Fokus

Najveći korupcionaški skandal poslednjih nekoliko decenija drma Japan: Kišida se još jednom izvinio pred parlamentom

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

12:05

Najveći korupcionaški skandal poslednjih nekoliko decenija drma Japan: Kišida se još jednom izvinio pred parlamentom
Fumio Kišida - Copyright Tanjug/AP/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

Japanski premijer Fumio Kišida započeo je danas sednicu parlamenta izvinjenjem zbog jednog od najvećih korupcionaških skandala u poslednjih nekoliko decenija koji trenutno pogađa tu zemlju, a u koju su umešani poslanici, ali i klučne ličnosti vladajuće stranke.

Tužioci su nedavno podigli optužnicu protiv 10 osoba, među kojima su tri poslanika iz vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP) i koji su optuženi da nisu prijavili milione jena (miliona evra) prikupljenih, putem prodaje ulaznica za partijske događaje, čime su prekršili japanski Zakona o kontroli političkih fondova.

Međutim, LDP negira optužbe, dok sa druge strane, stručnjaci tvrde da pomenuti Zakon o kontroli političkih fondova ima mnogo nedostataka.

Okružno tužilaštvo u Tokiju optužilo je sedam ljudi iz frakcije Abe, poznate kao Seivakai, uključujući tri poslanika, jer navodno nisu prijavili 675 miliona jena (4,6 miliona dolara) u proteklih pet godina.

Ta frakcija je kasnije priznala da je uzela novac od prihoda od prodaje ulaznica, ali je negirala učešće u izveštajima o finansiranju i rekla da veruju da su njihovi pomoćnici uredno vodili finansijske knjige. Tri druga pomoćnika u dve druge ključne frakcije LDP-a takođe su optužena za navodno falsifikovanje političkih sredstava od oko 265 miliona jena (1,8 miliona dolara).

Više od 30 poslanika samo iz Abeove frakcije bilo umešano

Pod pritiskom opozicionih poslanika tokom sednice parlamenta za veću transparentnost, Kišida je priznao da je više od 30 poslanika samo iz Abeove frakcije bilo umešano u skandal. Zakon u Japanu zabranjuje donacije pojedinačnim poslanicima, ali političke frakcije mogu da prikupljaju novac prodajom ulaznica na događajima za prikupljanje sredstava, a samo su računovođe poslanika odgovorne za podnošenje obavezne finansijske evidencije.

Predviđena kazna za taj prekršaj, prema japanskom zakonu, je kazna zakona do pet godina ili novčana kazna do milion jena (oko 6.913 dolara).

Japanski premijer je neposredno posle vesti o malverazcijama u njegovoj frakciji najavio da se povlači sa mesta njenog lidera, a kasnije, kada su tužioci podneli optužnice protiv nekoliko poslanika i pomoćnika, Kišida je najavio odluku o raspuštanju svoje frakcije.

Tanjug/AP/Keisuke Hosojima/Kyodo News

 

Iako njegovo vođstvo možda neće trajati onoliko dugo koliko se prvobitno mislilo, izgleda da će LDP verovatno ostati na vlasti jer opozicione stranke, koje su se u velikoj meri rasparčale, ne predatavljaju održivu alternativu.

Kišida ne mora da raspiše parlamentarne izbore do 2025. godine, ali njegova stranka je odredila glasanje za vođstvo u septembru.

LDP je, od svog nastanka 1950-ih, imao brojne frakcije koje su se razvile u institucije koje sada moraju da se takmiče u partijskim borbama za moć za liderstvo i ključne pozicije u vladi.

Komentari (0)

Svet