Fokus

"Boing" odgovorio uzbunjivaču: Trup na Drimlajneru 787 je bezbedan

Komentari

Autor: Tanjug

16/04/2024

-

13:07

"Boing" odgovorio uzbunjivaču: Trup na Drimlajneru 787 je bezbedan
"Boing" odgovorio uzbunjivaču: Trup na Drimlajneru 787 je bezbedan - Copyright Ellen Tanjug/M. Banner/The Seattle Times via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki proizvođač aviona "Boing", koji se od početka godine suočava s problemima sa bezbednošću i kvalitetom, odbacio je kritiku uzbunjivača, inženjera Sema Salehpura da bi paneli na spoljnoj strani jednog od aviona mogli da se raspadnu tokom leta, preneo je AP.

Salehpur, inženjer u "Boingu", prošle sedmice je upozorio da bi paneli na spoljnoj strani jednog od aviona mogli da se raspadnu tokom leta. On će sutra izaći pred Kongres tokom saslušanja o bezbednosnim pitanjima kompanije.

profimedia

 

Dvojica inženjera "Boinga" su u ponedeljak detaljno objasnila kako se trup spaja, posebno na avionu 787 Drimlajner, rekavši da je omotač od ugljeničnog sastava skoro neotporan na "zamor" metalnog materijala koji slabi konvencionalni aluminijumski trup.

Njihovi komentari usledili su za informacijama od prošle nedelje u kojima je uzbunjivač upozorio na problem raspada trupa letelice. Inženjer Salehpur je ukazao na rizik od "zamora" ili mikroskopskog pucanja materijala koji bi doveo do raspada trupa.

Boing je sproveo veliko testiranje i poručio da nije pronađena greška u kompozitnoj strukturi, rekao je Stiv Čisholm, potpredsednik Boinga za strukturalno inženjerstvo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet