Fokus

Osuđeniku na smrt u Misuriju odbijena žalba za pomilovanje, pogubljen Brajan Dorsi

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2024

-

09:15

Osuđeniku na smrt u Misuriju odbijena žalba za pomilovanje, pogubljen Brajan Dorsi
Osuđeniku na smrt u Misuriju odbijena žalba za pomilovanje, pogubljen Brajan Dorsi - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Brajan Dorsi, osuđen na smrt zbog dvostrukog ubistva, pogubljen je u Misuriju nakon što je Vrhovni sud SAD odbio da interveniše, potvrdili su zvaničnici.

Država je izvršila Dorsijevu smrtnu kaznu smrtonosnom injekcijom u zatvoru u Bon Tereu u utorak kasno posle podne, navodi se u saopštenju Odeljenja za popravne kazne Misurija. Dorsi je proglašen mrtvim u 18.11 časova po lokalnom vremenu, javlja CBS.

''Ako je neko zaslužio pomilovanje, onda je to svakako Brajan, koji je u potpunosti rehabilitovan i čija je smrtna presuda bila toliko problematična da petorica njegovih porotnika veruje da ne treba da bude pogubljen. Pogubljenje Brajana Dorsija je besmislena okrutnost, primena državne moći koja ne služi legitimnoj kaznenoj svrsi'', saopštio je advokat osuđenika Kirk Henderson.

Dorsi je proglašen krivim za ubistvo rođake i njenog supruga 2006. godine i osuđen na smrt. Guverner američke savezne države Majk Parson u utorak je odbio poslednju žalbu advokata Brajan Dorsija.

"Bol koji je Dorsi naneo drugima nikada ne može biti nadoknađen, ali sprovođenje Dorsijeve kazne prema zakonu Misurija i naređenju suda, doneće pravdu i zatvoriti slučaj", rekao je Parson.

Dorsijevi advokati su zatražili pomilovanje tvrdeći da je on rehabilitovan i da je više od 70 bivših i sadašnjih službenika zatvora podržalo preinačenje Dorsijeve smrtne kazne. Oni su navodili i da je Dorsi bio psihotičan zbog korišćenja narkotika kada je počinio ubistva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet