom treba smatrati "politički motivisanim", insistirajući da bilateralni odnosi "ne bi trebalo da se koriste za političku kalkulaciju" japanskog lidera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet