Planeta

Serijski ubica osuđen na smrt izbegao pogubljenje jer lekari nisu uspeli da mu pronađu venu

Komentari

Autor: The Telegraph

29/02/2024

-

18:07

Serijski ubica osuđen na smrt izbegao pogubljenje jer lekari nisu uspeli da mu pronađu venu
Idaho Department of Correction via AP - Copyright Idaho Department of Correction via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nalog za izvršenje smrtne kazne za petostrukog ubicu Tomasa Kriča je istekao, pošto država nije mogla da primeni smrtonosnu injekciju.

Tomas Judžin Krič koji je ubio pet ljudi u tri države sada će se žaliti na svoju kaznu.

Serijski ubica osuđen na smrt izbegao je pogubljenje pošto medicinsko osoblje nije uspelo da pronađe venu u koju bi dali smrtonosnu injekciju.

Sedamdesettrogodišnji Krič trebalo je da bude pogubljen u sredu u Ajdahu nakon što je odbijen niz prigovora.

Četiri neuspešna pokušaja

Krič, jedan od osuđenika na smrt sa najdužim stažom u SAD, bio je privezan za sto dok je medicinski tim pokušao da primeni intravensku smertonosu injekciju.

Medicinski tim je nekoliko puta pokušao da ubrizga smrtonosni rastvor, u ruku, nogu, šaku i stopalo, ali svaki put neuspešno. U jednom trenutku, Krič se čak oglasio i rekao "volim te" članu porodice koji se nalazio u sobi.

Posle ovog fijaska, upravnik zatvora je saopštio da će pogubljenje biti obustavljeno.

Nalog izdat za njegovo pogubljenje je sada istekao, a zvaničnici moraju da odluče da li da podnesu novi nalog ili da u potpunosti odustanu.

Država će razmotriti sledeće korake

Sanda Kužeta-Čerimagić, portparol odeljenja za popravne ustanove u Ajdahu, rekla je: 

"Lekarski  tim nije mogao da uspostavi intravenoznu liniju, zbog čega pogubljenje nije moglo da se nastavi. Kao rezultat toga, smrtna presuda je istekla. Država će razmotriti sledeće korake".

AP Photo/Jessie L. Bonner

 

Krič je zatvoren 1974. godine i osuđen za pet ubistava u tri države. Smrtna presuda mu je izrečena nakon što je 1981. na smrt pretukao drugog zatvorenika.

Njegov pravni tim podneo je niz pravnih osporavanja njegovog pogubljenja u poslednjem trenutku, uključujući da je njegova smrt neustavna jer ga je osudio sudija, a ne porota, i da je dobio neefikasnu pomoć od svojih advokata.

Poslednji pokušaj da se njegov slučaj nađe pred američkim Vrhovnim sudom odbijen je nekoliko sati pre zakazanog pogubljenja u sredu.

Kričov pravni tim rekao je da će sada podneti novu žalbu, tvrdeći da država Ajdaho, koja nije sprovodila pogubljenje 12 godina, nije u stanju da sprovede postupak humano.

"S obzirom katastrofalan pokušaj pogubljenja, koji dokazuje nesposobnost IDOC-a da sprovede humano i ustavno pogubljenje, dole potpisani branioci preventivno traže hitno odlaganje izvršenja kako bi sprečili bilo kakve dalje pokušaje“, rekli su njegovi advokati u prijavi upućenoj Okružnom sudu SAD.

Zašto je Krič osuđen?

Krič je prvo bio u zatvoru jer je upucao Džona Vejna Bredforda i Edvarda Tomasa Arnolda, dva molera koji su pokupili Kriča i njegovu devojku dok su stopirali.

Služio je doživotnu kaznu za ta ubistva 1981. kada je u zatvoru na smrt pretukao Dejvida Dejla Džensena (22), Džensen je bio invalid i služio je kaznu zbog krađe automobila.

Sarah A. Miller/Idaho Statesman via AP

 

Pored ubistava u Ajdahu, Krič je osuđen i za ubistvo i Vilijama Džozefa Dina u Oregonu i Vivijan Grant Robinson u Kaliforniji 1974. godine. Takođe je optužen za ubistvo Sandre Džejn Ramsamooj u Oregonu te godine, ali je optužba kasnije odbačena u svetlu njegove druge kazne za ubistvo.

Protestanti koji su se uoči izvršenja smrtne kazne okupili ispred zatvora u Ajdahu. kažu da je on sada "promenjen čovek" koji vreme provodi u zatvoru pišući poeziju i zalagali su se da mu se kazna preinači u doživotnu bez uslovnog otpusta. U zatvoru se oženio majkom svog nadzornika za prevaspitavanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet